Min side Kundeservice Bli medlem

Vrakeren

«Han har enkelt og greit ikke evnen til å skuffe meg og han gjør det så avgjort ikke denne gangen heller.» «... Det har vært en sann fryd fra start til mål» «Saabye Christensen har nok en gang en god idé - gnistrende god forresten.» «Vrakeren går inn blant det aller beste Lars Saabye Christensen har skrevet.»

Tor Hammerø, Nettavisen

I Vrakeren inviterer Lars Saabye Christensen leserne med på en lek med sitt eget forfatterskap.

Les mer

199,-

449,- Spar: 250,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Bøker 3 for 2 Velg flere her

Erlend

Skrevet av: Erlend, Redaktør

Halvbrorens halvsøster

Vrakeren er som en halvsøster til Lars Saabye Christensens klassiker Halvbroren  skriver Adresseavisens anmelder. Jeg kunne ikke vært mer enig.

Forfatteren Jørgen Ribe nærmer seg 70 år og lever et stille, tilbaketrukket liv når han blir kontaktet av Bendik Ries. En for ham ukjent person som ønsker å skrive biografien hans. Ribe er overhodet ikke interessert, men det stopper ikke Ries. Bendik Ries har ved en tilfeldighet kommet over en koffert som tidligere har vært i Jørgen Ribes eie. I kofferten finner han et manus, en selvbiografisk roman fra Ribe selv.  Bendik Ries har en gang i tiden spilt en rolle i Ribes liv, men opplever at hans egen betydning fra den gangen ikke kommer frem som den bør. Slik legges grunnlaget for å gå bakover i Jørgen Ribes liv og det som for oss lesere skal bli en herlig reise i Saabyes landskap. 

Oppvekst som setter spor
Jørgen Ribe vokser opp i Gabels Gate på Frogner. Faren er disponent på Banan-Matthiessen, og Jørgen drømmer om en dag å få jobb som bananvraker. En dag flytter det inn en ny familie i bygården med en gutt på Jørgens alder. Det utvikler seg et nært vennskap mellom Jørgen og nyinnflyttede Carl. Mens Jørgens far sitter på loftet og bygger en miniatyrmodell av slottet, holder Jørgen og Carl til i kjellerboden. Det som skjer i kjellerboden, det blir i kjellerboden, er løftet de gir hverandre. Men er det et løfte man holder uansett hva som skjer? En ting er de første sigarettene, nattlige utflukter og nervepirrende stupetårn. Men hva gjør man når man finner sin beste venn død i kjellerboden? Hendelsene setter spor i Jørgen Ribes liv.

Folkekjær og forsvunnet
Som voksen skulle Ribe bli en anerkjent forfatter, etter hvert en av de fremste i sin generasjon. Han debuterer med en diktsamling på midten av sytti-tallet. Noen år senere kom han med romanen Pøbel. En klassisk oppvekstroman fra sekstitallets Oslo som ga ham et gjennombrudd hos både kritikere og leserne. Siden skulle han forsvinne fra offentligheten helt fram til Ries nå forsøker å trekke ham fram igjen. For oss som lesere er det vanskelig å ikke tenke på Saabye Christensen selv, når vi leser om oppveksten og forfatterskapet til Ribe. Likhetstrekkene er mange, men på ingen måte fullstendige. Selvsagt er det diktning involvert, vi snakker tross alt om Lars Saabye Christensen. En folkekjær forfatter som heldigvis aldri har gjort som Ribe, å trekke seg tilbake fra offentligheten. 

 

Vi anbefaler

— Hele livet har Lars Saabye Christensen vært en dikter. Nå har han til og med diktet en "selvbiografi".

Erlend Sørskaar

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
689
ISBN
9788252593938
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Vrakeren
Format
21 x 14 cm
Nr
8217610

Medlemsblad

Om forfatteren

Lars Saabye Christensen 

(f. 1953) debuterte med diktsamlingen Historien om Gly (1976), som han fikk Vesaas-prisen for. Debutromanen Amatøren kom i 1977. 

Saabye Christensen hevder ofte at alle hans romaner kunne ha båret den samme tittelen. Mennesker som sliter med indre usikkerhet og opptrer klossete – dette er personer han har en stadig tilbakevendende kjærlighet for i sine bøker.

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Han har enkelt og greit ikke evnen til å skuffe meg og han gjør det så avgjort ikke denne gangen heller.» «... Det har vært en sann fryd fra start til mål» «Saabye Christensen har nok en gang en god idé - gnistrende god forresten.» «Vrakeren går inn blant det aller beste Lars Saabye Christensen har skrevet.»

Tor Hammerø, Nettavisen

«Lars Saabye Christensen skriver alltid godt, av og til - som her - skriver han meget godt.» «[...] en ordentlig morsom og skikkelig bekmørk roman som både er en lang, god historie og utforskning av forfatterrollen.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Det er en mystisk historie, og den er magisk fortalt» «Resultatet er lesefryd i et landskap som snurrer både fortelling og leser rundt dikterfingeren.» «Og siste setning runder vakkert av med et frampek: Det kan komme ei bok til. Gjerne en der den biograferte forfatter Ribe kan yte sin biograf Ries rimelig gjengjeld. Jeg er i hvert fall hektet.»

Andreas Wiese, Dagbladet

«Om du liker LSC frå før, trur eg du kjem til å lika denne boka.» «... ein stil og ei formuleringsevne som ligg på øvste nivå i Noreg»

Leif Tore Sædberg, Stavanger Aftenblad

«Han torer å peike på, og vise fram. Gjenta seg sjølv, og referere tilbake til eigne bøker. Faktisk er mykje av «Vrakeren» ein leik med slike referansar, ei samanlikning mellom Saabye sin katalog og figurane i boka. Det er ei ekstremt sjølvmedviten bok, som heile tida peikar på at litteratur er litteratur.»

Gerd Elin Stava Sandve, NRK

«Fra første linje er denne urolige og rike romanen maksimalt ikke-kronologisk fortalt, et kvernende, snurrende overskuddsverk, en Sareptas krukke av innfall, utfall, fantasikonstruksjoner og virkelighetslån.» «... en mangfoldig bok.»

Janneken Øverland, Klassekampen

«Lars Saabye Christensens Vrakeren framstår som et imponerende og intrikat verk, der erindring og glemsel bytter på hovedrollene»

Turid Larsen, Dagsavisen

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Vrakeren:

De tre
3 for 2

De tre

Valérie Perrin
Innbundet 
199,- 439,-

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Byens spor
3 for 2

Byens spor

Lars Saabye Christensen
Innbundet 
99,- 449,-
 
Kongen
3 for 2

Kongen

Tom Egeland
Innbundet 
99,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv