Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Femten år

den revolusjonære våren : roman

«Vigdis Hjorths nye roman er en nydelig oppvekstroman om eksistensiell angst og opprør mot konvensjoner.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

Paula får sjokk da hun kommer over brevene mor har skrevet til mormor. Hun kjenner ikke igjen sitt eget familieliv. Hvordan kan mor leve med å lyve? Hvordan skal Paula selv leve sitt liv?

Les mer

149,-

439,- Spar: 290,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Gigantsalg - romaner inntil -80 % Velg flere her

Løgn og fortielser

 

Paula får sjokk da hun kommer over brevene mor har skrevet til mormor. Hun kjenner ikke igjen sitt eget familieliv. Hvordan kan mor leve med å lyve? Hvordan skal Paula selv leve sitt liv?

Paula lever i en tilsynelatende trygg familie med mor, far og søsken. Hun er femten år. Bestevenninnen heter Karen. Dagene er preget av faste søndagsturer til Tovesetra, besøk av farmor og farfar, som blir mer og mer skrøpelige for hver gang hun ser dem. Ferie hos den religiøse og strenge mormoren. Lukten av egg og bacon fra kjøkkenet i helgene, skiturer om vinteren og sykkelturer om sommeren, lillebror Lasse som er i ferd med å bli stor gutt.

Mor og datter
På innsiden er det imidlertid ikke perfekt. Det hviler en trykket stemning over familien. En slags kollektiv angst. Dette kommer ikke minst til uttrykk hos storesøsteren Elisabeth, som er så preget av kommende matteeksamen ved Kristelig Gymnasium at hun bare ligger under bærbuskene og uler, mens Paula er mest redd for at noen i familien plutselig skal dø! Og hun vil ikke begynne på Kristelig Gymnasium som søsteren! Mor er opptatt av å fremstille familielivet som lytefritt, og ut fra dette fødes alle løgnene.

Igjen har Vigdis Hjorth skrevet en betydelig roman som gir nære og tette portretter av mor og datter der løgner og fortielser ligger som en klam hånd over familielivet.

Familiens løgner
Paula har mistanke om at moren ikke snakker sant om alt når hun skriver sine faste brev til mormor. På sommerferie hos mormor på øya sniker hun seg til å lese brevene. Hun får sjokk. Hun kjenner ikke igjen sitt eget familieliv. Hvordan kan moren leve med å servere alle løgnene? Kan Paula leve på samme måte og lyve om sitt eget liv? Er dette en måte man overlever på?

Paula er født med en sult etter livet. En stadig uro som hun må finne ut av hvordan hun skal takle. Atmosfæren i familien og alle forstillelsene gjør henne mer og mer vondt. Det blir ikke bedre av at Karen, bestevenninnen, flytter til en annen by. Og at Karen ikke er like lei seg som hun er. Og en dag får Paula beskjed om at hun må begynne på Kristelig Gymnasium ...  Hun skjønner at hun må ta et oppgjør av eksistensiell art. Igjen har Vigdis Hjorth skrevet en intens og følelsessterk roman som handler om mor og datter. De ytre hendelsene er kanskje ikke så store, men mens vi leser oss sakte inn i romanen, erkjenner vi hvor sterke de er likevel, og hvilken avgjørende betydning de har for femten år gamle Paula.

Medlemsvurdering:
Vigdis hjort er en mester. Det er umulig å lese fort- hvert ord har betydning. Nydelig formidling av den unge jentas undring over hvorfor!!

Eli D Engdal

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
182
ISBN
9788252593136
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
22 x 14 cm
Nr
8204586

Medlemsblad

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Bla i boka

Anmeldelser

«Vigdis Hjorths nye roman er en nydelig oppvekstroman om eksistensiell angst og opprør mot konvensjoner.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«Nok en gang blir forholdet mellom mor og datter problematisert. (...) Ja, dette er en klassisk Hjorth-roman. (...) Samtidig liker jeg boken så godt!»

Anne Cathrine Straume, nrk.no

«Språket er også umiskjennelig hjortsk der det sildrer avgårde som en bratt bekk under vår-smeltingen» «Vigdis Hjorth er en mester i å skildre den indre flammen»

Johannes Grytnes, Bergens Tidende

«... en medrivende fortelling»

Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«... dette vil gå rett i hjertet på de fleste som en gang har vært 15 år.» «Hun har en spesiell evne til å formidle sårbarheten og dedikasjonen til de yngste tenåringene» «Det er en øm og fin historie som formidles, med finstemte virkemidler.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«I det hele vet Vigdis Hjorth å skildre stemning og familierelasjoner.» «Mange i Vigdis Hjorth store leserskare vil glede seg over også denne romanen.» «... språket er vakkert, og innlevelsesevne observasjoner langs Paulas vei har hjorthsk kvalitet.»

Guri Hjeltnes, VG

«Femten år er hennes mest velskrevne roman.» «Dette er silkefin prosa demonstrert.»

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

«Det alle lurer på, er selvsagt om dette er Hjorth på sitt beste. Ja, mener jeg, dette er Hjorth på sitt beste.» «Vittig og vakkert.» «Jeg ble helt øm inni meg av denne romanen.»

Mari Grydeland, Aftenposten

«En frigjøringsroman om «å finne seg sjæl» kunne ikke vært gjort mer elegant enn Vigdis Hjorths Femten år. Den revolusjonære våren.»

Tove Andersson, Minervanett

Medlemmers vurdering

E
Eli D Engdal – 21.09.2022

– Vigdis hjort er en mester. Det er umulig å lese fort- hvert ord har betydning. Nydelig formidling av den unge jentas undring over hvorfor!!

A
Anne G. Frøystein – 21.09.2022

– Fantastisk!

N
Nuri – 20.09.2022

– Kvalitet som alltid fra Hjort. Jeg leste boka i ett strekk, klarte ikke legge den fra meg.

V
Vibeke – 20.09.2022

– Dette er en bok som gir mange refleksjoner over egen barndom og rollen som forelder. Refleksjon over livet, fasade og betydning av glede. Kraften til å ta valg som er riktig for deg selv og viktigheten av å heie på de du er glad i. Rett og slett en liten gavepakke.

M
May-Helen Børtveit – 20.09.2022

– Har ikke lest boken. Sparer den til en senere anledning.

E
Eva Øvren – 20.09.2022

– Hovedpersonen er ei jente som oppdager at moren lyver for bestemoren ved å skjønnmale familiens økonomi og prestasjoner. Det viser seg at religion, tradisjoner og forventninger styrer livene deres. Handlingen ligger noen år tilbake i tid, så det er mulig at slikt var vanligere da. Vi følger hovedpersonen Paula fra hun var ganske liten og elsket alt familien gjorde sammen og fram til hun er femten og ikke ønsker å bli konfirmert. Da har hun funnet ut at det er mye som ikke er som hun hadde trodd, og i tillegg flytter bestevenninnen til Bergen. Det siste året før den planlagte konfirmasjonen blir ganske mørk, men mot alle odds er det presten som blir hennes nærmeste allierte. Til tross for lite utvendig spenning, er det en spenning i historien. Undertegnende kan likevel ikke huske at det var så vanskelig å være ung, men det er riktignok lenge siden.

E
Elin Sørnes – 20.09.2022

– Vigdis Hjort leverer igjen. Hun har en dyp forståelse for det, hun skriver om og språket hennes er helt nydelig. Femten år er en bok mange vil kunne kjenne seg igjen i.

K
Kirsten Larm – 20.09.2022

– Imponerende skildring av et ungt sinn i utviklingen fra barn til ungdom

E
Elsa Bjørlykke – 20.09.2022

– Godt om kjensler og ønske om " å leve sant", men kan ein vekse opp så frikopla frå tida og samfunnet, det kan eg ikkje hugse ?

Å
Åse Marit – 20.09.2022

– Litt kjedelig

G
Gøril Henriksen – 20.09.2022

– Syntes den ble litt kjedelig, fant ikke så mye 15 åringen.

A
Andersson – 20.09.2022

– Se Minervanett.no

Oppdag mer

Bøker som ligner på Femten år:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv