Min side Kundeservice Bli medlem

Stolthet og fordom

Det er en allment anerkjent sannhet at en ungkar i besittelse av en pen formue, nødvendigvis trenger en kone." Med disse linjene slår Jane Austen an tonen for sin mest populære roman gjennom tidene. Få lesere har kunnet unngå å bli sjarmert av hovedpersonen, den livlige og selvstendige Elizabeth Bennet. Les mer

199,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Det er en allment anerkjent sannhet at en ungkar i besittelse av en pen formue, nødvendigvis trenger en kone." Med disse linjene slår Jane Austen an tonen for sin mest populære roman gjennom tidene. Få lesere har kunnet unngå å bli sjarmert av hovedpersonen, den livlige og selvstendige Elizabeth Bennet. Allerede ved første møte med den flotte og attraktive Mr Darcy, bestemmer hun seg for å mislike ham - en feilvurdering som i sin tåpelighet bare kan måle seg med Darcys egen arrogante stolthet. Men de første inntrykkene må etter hvert vike plassen for ekte følelser. "Jeg må tilstå at jeg synes hun er den mest praktfulle skikkelsen som noen gang har vært på trykk." Jane Austen om sin heltinne i "Stolthet og fordom

Medlemsvurdering:
Fantastisk! Leses jevnlig for godt påfyll med romantikk, ironi og humor. Anbefales på det varmeste.

Anita

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
457
ISBN
9788203366826
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Pride and prejudice
Format
21 x 13 cm

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

A
Anita – 16.08.2017

– Fantastisk! Leses jevnlig for godt påfyll med romantikk, ironi og humor. Anbefales på det varmeste.

t
tonemor – 20.01.2010

– Bakgrunnen for historien er jo til å drømme seg bort i. Selv om handlingen foregår langt tilbake i tid og i et annet land, i en engelsk landsbygd på 1800-tallet med rike og litt mindre velstående mennesker, krav og konvensjoner, følelser og fordommer, forsvinner årene og landegrensene i det man åpner boksidene og leser. Elizabeth, Lizzy, er en herlig hovedperson. Smart, egenrådig, livlig - men har også fordommer å overvinne og et førsteinntrykk å revurdere ... Jeg synes boka og dens kjærlighetshistorie (samtidig som boka er mye mer enn akkurat det også forsåvidt!) var flott og godt skrevet. Selv om den ble til for nesten 200 år siden er den absolutt ikke nedstøvet eller føles gammeldags. Oversetteren har gjort en utmerket jobb, og når det gjelder boka selv så er den jo tross alt en klassiker - uten at det betyr at man dermed automatisk trenger å like den. Jeg synes i alle fall boka var både levende, humoristisk, romantisk og fornøyelig. Det er ikke så ofte jeg har lyst til å lese en bok på nytt rett etter at jeg er ferdig med den, men "Stolthet og fordom" kunne jeg ha tenkt meg en gjenlesning av med det første.

i
indi – 22.09.2009

– "Stolthet og fordom" handler om livet på en engelsk storgård tidlig på 1800-tallet. Familien Bennet tilhører middelklassen og har fem døtre. Livet i familien virker idyllisk og uproblematisk. Godseieren Darcy faller for den egenrådige Elizabeth Bennet, men hun avviser ham. Når hun senere merker at hun likevel har følelser for ham, må hun overvinne stolhet og fordommer før hun kan gi seg til kjenne. "Stolthet og fordom" er en fengslende og betagende roman som det er en fornøyelse å lese. Den skildrer levende og realistisk mennesker og miljø, og forfatterinnen utviser stor fortellerkunst med sin medrivende historie. Dette er en bok jeg satte stor pris på og som jeg gjerne anbefaler.

M
Mollyanna – 11.01.2009

– Denne boka er helt genial! Og tenke seg til at en bok som ble skrevet på midten av 1800 tallet er så populær i dag! Det har selvsagt en grunn, og Austen er spesielt fabelaktig i sine skildringer av karkterene. Den stolte og livlige Lizzie, den snille og forsiktige Jane, den latterlige mrs. Bennet. Alle rollefigurene er så levende, og man føler med dem i deres sorger og gleder. Men dette er jo først og fremst en kjærlighetshistorie. Det er historien om mr. Darcy og Lizzie, og mr. Bingley og Jane. Selv om mr. Darcy og mr. Bingley ikke er tilstede i fortellingen veldig ofte, er de til stede i tankene. Det beste med denne boka er kanskje hvordan vi følger Lizzie, blir kjent med henne og ser hvordan hun vokser gjennom boka. Dette er også en kjempebra skildring av livet til den engelske overklassen på 1800 tallet. Jane Austen beskriver den stive omgangsformen og manerene med stor ironi. Denne må leses!

A
AC – 12.04.2008

– "Stolthet og fordom" er kanskje høydepunktet i Jane Austens forfatterskap. Boka handler om Elisabeth og Jane, to av fem søstre. De lever i en noenlunde velstående familie, men siden huset de bor i ikke kan gå i arv til kvinner, vil deres fetter arve alt når faren dør. Dermed gjelder det å finne passende ektemenn, noe som ikke er så enkelt. Det er en vakker kjærlighetsroman, men den er mye mer enn det. Humor og satire, kritikk av overfladiskheten i en selvgod overklasse, flotte beskrivelser av hvordan folk levde og tenkte i England tidlig på 1800-tallet, og mange morsomme og sammensatte karakterer gjør denne boka til en stor leseopplevelse.

N
Nelle – 25.10.2007

– Elizabeth Bennet og hennes 4 søstre er i gifteklar alder. Det beskjeftiger moren deres i alle situasjoner pga. arverettigheter og økonomi. Hun lar ingen anledning gå i fra seg, og den rolige og jordnære faren, Mr. Bennet, er hennes motstykke. De eldste søstrene Jane og Elisabeth har ofte lange samtaler om deres mulige friere og ektemenn. Står stolthet og fordom i veien for å finne en god livsledsager? Det tar en tid før jeg blir kjent med alle personene og klarer å skille dem fra hverandre, men etter hvert forstår jeg at det er Lizzy/Elizabeth som er den sentrale skikkelsen. Jeg liker hennes uredde vesen, hun har bein i nesa, er rett på sak og tør å si i fra. På denne måten kommer hun på kant med den rike Mr. Darcy. I begynnelsen synes hun han er kjedelig og usosial, men synet endrer seg etter hvert som veiene deres krysses. Boka har en lang innledning om sosial omgangstone på den engelske landsbygda på slutten av 1700-tallet. Etter hvert stiger spenningen, og jeg må innrømme at Austen klarer å vekke mitt engasjement, 200 år etter hun skrev boka! Jortveits stemme passer godt til denne tidløse dramatikken.

A
Anita – 24.10.2006

– Boka handler om familien Bennet. Siden det kun var sønner som kunne arve sine foreldre, er de fem søstrene ikke noe godt parti. Da Mr. Bingley kommer til bygda er han absloutt en passende kandidat som ektemann før en av mrs. Bennets døttre. Hennes mål i livet er å få sine døtre gift. Det oppstår varme følelser mellom den eldte datteren Jane og Mr. Bingley. Samtidig begynner Mr. Bingleys venn Mr. Darcy å få følelser for Elizabeth. Så gjennstår det å se om kjærligheten vinner til slutt. Etter å ha sett filmen, var jeg helt trollbundet. Jeg ville vite mer om denne sammensatte familien. Jeg ville vite det filmen utelukket. Få dager senere satt jeg med boka i hånden. Den holdt meg oppslukt fra første til siste side. Boka var minst like god som filmen, kanskje til og med bedre. I boka fikk vi møte hele familien, både tanter og onkler. Det som overrasket meg mest var at i boka var det mange flere brev enn vi fikk vite om i filmen. Disse viste helt nye sider av boken hovedpersoner. Stolthet og fordom kan bare beskrives med ett ord, fantastisk. Du bare må få med deg filmen og boka

L
Lene... – 11.09.2006

– Jeg er veldig glad i "Verdensbiblioteket"s versjon av boken "Stolthet og fordom". Jeg mener det er en av de beste bøkene som noen gang er skrevet. Jeg bestemte meg derfor for å høre den på lydbok. Men der ble jeg overasket. i denne versjonen er er språket forenklet. Mange av de gode poengene forsvinner når det skrives slik vi snakker i dag. Det høres ikke ut som den samme boken! Hvis du bare har lyst til å vite hva historien handler om så kan du godt høre på denne lydboken. Men hvis du virkelig vil oppdage det fantastiske med Jane Austen, så anbefaler jeg boken...

S
Susi – 26.06.2006

– «Stolthet og fordom» er den britiske landsbygda i 1797 og familien Bennet har fem giftesyke jenter i huset. Den verste pådriveren er mammaen, alias Kirsten giftekniv, mener hun må få jentene forsørget før de skjemmer ut hele familien. Inn kommer noen velstående herremenn av nobel rang. Men det er vanskelig å krysse grensene for sosial tilhørighet, og det er ikke minst å overvinne både fordommer og egen stolthet. Elizabeth og Mr. Darcy forelsker seg ved første blikk. Men de to viljesterke, stolte unge menneskene innrømmer ikke følelsene sine, eller kjenner kanskje ikke igjen en stormende forelskelse selv når de møter den ansikt til ansikt. Sjenanse forveksles med arroganse, gode gjerninger med utspekulerte handlinger. Og så er det så mange andre mennesker og forhold å ta hensyn til. Elizabeth er fra bondestanden. Hun har omtrent gjørme oppover skjørtekanten, mens Mr. Darcy er mer enn bemidlet - og dermed også et meget godt parti for giftermål. Det er duket for sinne, tårer, bitterhet og tenners gnissel. Dette er en bok for alle ekte romantikere, og den går aldri ut på dato.

T
Tina :) – 27.03.2006

– Denne historien er vakkert skildret, og handlingen går for seg på den engelske landsbygda på begynnelsen av 1800-tallet. Vi møter blant annet Elisabeth Bennet og hennes fire søstre som er glad i ball og dansing. Foreldrenes eneste håp for å beholde huset i nærmeste familie er å få i hvert fall en av døtrene godt gift. Denne kjærlighetshistorien vil jeg påstå er den beste jeg har lest, spenningen blir holdt oppe. En blir mer og mer sjarmert av Elisabeth Bennet og Mr. Darcy, som fikk en dårlig start på grunn av førsteinntrykket. Denne romanen er fylt av romantikk, drama, humor og nydelig portrettert mot en bakgrunn av aristokrati, herskapshus og idyllisk natur.

L
L.H. – 12.03.2006

– I boka "Stolthet og fordom" av Jane Austen møter vi den livlige og godhjertete, men bestemte Elizabeth Bennet. Hun er en av fem søstre som bor på den engelske landsbygda sammen med foreldrene. Moren til Elizabeth er veldig opptatt av å få alle døtrene godt gift, slik at de ikke trenger å leve i middelklassen, men kan få alt det de ønsker. Elizabeth, som er svært vakker, får mange friere, men hun takker nei til alle. Men plutselig forstår hun at hun har valgt feil.
Denne boka er en fantastisk kjærlighetsfortelling. Den er skrevet svært godt og beskriver forviklingene i forholdet mellom Elizabeth og den rike og overlegne Darcy veldig bra. Denne boka er virkelig verdt en sekser!

m
mls – 20.01.2006

– Dette er akkurat en sånn bok du trenger når du ønsker å drømme deg langt vekk i tid og sted. Du får engelsk landsbygd på sitt beste; kjærlighet, forviklinger, rike mennesker, ikke fullt så rike, raringer, og selvfølgelig en helt og en heltinne. Historien er populær som aldri før. Nå er spillefilmen her, og TV-serien fra BBC har allerede klassiker status - og den er kjempebra, spesielt når Mr. Darcy (Colin Firth) kommer dryppende opp av vannet etter et bad på godset sitt, Pemberly... Men det er noe eget med boka! Herlig dialog, beskrivelser og Austens små kommentarer om personene inni mellom.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Stolthet og fordom:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Emma

Jane Austen
Paperback 
199,-
Bikkjer
Ny!

Bikkjer

Eystein Hanssen
Paperback 
229,-
 

Samene

Elisabeth Johansen
Innbundet 
49,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv