Min side Kundeservice Bli medlem

Trilogien

Jon Fosses trilogi om ungjenta Alida og spillemannen Asle, som nærmest svever av kjærlighet, er et mesterverk som vil bli stående i litteraturhistorien. Når du leser den skjønner du hvorfor Fosse er årets vinner av Nobelprisen i litteratur.

Les mer

375,-

429,- Spar: 54,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Runhild

Skrevet av: Runhild, Redaktør

Jon Fosses trilogi om ungjenta Alida og spillemannen Asle, som nærmest svever av kjærlighet, er et mesterverk som vil bli stående i litteraturhistorien. Når du leser den skjønner du hvorfor Fosse er årets vinner av Nobelprisen i litteratur.

"Nådeløs, vakker og lysende." Anne Cathrine Straume, NRK

Jon Fosses fortellinger oppleves nære og virkelige for lesere langt utover landegrensene, og han er oversatt til over førti språk. Som dramatiker har Fosse opplevd en internasjonal suksess som savner sidestykke, og han er en av de mest spilte samtidsdramatikerne med over tusen oppsetninger rundt om i verden. Og hele tiden har han skrevet romaner og fortellinger av usedvanlig høy kvalitet.

Det er det store svevet som er viktig
De tre små romanene som er samlet i Trilogien har titlene Andvake (som kan bety både søvnløs og årvåken), Olavs draumar og Kveldsvævd (som er når blomstene folder seg sammen om kvelden, men også brukes om mennesker som ønsker å falle til ro). Vi følger Asle og Alida som har et sterkt kjærlighetsbånd. Kjærligheten de føler for hverandre overskygger det harde livet og de dårlige framtidsutsiktene de to har, og sammen lengter de etter noe annet. For Asle er ikke han selv så viktig, «det er det store svevet som er viktig, det har spelinga lært han, det er vel spelemanns lagnad å vita slikt, og for han heiter det store svevet Alida,» står det i Trilogien.

Den brutale skjebnen
Det unge, forelskede paret legger ut på en ferd bort fra hjembygda, fra krenkelsene og verre ting, for å skape seg et liv, noe eget for dem og det lille barnet de venter. De finner seg husrom, og Asle vet ikke hva godt han kan gjøre for kjæresten sin. Leseren skjønner imidlertid at ikke alt er helt som det skal. Forferdelige ting skjer og Asle må bøte for ugjerningene. I den siste fortellingen, Kvelsvævd, møter vi Alidas datter Ales, som prøver å finne ut hva som egentlig skjedde med moren den gangen, før hun selv ble født. Jeg anbefaler å lese boka med forfatterens egne ord i bakhodet: «Diktinga skal vera like enkel og ubegripeleg som livet sjølv.»

 

Medlemsvurdering:
Kjøpte Triologien utelukkende fordi Jon Fosse vant Nobels litteraturpris, og nysgjerrigheten og forventningene var store. Ble veldig grepet av teksten hans selv om det er en særegen måte å skrive på. Nynorsken gir en ekstra dimensjon, og jeg koste meg virkelig. Så glad for å ha denne boken i bokhyllen min!

Kristin

Se alle vurderinger

Detaljer

Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788252586107
Utgivelsesår
2015
Format
21 x 14 cm
Nr
8082693
Serie
Trilogien 1-3

Om forfatteren

Jon Fosse (f. 1959) regnes som en av vår tids viktigste forfattere og en av Europas mest kjente og spilte nålevende dramatikere. Jon Fosse er tildelt Nobelprisen i litteratur 2023 som første norske forfatter på 95 år. Tekstene hans er oversatt til over 40 språk og skuespillene er satt opp over tusen ganger over hele verden. Han har mottatt en rekke æresmedlemskap og prestisjetunge priser, blant annet Nordisk råds ærespris og Brages ærespris, er utnevnt til kommandør av St. Olavs orden og Ridder av den nasjonale fortjenesteorden i Frankrike, og i 2015 fikk han Nordisk råds litteraturpris for trilogien Andvake, Olavs draumar og Kveldsvævd. Fosse ble i 2011 tildelt statens æresbolig, Grotten, i Oslo, der han bor deler av året. 

Medlemsblad

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Medlemmers vurdering

K
Kristin – 08.02.2024

– Kjøpte Triologien utelukkende fordi Jon Fosse vant Nobels litteraturpris, og nysgjerrigheten og forventningene var store. Ble veldig grepet av teksten hans selv om det er en særegen måte å skrive på. Nynorsken gir en ekstra dimensjon, og jeg koste meg virkelig. Så glad for å ha denne boken i bokhyllen min!

G
Gerd Alice Malkenes - 07.02.2024 – 07.02.2024

– Veldig bra! Jon Fosse fortjente denne prisen!

A
Atle Eikeland – 06.02.2024

– Meget bra!

U
Unni Fonneland – 06.02.2024

– Lot boken komme pga. NObelsprisen. Ikke lest romaner av forfatteren tidligere, bare dikt. Selve "storyen" var egentlig ikke så original, men Ok nok. Det var vanskelige livsvilkår den gangen, og mange forfattere har skrevet gripende og interessant om tidligere tider. For min del sleit jeg med stilen hans i starten, - uten punktum og komma og flere avsnitt blir det tungt å lese. Etterhvert "skapte" jeg egne punktum i eget hode. Videre skriver han ikke på mitt språk (som er bokmål/Østnorsk ) , så det blir et tillegg på den litt negative siden for denne leser. Boken var lettlest hva gjelder innhold. Men glad jeg har lest boken, - kan hende han har andre som jeg vil like litt bedre.

T
Tove – 06.02.2024

– Stor glede av å lese denne boken.

J
Jorid Helen – 06.02.2024

– Synes det var vanskelig å lese setninger uten tegnsetting og vanlig setningsoppbygging, og tidsaspektet var også litt forvirrende,men historien som blir fortalt, var sår og medrivende .

E
Eli – 06.02.2024

– God forteljarevne. Gripande historie. God som lydbok.

N
Nina – 06.02.2024

– Hiv etter pusten i byrjinga pga mangel på punktum, men vart etterkvart van med skrivestilen. Syntest den var både interessant og spennande. Har anbefalt den til mine nærmaste.

T
Trygve Sundt – 06.02.2024

– Fascinerende fortellerevne. Nesten utrolig at det er mulig være såpass lett å lese uten en normal setningsstruktur

S
Siri Størkersen – 10.01.2024

– Rørte meg helt inn i sjelen

B
Betty – 07.01.2024

– Nei, denne falt ikkei smak

G
Gullmamma – 13.01.2016

– Beklager å si det, men denne boka ga meg ikke den opplevelsen jeg håpet. Mulig det er meg det er noe galt med.

G
Gullmamma – 13.01.2016

– Trilogien

E
Erlend – 29.10.2015

– Fullt fortjent fikk Jon Fosse Nordisk Råds litteraturpris for disse tre romanene. Tre korte, vakre romaner om kjærlighet. Fosse har fått fortjent skryt for skuespillene sine, men for en opplevelse det er å lese ham!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Trilogien:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv