Min side Kundeservice Bli medlem

Fyrstene av Finntjern

«Lesefest! Det er lenge siden jeg har lest en norsk roman med større språklig overskudd og mer fengende personer enn i Fyrstene av Finntjern

Sindre Hovdenakk, VG

I 1985 går Filip siste året på videregående, men først og fremst tegner han, på evig jakt etter en strek som kjennes sann. Bestefar Arnstein holder til i første etasje i generasjonsboligen på Bekkelaget; over gjerdet bor onkel Truls, Arnsteins lillebror. Les mer

229,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

I 1985 går Filip siste året på videregående, men først og fremst tegner han, på evig jakt etter en strek som kjennes sann. Bestefar Arnstein holder til i første etasje i generasjonsboligen på Bekkelaget; over gjerdet bor onkel Truls, Arnsteins lillebror. Brødrene har ikke snakket sammen på en mannsalder.

Filip oppsøker den gretne bestefaren, først av plikt, siden stadig mer fascinert av Den Gamles fortelling fra guttedagene. Det er uroligheter i Europa, den store krigen nærmer seg, og Keiseren, som Truls og Arnstein kaller sin dansk-tyske far, vil herde sønnene sine. Utstyrt med fiskestang og dobbel sovepose blir guttene sendt ut i Nordmarka for å tilbringe somrene der. Sulten gnager og nattekulda svir, men de to små fyrstene av Finntjern står opp med sola, jakter og sanker og sveises tett sammen. Samtidig går en eldre, storvokst bror i sin egen verden hjemme på Bekkelaget, til Keiserens store bekymring.

"Fyrstene av Finntjern" er en eventyrlig roman basert på like deler virkelige hendelser, løse antakelser og rent oppspinn. Det handler om å være brødre i tykt og tynt, om å finne lykken under åpen himmel, og om å holde sin ulykke i hevd.

Medlemsvurdering:
En velskrevet fortelling. Humoristisk og levende fortalt, med gode menneske- og stedsskildringer, fine betraktninger generelt, og andre artige faktaopplysninger. Anbefales på det sterkeste. Jeg koste meg med leseopplevelsen.

Eli Rønningen

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788249525188
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022

Lytt til utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Lesefest! Det er lenge siden jeg har lest en norsk roman med større språklig overskudd og mer fengende personer enn i Fyrstene av Finntjern

Sindre Hovdenakk, VG

«Fyrstene av Finntjern er Lars Ellings første roman, og det var på tide. (...) Det er en fryd å lese Ellings bilderike og kreative prosa. (...) Alt skildret i et mesterlig språk.»

Atle Nielsen, BOK365

«Det er ingen bombe at Lars Elling kan male fantastiske bilder, men at han kan gjøre det med ord som i sin debutroman Fyrstene av Finntjern kommer som en stor og svært hyggelig overraskelse.»

Tor Hammerø, Nettavisen

«Det er en fortelling skrevet med overskudd og fortalt slik den bare måtte fortelles. Hver scene synes utvalgt for å mane frem, fylle ut og drive videre. Og alt sammen skjer i et språk som er så presist og så gjennomarbeidet (...) I den norske samtidslitteraturen står han nok Lars Mytting nærmest ...»

Preben Jordal, Aftenposten

«Lars Elling turnerer store temaer i sin romandebut – kunst, dialogen mellom generasjonene, historien og døden. Han skuffer ikke.»

Kjetil Røed, Vårt Land

«Det er massevis å glede seg over i Fyrstene av Finntjern. Pakk boken ned i sekken sammen med pipetobakk og lommelerke, og la den bli en del av ditt eget hyttebibliotek – om det nå befinner seg på fjellet, ved sjøen, i skogen eller i byen»

Knut Hoem, nrk.no

«Boka syder av kunnskap, enten det handler om historiske forhold, kvelerslangens energibesparende avlivingsteknikk, økosystemet som finnes på et blad, eller hvordan venstre og høyre hjernehalvdel vekselvirker når en billedkunstner tegner»

Joakim Tjøstheim, Dagbladet

«På finurlig vis gir Lars Ellings debutroman inntrykk av at hendelser som ligger over hundre år tilbake i tid, nær utbruddet av en verdenskrig, like gjerne kunne skje her og nå»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

Medlemmers vurdering

A
AnnE G. – 13.07.2023

– Fantastisk bok!

H
Hanne Midtsund – 07.02.2023

– Favorittbok!

E
Eli Rønningen – 07.06.2022

– En velskrevet fortelling. Humoristisk og levende fortalt, med gode menneske- og stedsskildringer, fine betraktninger generelt, og andre artige faktaopplysninger. Anbefales på det sterkeste. Jeg koste meg med leseopplevelsen.

J
Johannes kyvik – 31.05.2022

– Fyrstene av Finntjern

P
Pernille Moss – 31.05.2022

– Slukt og anbefalt videre :-)

T
Trine – 23.05.2022

– En spennende fortelling som kan minne litt om en roman av Lars Saabye Christensen, men mer visuell og vakker i skildringene (forfatteren er jo tegner). Handler om oppvekst, om gutter som lærer seg å leve og bruke naturen og alt den byr på, fluefiske, samhold og konflikt og møte mellom generasjoner.

H
Harald K – 04.04.2022

– En finere skildring av et ungt brødrepar skal du lete lenge etter.

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 25.03.2022

– Det er noe helt spesielt med å oppdage en debutant. En ny forfatter, med nye historier og sin måte å uttrykke seg på, som møter leserne for første gang. Etter å ha lest Fyrstene av Finntjern, kan jeg si én ting med sikkerhet: Det er ikke ofte du får sjansen til å lese en så vellykket og leseverdig debutroman. Nå skal det sies at selv om Lars Elling nå debuterer som forfatter, så har han lang erfaring med å fortelle historier. Elling er en svært anerkjent billedkunstner som har fortalt historier gjennom maleriene sine, men det var på høy tid at han skrev ned fortellingene. Dette er absolutt noe av det fineste jeg har lest på lenge. Jeg sitter med den gode følelsen av å ha oppdaget en ny, strålende forfatter; den muligheten bør du også benytte deg av. Vårens beste leseopplevelse er snart på vei hjem til deg. God fornøyelse!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Fyrstene av Finntjern:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv