Dei vaksnes løgnaktige liv

roman

«Ferrante overgår seg selv»

Jon Rognlien, Dagbladet

Giovanna er enebarn og lever en beskyttet tilværelse høyt oppe i åsene over Napoli. Men så, i et helt vanlig middagsselskap, skjer det noe som får grunnvollene i hele hennes tilværelse til å riste. Den rå nådeløsheten i skildringen av vennskap, begjær og kvinneliv, ja, rett og slett om hva det vil si å være menneske, har Ferrante videreført i Dei vaksnes løgnaktige liv.

Les mer

99,-

379,- Spar: 280,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Lesesommer - romaner fra 79,- Velg flere her

Ny, briljant roman av Elena Ferrante

Giovanna er enebarn og lever en beskyttet tilværelse høyt oppe i åsene over Napoli. Men så, i et helt vanlig middagsselskap, skjer det noe som får grunnvollene i hele hennes tilværelse til å riste.

Når man plukker opp en roman av Elena Ferrante, trenger man aldri å være i tvil: Du vet med en gang at det er ekte vare. Det sanselige, ofte grovkornede språket, de meningsmettede setningene som beskriver et mørkt og forlokkende Napoli, der kvinnene kjemper for å puste i den tette luften og de trange rammene de har fått tildelt. 

«Ferrante leverer igjen.»

Guri Hjeltnes, VG, terningkast 6

Det skjebnesvangre selskapet
Giovanna står på terskelen til å forlate barndommens trygge verden. Hun hygger seg i voksenselskapet, en av de andre gjestene har med seg sine to døtre, som er Giovannas beste venninner. Men plutselig ser hun noe hun ikke forstår: Moren hennes viklet beinet sammen med beinet til faren til bestevenninnene under stuebordet. Denne lille detaljen blir starten på en eksplosjon som skal ødelegge to familier og dramatisk endre Giovannas oppvekst. Plutselig forstår hun at de voksne har et annet liv, andre erfaringer – er det rett og slett slik at hele livet hennes er basert på løgner?

«Nytt mesterverk.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 6

Den grenseoverskridende tanta
Giovanna har alltid levd i den tro at de er en liten familie, at det er bare de tre. Visst har hun hørt faren snakke om sin søster Vittoria, ofte i nedsettende ordelag, men Giovanna har aldri møtt henne. Men så, en dag Giovanna har kranglet spesielt heftig med foreldrene, overhører hun at faren sier at hun «blir mer og mer lik Vittoria». Betyr det at faren ikke liker henne lenger? At han synes hun er stygg? Giovanna blir fortvilet – men samtidig blir hun nysgjerrig på denne famøse Vittoria.

La famiglia
Til sin store overraskelse oppdager Giovanna at hun har en stor familie, en familie som faren har tatt avstand fra og som hun dermed aldri har møtt. De bor nede ved havna, der trafikken er overveldende og alt er trangt, kaotisk og farlig. Tanten, Vittoria, tar vel imot Giovanna, og snakker til henne som til en voksen. Hun gir Giovanna innsikt i helt andre sider ved voksenlivet enn det hun kjenner til fra sin beskyttede tilværelse. For Vittoria handler livet, i all sin brutalitet, om begjær, utroskap, stolthet og raseri. Giovanna blir både skremt og frastøtt av Vittorias direkte og usminkede fortellinger, men hun blir også underlig tiltrukket. Nølende tar hun fatt på veien inn i voksenlivet og begynner å utforske sin egen seksualitet.

«Det er ei tante eg sjølv lett kunne ha blitt bergtatt av!»

Margunn Vikingstad, Morgenbladet

Til alle som elsket Napolikvartetten
Elena Ferrante er en av vår tids største forfattere. Med Napoli-kvartetten gikk hun tett på kvinners liv og vilkår i det 20. hundreåret og skildret vennskap på en måte som savner sidestykke i litteraturhistorien. Dei vaksnes løgnaktige liv foregår tettere opp til vår tid, i 1990-årene, men kunne egentlig ha foregått når som helst, for menneskenes hjerter har ikke forandret seg. Den rå nådeløsheten i skildringen av vennskap, begjær og kvinneliv, ja, rett og slett om hva det vil si å være menneske, har Ferrante videreført i Dei vaksnes løgnaktige liv. Hun legger opp til et stort og tett familiedrama om identitet og klasse, sannhet og løgner, relasjoner og generasjoner. Etter å ha lest de første par setningene er det helt umulig å rive seg løs, man vil så gjerne følge Giovanna videre inn i hennes eget liv som kvinne.

Anbefales varmt!

 

Detaljer

Forlag
Samlaget
Innbinding
Innbundet
Språk
Nynorsk
Sider
399
ISBN
9788252591798
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
La vita bugiarda degli adulti
Format
21 x 14 cm
Nr
8176787

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Elena Ferrante er født i Napoli. Siden debuten i 1992 har hun gitt ut en rekke kritikerroste romaner. Napoli-kvartetten sørget for hennes internasjonale gjennombrudd. Bøkene er oversatt til mange språk og solgt til 43 land. De mottar strålende kritikker overalt. Elena Ferrante er et pseudonym, bare hennes forlegger vet hvem hun er.

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Ferrante overgår seg selv»

Jon Rognlien, Dagbladet

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Dei vaksnes løgnaktige liv:

Blodbok
Ny!

Blodbok

Kim De l'Horizon
Innbundet 
449,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Byens spor
99,-

Byens spor

Lars Saabye Christensen
Innbundet 
99,- 449,-
 
Violeta
149,-

Violeta

Isabel Allende
Innbundet 
149,- 379,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv