Fyrstene av Finntjern
roman
«Lesefest! Det er lenge siden jeg har lest en norsk roman med større språklig overskudd og mer fengende personer enn i Fyrstene av Finntjern.»
Lars Elling begynte som tegner før han ble en av våre aller fremste billedkunstnere. Nå har han skrevet en sjeldent vakker roman om to brødre som deler alt. Helt til de kun deler sin egen ulykke.
Les mer- Vår pris
- 375,-
- Spar
- 54,-
Veil. pris: 429,-
(Innbundet)
Fri frakt!
Leveringstid:
Sendes innen 1 virkedag
Veil. pris: 429,-
(Innbundet)
Fri frakt!
Leveringstid:
Sendes innen 1 virkedag
Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør
Brødre imellom
De delte alt, og om somrene var det bare dem. De var brødre i tykt og tynt. Et langt liv senere bor de vegg i vegg, men veksler ikke et ord.
Filip vokser opp i en generasjonsbolig. Han og familien bor i andre etasje, nede i første etasje sitter bestefaren, Arnstein. Men det stopper ikke der, vegg i vegg bor bestefarens bror, Truls. Som bestefaren ikke snakker med lenger.
I generasjonskonfliktboligen
Filip vokser nemlig opp i det storesøsteren kaller «en
generasjonskonfliktbolig i dysfunksjonalistisk stil». I den ene halvdelen av Kvartsveien 8 på Bekkelaget
i Oslo. Kvartsveien 8, som på et tidspunkt ble til Kvartsveien 8a og 8b. Langs gjerdet i 8b står et
epletre og slipper sine overmodne frukter ned på 8a, til evig strid mellom de to gamle brødrene som
hersker over hver sin del av eiendommen. Nå, i 1985, er Filips bestefar Arnstein sengeliggende, lungene er
gjenklistret etter et langt liv med steinsliping. Og Arnstein og Truls har ikke snakket sammen på en mannsalder.
Det er ikke eplene som er stridens kjerne, det er noe annet, noe som ligger begravd dypt under tausheten.
Filip går siste året på gymnaset og drømmer om å kunne tegne. Men først må han få bestefaren til å fortelle hele historien.
Finntjern, Nordmarkas perle
Filip går siste året på gymnaset, han spiller fotball
og hører på Bryan Ferry, men først og fremst tegner han, på evig jakt etter en strek som
kjennes sann. Faren ber Filip besøke den surklende og harkende bestefaren i første etasje, og Filip
oppsøker ham, først motvillig, siden stadig mer fascinert, for å høre den gamle fortelle
fra guttedagene med uroligheter i Europa. Den store krigen nærmer seg, og guttenes dansk-tyske far, den såkalte
Keiseren, sender sine to yngste alene ut i Nordmarka for å herdes gjennom somrene. Arnstein og lillebror Truls
deler marka med tatere og skogfinner, fløtere og kullsviere, men det er de to som regjerer. Nattekulda svir
og sulten gnager, og de to guttene, fyrstene av Finntjern, sveises tett sammen, de fisker og sanker og jakter og tjener
noen slanter ved å selge litt av fangsten sin på Stortorvet i byen.
Filip lytter stadig mer fascinert til den gamles fortelling. Rekker han å få høre slutten på historien før tiden er ute?
Enden på historien
Samtidig går en eldre bror, Totem, i sin egen verden hjemme på
Bekkelaget. Keiseren bekymrer seg for denne storvokste gutten som nok aldri kan komme til å klare seg selv,
og en dag bestemmer han at Arnstein og Truls skal ha Totem med seg ut i marka. Filip lytter til historien, men den gamles fortelling
blir et kappløp med pusten: stadig mer rallende, stadig mer grotteaktig. For Filip gjelder det å få
høre slutten på historien før tiden er ute.
Eventyr og reinspikka løgn
Fyrstene av Finntjern er en fargesprakende, eventyrlig
roman basert på like mengder virkelige hendelser og reinspikka løgn. Det handler om å være brødre
i tykt og tynt, om å finne lykken under åpen himmel, og om å holde sin ulykke i hevd.
- ANMELDELSER:
-
Terningkast 6 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 6 Atle Nielsen, BOK365
Terningkast 6 Tor Hammerø, Nettavisen
- FAKTA
-
Utgitt:
2022
Forlag: Oktober
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 356
ISBN: 9788252592900
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8200386
- KATEGORIER:
- VURDERING
-
Gi vurdering
Les vurderinger
Veien til litteraturen
Hvordan har det seg at en av våre mest anerkjente kunstnere plutselig har skrevet en nydelig roman? Vi har snakket med Lars Elling.
Tekst: Erlend Sørskaar
– Som billedkunstner lever du av å uttrykke deg. Når du nå har gitt deg i kast med en roman, var det fordi du trengte en ny måte å uttrykke deg på?
– Jeg har vært en form for kunstner- og fortellertype hele mitt bevisste liv. Som barn var jeg velsignet med dårlig helse, så jeg var mye innendørs og tegnet. Jeg tegnet både det jeg så utenfor vinduet og det jeg så inne i mitt eget hode. Da verden stengte ned i 2020 og utstillinger ble umulig, innså jeg at uten visningsrommet og møtet med et publikum ble mye av motivasjonen min borte. Jeg har vel alltid blitt betraktet som en «litterær» maler, og overgangen til å begynne å skrive var en utforskning av mulighetene som lå i det. Jeg har masse idémateriale som ikke er egnet som maleri, og det å skrive en roman var et forventningsløst forsøk på å kanalisere dette. Det overraskende var at prosessen ikke var så ulik den jeg kjenner så godt. Det var som å få tilgang til en avstengt fløy i egen hjerne. Velkjent og ny på samme tid.
– Jeg har dagboksnotater fra tenårene, og Filip er mye av et alter ego – slik jeg var siste året på videregående.
– Vi blir kjent med attenåringen Filip, som har en stor drøm her i livet, å lykkes som tegner. Det er jo noen ting i denne boka man kan tenke at forfatteren har en ekstra nærhet til?
– Man må skrive om det man kjenner og kan innestå for. Jeg har dagboksnotater fra tenårene, og Filip er mye av et alter ego – slik jeg var siste året på videregående. Men han er høyere enn meg og bedre i fotball. Litt må man unne seg under lockdown.
– Historien om de to brødrene som var sammen i tykt og tynt, men som har mistet hverandre på veien – den historien er vel ikke like selvopplevd?
– Brødrene som vokser opp i skogen, i gjensidig avhengighet, og senere skilles i bitterhet, er hentet fra min egen families historie. Den har alltid ligget der, men har vært en fortelling om hvor hardt det var å vokse opp før i tiden, og hvor glad jeg burde være som hadde varmt vann i springen og tørre sokker. Men jeg tenker at min bestefar og hans bror hadde gode dager i marka – Tom Sawyer og Huck Finn-dager. Jeg har prøvd å skildre det ubrytelige båndet mellom slike brødre, og hendelsen som allikevel bryter det.
– Når jeg har lest ut en god roman, melder det seg ofte et spørsmål, kan vi håpe på mer?
– Det å bo i en tekst over så lang tid var en nyslått glede for meg. Diskusjoner med redaktør og innbitt omskriving av partier som ikke fungerer, har også vært stas. Jeg savner mitt eget manus og sørger litt over den ferdige bokas endelighet. Den gamle er død, men Filip lever jo. Vi får se.
Lars Elling (f. 1966) er billedkunstner, utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen. Han stiller ut i New York, Berlin og Oslo og er innkjøpt av bl.a. Nasjonalmuseet og Kulturrådet. Som bokillustratør har han vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis, Kulturdepartementets barnebokpris og gull i Årets vakreste bøker.
«Lesefest! Det er lenge siden jeg har lest en norsk roman med større språklig overskudd og mer fengende personer enn i Fyrstene av Finntjern.»
«Fyrstene av Finntjern er Lars Ellings første roman, og det var på tide. (...) Det er en fryd å lese Ellings bilderike og kreative prosa. (...) Alt skildret i et mesterlig språk.»
«Det er ingen bombe at Lars Elling kan male fantastiske bilder, men at han kan gjøre det med ord som i sin debutroman Fyrstene av Finntjern kommer som en stor og svært hyggelig overraskelse.»
«Det er en fortelling skrevet med overskudd og fortalt slik den bare måtte fortelles. Hver scene synes utvalgt for å mane frem, fylle ut og drive videre. Og alt sammen skjer i et språk som er så presist og så gjennomarbeidet (...) I den norske samtidslitteraturen står han nok Lars Mytting nærmest ...»
«Lars Elling turnerer store temaer i sin romandebut – kunst, dialogen mellom generasjonene, historien og døden. Han skuffer ikke.»
«Det er massevis å glede seg over i Fyrstene av Finntjern. Pakk boken ned i sekken sammen med pipetobakk og lommelerke, og la den bli en del av ditt eget hyttebibliotek – om det nå befinner seg på fjellet, ved sjøen, i skogen eller i byen»
«Boka syder av kunnskap, enten det handler om historiske forhold, kvelerslangens energibesparende avlivingsteknikk, økosystemet som finnes på et blad, eller hvordan venstre og høyre hjernehalvdel vekselvirker når en billedkunstner tegner»
«På finurlig vis gir Lars Ellings debutroman inntrykk av at hendelser som ligger over hundre år tilbake i tid, nær utbruddet av en verdenskrig, like gjerne kunne skje her og nå»