Mine venner

«Mine venner» av Monica Isakstuen var vårens store snakkis: Boken fikk strålende anmeldelser, og skal bli til både film og teater. Har du ikke lest den ennå? Da har du en temperamentsfull, morsom og klok leseropplevelse foran deg, om venninneforhold på godt og vondt!

Mine venner er en roman med like mange stemmer som det finnes venner. Les mer

379,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

«Mine venner» av Monica Isakstuen var vårens store snakkis: Boken fikk strålende anmeldelser, og skal bli til både film og teater. Har du ikke lest den ennå? Da har du en temperamentsfull, morsom og klok leseropplevelse foran deg, om venninneforhold på godt og vondt!

Mine venner er en roman med like mange stemmer som det finnes venner. Hovedpersonen har fått en uvenn - eller hva kaller man det egentlig når to venner ikke er venner mer? Mer enn noe annet frykter hun uvennens fortelling om henne, uvennens versjon. På den store, skrekkelige overraskelsesfesten samles alle venner hun har opplevd å ha, eller som hun kanskje selv har vært, og talene som etter hvert holdes er absurd ærlige. Mine venner handler om invaderende vennskap, gode gamle vennskap, konfliktfylte vennskap, situasjonsbetingede vennskap og ferske vennskap som likner besettende forelskelser. Hvem makter man å være i møte med alle man noensinne har kjent?

Anmelderne mener:

«Det koker når Monica Isakstuen retter skytset mot kontrollerende og intimiderende venninneforhold, i sin nye, grensesprengende roman.»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«Mine venner av Monica Isakstuen er inntagende og ugjestmild på samme tid. Litteratur under voldsom vannføring, rett og slett. Lest gjennom musikkens briller er dette poetisk punk. Rått og rett fram.»

Christen Hvam, Fredriksstad Blad

«Mine venner er en renskåren, klartenkt tekst med et usedvanlig lekent og krystallklart formspråk. I løpet av romanens 270 sider er det ikke et eneste punktum. Linjene er korte. Setningsoppbyggingen er melodisk og poetisk. Kontrasten er stor til ubehøvlede innholdet. Her formidles alt fra grafiske voldsfantasier til syrlige anklager om at man ikke tar nok hensyn til andres følelser. Bebreidelsene fremføres i en språkdrakt full av bannskap og andre tabuord. Effekten er at leseren opplever en sjokkartet fryd over at romanfigurene går over streken. På glimrende vis illustrerer Isakstuen spennet mellom sosialt akseptert oppførsel og ukultiverte instinkter.»

Ingrid Åbergsjord, Aftenposten

«I en oppdatert minneboktekst kunne det stått: TRE ORD I KROKEN, LES DENNE BOKEN!»

Janneken Øverland, Klassekampen

«Monica Isakstuen viser fram sin språklige briljans i denne nye romanen. Hun er nådeløs i sine karakteristikker og i sin utforskning av vennskapets natur. En natur som forfatteren vrir og vrenger gjennom 268 sider. Vanskelig å betrakte et vennskap med uhildet blikk etter denne skuddsalven av en roman.»

Turid Larsen, Dagsavisen

«Isakstuen er dyktig når hun beskriver det særegne i denne tosomheten, som er annerledes enn den som oppstår i romantiske parforhold.»

Ingeborg Misje Bergem, Vårt Land

«Monica Isakstuen mestrer et bredt repertoar når hun løfter vennskapets mangslungne vesen opp som studieobjekt - og som uhyre. [...] Isakstuen er en dyktig stilist, og for denne leseren er dramaformen inntagende, med sine elegante og smarte overganger, i kombinasjon med de frie passasjene hvor vennskapet med venninnen tråles og bruddet dem imellom gjenoppleves i skiftende versjoner, fra svart og umulig til mer håpefullt.»

Elise Winterthun, Morgenbladet

«For 50 år sidan ville denne romanen blitt sett på som eit svik mot kvinnesolidariteten. For 100 år sidan ville han vore komplett uforståeleg. I dag er han høgst relevant.»

Marta Norheim, NRK

«Når letthetsfølelsen nok en gang kommer over meg, skyldes det ikke at Mine venner ikke er opprørende. Snarere tror jeg det er Isakstuens evne til å skrive både det vonde og det pinlige med humor så vel som vitalitet, som gjør leseropplevelsen så forunderlig lett. Det er derfor all grunn til å lese denne svært så underholdende boka. Alternativt kan man gi den til en god (eller dårlig) venn.»

Thea Sundstedt Baugstø, BLA

«Isakstuens roman er en sterk temperert tekst som alle som reflekterer over vennskapets mange sider bør ta seg tid til å lese. Den er ganske avansert i komposisjon og handlingsgang, men svært rik og mangetydig i refleksjonsnivå. Språket er konkret, nært og til tider så treffende at det gjør vondt. Både i kropp og sjel.»

Jan-Erik Østlie, Fri Fagbevelse

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Bokmål
ISBN
9788205550100
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Mine venner

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Mine venner:

De tre

Valérie Perrin
Innbundet 
199,- 439,-

Vrakeren

Lars Saabye Christensen
Innbundet 
199,- 449,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv