Meny
Vigdis Hjorth: Femten år
Femten år - Vigdis Hjorth

Femten år

den revolusjonære våren : roman

«Vigdis Hjorths nye roman er en nydelig oppvekstroman om eksistensiell angst og opprør mot konvensjoner.»

, Dagbladet Terningkast 5

Paula får sjokk da hun kommer over brevene mor har skrevet til mormor. Hun kjenner ikke igjen sitt eget familieliv. Hvordan kan mor leve med å lyve? Hvordan skal Paula selv leve sitt liv?

Les mer
Bestselgende forfatter
Familie
Følelser
Mor-datter
Vår pris
384,-
Spar
55,-

Veil. pris: 439,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 384,-
Spar: 55,-

Veil. pris: 439,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Bente Einan Eriksen, redaktør

Løgn og fortielser

 

Paula får sjokk da hun kommer over brevene mor har skrevet til mormor. Hun kjenner ikke igjen sitt eget familieliv. Hvordan kan mor leve med å lyve? Hvordan skal Paula selv leve sitt liv?

Paula lever i en tilsynelatende trygg familie med mor, far og søsken. Hun er femten år. Bestevenninnen heter Karen. Dagene er preget av faste søndagsturer til Tovesetra, besøk av farmor og farfar, som blir mer og mer skrøpelige for hver gang hun ser dem. Ferie hos den religiøse og strenge mormoren. Lukten av egg og bacon fra kjøkkenet i helgene, skiturer om vinteren og sykkelturer om sommeren, lillebror Lasse som er i ferd med å bli stor gutt.

Mor og datter
På innsiden er det imidlertid ikke perfekt. Det hviler en trykket stemning over familien. En slags kollektiv angst. Dette kommer ikke minst til uttrykk hos storesøsteren Elisabeth, som er så preget av kommende matteeksamen ved Kristelig Gymnasium at hun bare ligger under bærbuskene og uler, mens Paula er mest redd for at noen i familien plutselig skal dø! Og hun vil ikke begynne på Kristelig Gymnasium som søsteren! Mor er opptatt av å fremstille familielivet som lytefritt, og ut fra dette fødes alle løgnene.

Igjen har Vigdis Hjorth skrevet en betydelig roman som gir nære og tette portretter av mor og datter der løgner og fortielser ligger som en klam hånd over familielivet.

Familiens løgner
Paula har mistanke om at moren ikke snakker sant om alt når hun skriver sine faste brev til mormor. På sommerferie hos mormor på øya sniker hun seg til å lese brevene. Hun får sjokk. Hun kjenner ikke igjen sitt eget familieliv. Hvordan kan moren leve med å servere alle løgnene? Kan Paula leve på samme måte og lyve om sitt eget liv? Er dette en måte man overlever på?

Paula er født med en sult etter livet. En stadig uro som hun må finne ut av hvordan hun skal takle. Atmosfæren i familien og alle forstillelsene gjør henne mer og mer vondt. Det blir ikke bedre av at Karen, bestevenninnen, flytter til en annen by. Og at Karen ikke er like lei seg som hun er. Og en dag får Paula beskjed om at hun må begynne på Kristelig Gymnasium ...  Hun skjønner at hun må ta et oppgjør av eksistensiell art. Igjen har Vigdis Hjorth skrevet en intens og følelsessterk roman som handler om mor og datter. De ytre hendelsene er kanskje ikke så store, men mens vi leser oss sakte inn i romanen, erkjenner vi hvor sterke de er likevel, og hvilken avgjørende betydning de har for femten år gamle Paula.

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet
Terningkast 5 Johannes Grytnes, BT
Terningkast 5 Jan Askelund, Stavanger Aftenblad
Terningkast 5 Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 182
ISBN: 9788252593136
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 14 cm
Nr: 8204586
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Vigdis Hjorths nye roman er en nydelig oppvekstroman om eksistensiell angst og opprør mot konvensjoner.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Nok en gang blir forholdet mellom mor og datter problematisert. (...) Ja, dette er en klassisk Hjorth-roman. (...) Samtidig liker jeg boken så godt!»

, nrk.no

«Språket er også umiskjennelig hjortsk der det sildrer avgårde som en bratt bekk under vår-smeltingen» «Vigdis Hjorth er en mester i å skildre den indre flammen»

, BT Terningkast 5

«... en medrivende fortelling»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«... dette vil gå rett i hjertet på de fleste som en gang har vært 15 år.» «Hun har en spesiell evne til å formidle sårbarheten og dedikasjonen til de yngste tenåringene» «Det er en øm og fin historie som formidles, med finstemte virkemidler.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Femten år er hennes mest velskrevne roman.» «Dette er silkefin prosa demonstrert.»

, Morgenbladet

«I det hele vet Vigdis Hjorth å skildre stemning og familierelasjoner.» «Mange i Vigdis Hjorth store leserskare vil glede seg over også denne romanen.» «... språket er vakkert, og innlevelsesevne observasjoner langs Paulas vei har hjorthsk kvalitet.»

, VG

«Det alle lurer på, er selvsagt om dette er Hjorth på sitt beste. Ja, mener jeg, dette er Hjorth på sitt beste.» «Vittig og vakkert.» «Jeg ble helt øm inni meg av denne romanen.»

, Aftenposten

«En frigjøringsroman om «å finne seg sjæl» kunne ikke vært gjort mer elegant enn Vigdis Hjorths Femten år. Den revolusjonære våren.»

, Minervanett