Festprishelggjør et kupp!
Min side Kundeservice Bli medlem

Femmila

skisportens manndomsprøve

De lange linjene om femmilas historie, fra den gangen løperne gikk med ei sild på innerlomma, klar til å smøres utover skiene om det skulle glippe, til dagens heseblesende fellesstarter. Les mer

454,-

499,- Spar: 45,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

7. februar 1888 ble historiens første femmil arrangert. På startstreken i Holmenkollen sto flere løpere som hadde røkt pipe for å utvide lungene. Vinneren, Torjus Hemmestveit, innkasserte gull til en verdi av 400 kroner.

Storheter som Thorleif Haug, Matti Koskenkorva, Thomas Wassberg og Petter Northug jr. hører naturlig hjemme i femmilas historie. Men vel så mye handler femmila om sliterne fra landsbygda, de som til daglig svingte øksa i dype skoger. Der andre så dypsnø og uframkommelighet, så de et levebrød, der de slet seg titalls mil fram og tilbake til renn, med håp om å vinne solide premier. For å vinne krevdes langt mer enn spreke utøvere.

Innfallsvinklene varierte. Svenskene sverget til tre meter lange ski, finnene til løse bindinger, nordmenn trivdes best i kupert terreng. Og mens noen puttet sild på innerlomma, klar til å smøres utover om skiene skulle begynne å glippe, valgte andre revefett, fløte og honning. Med sprudlende fortellerglede trekker Thor Gotaas de lange linjene om femmilas fascinerende historie helt frem til i dag.

Gotaas skriver nesten like godt som han holder foredrag, med andre ord er det godt driv over informasjonen som renner ut av ham. (...) Entusiasmen for lange skiløp preger hver side.
Gunnar Kagge, Aftenposten

Femmil uten sprekk ... Jeg har bladd, jeg har lest, jeg har humret og ledd så tårene har trillet gjennom 543 sider ... Gotaas skriver som han snakker; entusiastisk, humørfylt og drivende godt ... Boka er en femmil-lang leserfest uten antydning til sprekk eller glipptak underveis.
Rune Hagen, Østlendingen

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
542
ISBN
9788205454521
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2013
Originaltittel
Femmila
Format
24 x 20 cm
Nr
8044198

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Femmila:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
169,- 479,-
 

De tre

Valérie Perrin
Innbundet 
199,- 439,-
 

Lazarus

Kjell Ola Dahl
Innbundet 
375,- 429,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv