Portrett av en brud

roman

«En stor leseopplevelse ... En historisk roman og drama fra øverste hylle.»

Tor Hammerø, Nettavisen

I 1560 forlot Lucrezia di Cosimo de’ Medici sitt foreldrehjem i Firenze for å være hustruen til hertugen av Ferrera. Hun var femten år. Ett år senere var hun død, men portrettet av henne lever.

Les mer

99,-

449,- Spar: 350,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Lesesommer - romaner fra 79,- Velg flere her

Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Portrett av en drapsgåte

Maggie O’ Farrell har skrevet en roman om kvinneliv i italiensk renessansehoff på midten av 1500-tallet basert på livet til Lucrezia, datter av Toscanas storhertug Cosimo. Lucrezia blir giftet bort til hertug Alfonso. Egentlig skulle den eldre søsteren hennes, Maria, gifte seg med ham, men hun dør, og Lucrezia må oppfylle avtalen inngått mellom de to familiene. Alfonso forventer at Lucrezia skal bli gravid, men magen er like flat, og ryktene går om at hertugen heller ikke har gjort andre kvinner gravide. Dette er en farlig situasjon for Lucrezia. Hva skal hertugen med en kone som ikke gir ham en arving?

Tigerens blikk

Romanen veksler mellom å beskrive livet som hertuginne av Ferrera og barndom i Firenze. Maggie O’ Farrell beskriver en jentunge som er krevende, kvikk og svært intelligent med et utpreget kunstnerisk talent. Lucrezia vil tegne og male.

Lucrezias far holder ville dyr i bur i palazzoets kjeller, og en dag har han anskaffet en vill tiger. Niårige Lucrezia blir besatt av å se tigeren på nært hold. Og det hun har drømt om, skjer. Det er magisk. Beskrivelsen av hvordan kontakten oppstår mellom jentungen og den ville tigeren i den halvmørke kjelleren, gir en frysninger. «Lucrezia og tigerinnen betraktet hverandre, barnets hånd på villdyrets rygg, og tiden stanset for Lucrezia, verden sluttet å snurre. Livet hennes, navnet hennes, familien og alt som omga henne trakk seg tilbake og ble borte.»

Alfonso forventer at Lucrezia skal bli gravid, men magen er like flat, og ryktene går om at hertugen heller ikke har gjort andre kvinner gravide. Dette er en farlig situasjon for Lucrezia. Hva skal hertugen med en kone som ikke gir ham en arving?

Dramatikk på fortezzaet

Den før så sjarmerende ektemannen viser seg å ha sider som gjør Lucrezia redd for sitt liv. Han ønsker å ta livet av henne, det er hun sikker på. En dag rir de to til hans jakthytte. Han mener hun trenger hvile i rolige om-givelser. Lucrezia skulle ønske hun kunne sette hesten i full galopp og ri foran, forsvinne fra ham i full fart, men det er nytteløst.

Jakthytta viser seg å være et fortezza med tykke steinmurer rundt. «Vissheten om at han har til hensikt at hun skal dø er som et nærvær ved siden av henne, som om en rovfugl med mørke fjær har landet på armlenet på stolen der hun sitter. Det er bakgrunnen for den plutselige ferden til et så vilt og ensomt sted. Han har tatt henne med hit, til denne steinfestningen, for å myrde henne.» Hvordan skal hun, en sped jentunge på 16 år, kunne overliste ham, en voksen mann og soldat på 29 år?

Maggie O’ Farrell har skrevet en dramatisk roman om Lucrezia de’ Medicis dødsfall. Ble hun myrdet av sin ektemann eller døde hun av sykdom? O’Farrel forsøker å løse gåten ... og det i et nydelig språk som smører sinnet!

Detaljer

Forlag
Gursli Berg
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
479
ISBN
9788252593730
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
The marriage portrait
Format
22 x 15 cm
Nr
8216169

Utdrag

Medlemsblad

Om forfatteren

Maggie O'Farrell ble født i Nord-Irland i 1972. Hun debuterte som forfatter i år 2000 med romanen After You’d Gone, som hun mottok debutantprisen The Betty Trask Award for. Siden har hun utgitt åtte romaner og en selvbiografi, og har mottatt adskillige litterære priser. Tidligere utgivelser på norsk er Hva skjedde med Esme Lennox? (2014), selvbiografien Jeg er, jeg er, jeg er (2019), og verdenssuksessen Hamnet (2021) som hun mottok National Book Critics Award og Women´s Price for Fiction for. 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«En stor leseopplevelse ... En historisk roman og drama fra øverste hylle.»

Tor Hammerø, Nettavisen

«'Portrett av en brud' er en litterær nytelse, der forfatteren presenterer en mulig løsning på en drapsgåte fra femtenhundretallet.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Portrett av en brud:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Matrix

Lauren Groff
Innbundet 
99,- 429,-
 

Violeta

Isabel Allende
Innbundet 
149,- 379,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv