Min side Kundeservice Bli medlem

Tante Ulrikkes vei

roman

«Vondt, viktig og strålende om to muslimske gutters tenåringsliv. ... Kanskje høstens viktigste bok.»

Erle Marie Sørheim, Dagbladet

Det er Norge på 2000-tallet. To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

«Svarting, muslim, fra Stovner.» 

«Det skjer ikke, da. Jeg liker ikke skriving. Hvert fall ikke skrive dagbok ass. Det er for kæber, mann. Jeg snakker isteden ass. Men ok, ja ass, jeg er Jamaal. Svarting, muslim, fra Stovner, T.U.V, Tante Ulrikkes vei, du veit, representerer alltid.» 

«Det er tradisjon å kalle den førstefødte Mohammed, og Profeten er alle muslimers forbilde, men liksom, de som er så opptatt av at jeg skal komme ut dit og få en fin jobb og alt det der, jeg skjønner ikke hvorfor de ga meg det navnet.» 

Det er Norge på 2000-tallet. To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef. 

«Zeshan Shakar plasserer seg helt sentralt på det skjønnlitterære kartet som heter aktuell norsk samtidsprosa med denne rå og varme debutromanen. ... Boken virker sterkt både som oppvekstroman og politisk roman. ... Samtidig vekker boken følelser av både befrielse og ubehag. Befrielse fordi den er troverdig, spennende å lese og språklig nyskapende. Ubehag fordi den viser fram bildet av en samfunnssituasjon der den såkalte integreringsprosessen ennå har en vei å gå, for å si det forsiktig.

For det er jo ingenting som tyder på at det er blitt veldig mye bedre det siste drøye tiåret.»

Arne Hugo Stølan, VG

 

Medlemsvurdering:
Wow!!! Snakk om å skrive en sterk roman, som berører og engasjerer leseren til de grader!! Dette er en utrolig god og veldig modig samtidsroman, der en kommer tett innenfor det muslimske miljøet på Oslos østkant, både på godt og vondt. Leseren får god innsikt i hvor dårlig fatt det er med integreringspolitikken i Oslo. Det er umulig å lese denne boka uten å til tider le, gråte og å bli så provosert at en får lyst til å brøle. Boka er modig og troverdig, samtidig er den utrolig godt skrevet, med en kreativ fortellervri som skiller seg ut fra alle andre bøker jeg har lest. En absolutt viktig bok, og en av de beste jeg har lest! Boka gjør en litt klokete og bør leses av ALLE: uansett om du er på Høyre eller Venstresiden i norsk sosialpolitikk/ innvandringspolitikk, toppolitiker eller en i velgermassen. Løp og kjøp!

Tine B.

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
428
ISBN
9788205512146
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Format
21 x 13 cm
Nr
8128227
Priser
Tarjei Vesaas' debutantpris 2018
Serie
Gyldendal pocket

Om debutantprisen

Tarjei Vesaas' debutantpris blir hvert år delt ut til fjorårets beste unge skjønnlitterære bok. Prisen deles ut av Den norske Forfatterforening, og det er foreningens litterære råd som er prisjury. Juryen består av rådets ni medlemmer, og de velger en prisvinner ut fra en fri og selvstendig vurdering basert på estetiske kriterier. 

Prisen ble innstiftet av Tarjei Vesaas i 1964 med pengene Vesaas mottok som vinner av Nordisk råds litteraturpris dette året. 

Juryens begrunnelse (utdrag)

Juryens begrunnelse (utdrag)

Utgangspunktet for fortellingen er at NOVA - Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring - har igangsatt et forskningsprosjekt som gjennom ungdoms egne beretninger, skal kartlegge hverdagen til unge med minoritetsbakgrunn i Groruddalen. Fra han går på videregående i 2001 og fram til universitetsstudier i 2006, skriver den skoleflinke Mohammed - kalt Mo - intelligente og velartikulerte e-poster om seg selv til en NOVA-forsker. Det samme gjør drop-outen Jamal, rent bortsett fra at han snakker inn sine bidrag på diktafon. Gjennom de unge mennenes tilbakeblikk på barndom og oppvekst i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo tegnes et bilde av den sosiale virkeligheten i en norsk drabantby på 80-, 90-, og 00-tall.

I denne fortellingen går det viktigste sosiale skillet mellom det hvite og etnisk norske storsamfunnet, og nordmenn med ikke-etnisk norsk bakgrunn. Mos foreldre er velfungerende, men har dårlig råd. De har store ambisjoner på sønnens vegne, og ofrer økonomisk for at han skal få studere. Mo deler ambisjonene, men strever med å integrere synet på bakgrunnen sin med erfaringene han gjør i universitetsmiljøet. Jamal stiller med et svakere utgangspunkt enn Mo. Han vokser opp med en enslig og syk mor, faller ut av skolen og mister dermed inngangsbilletten til arbeidsmarkedet. Hvordan skal han få kontroll over eget liv, og hva er hans syn på det samfunnet han i så liten grad kan delta i?

Talentet til årets prisvinner viser seg ikke bare ved at han stiller slike viktige spørsmål, men vel så mye gjennom måten det gjøres på. Problemstillingene kan ikke ses løsrevet fra språket de viser seg i. Forfatteren setter ulike språkpraksiser opp mot hverandre for å vise personenes ulike perspektiv, og særlig Jamals måte å uttrykke seg på, vil kunne gi mange lesere et litt annet syn på sider ved norsk virkelighet:

Noen stoffer har en nummer, andre stoffer en annen nummer, men du kan liksom slå dem sammen, men det er ikke helt matte heller, for det er bokstaver, som H2O + jeg veit ikke, N4O, skjønner du? Jeg skjønner ikke en dritt, og hoden min blir varm og hele den greia jeg fortalte til deg. Helt fucka. Så jeg sjofer litt på Sarah isteden, og da kommer karen bort til meg med den stygge blikken sin og sier: «Jobb nå, Jamal», og jeg sier: «Hør a, jeg skjønner ikke.» Veit du hva han sier elle? «Prøv hardere.» Skada kar ass. Ok, det var skolen.

Karakteren Jamal kan imidlertid ikke reduseres til romanens tematikk. Han er noe for seg selv. All ære til forfatteren som har skapt ham, og som har bidratt til norsk litteratur med en oppvekstskildring vi ikke helt har sett før.

På vegne av Det litterære Råd og Den norske Forfatterforening er det en stor glede å kunne gi Tarjei Vesaas' Debutantpris 2017 til Zeshan Shakar, for romanen Tante Ulrikkes vei.

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Vondt, viktig og strålende om to muslimske gutters tenåringsliv. ... Kanskje høstens viktigste bok.»

Erle Marie Sørheim, Dagbladet

«Plutselig er den her: Den sterke, viktige og kunstnerisk vellykkede romanen om hvordan det kan være å vokse opp som norskfødt barn av første generasjons innvandrere i drabantby-Oslo.»

Arne Hugo Stølan, VG

«Når det knapt finnes noe å utsette på en debutroman, tar man seg i å spekulere på hvilket pseudonym forfatteren har skrevet under tidligere.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

«Zeshan Shakars debut er både viktig og litterært vellykket ... Romanen treffer som et godt plassert knyttneveslag. På en litterært vellykket måte beskriver den nemlig den grunnleggende erfaringen av å være «den andre».»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«En fryd av en roman.»

Jan Askeland, Stavanger Aftenblad

«Tante Ulrikkes vei er ikke viktig fordi den representerer noe eller noen, men fordi den er en virkelig sterk roman.»

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Vekslingen mellom Jamals muntlige, ufiltrerte monologer og Mos skriftlige skildringer driver handlingen og leseren dypere og dypere inn i blokkene og livene på Stovner.»

Yohan Shanmugaratnam, Klassekampen

Medlemmers vurdering

T
Thea – 06.02.2023

– Anbefales!

S
SL – 23.01.2023

– Utrolig god bok!

J
Janie – 28.03.2021

– Viktig og lærerik bok. Jeg skulle kanskje ønske at man fikk vite litt mer på slutten.

T
Tine B. – 22.10.2020

– Wow!!! Snakk om å skrive en sterk roman, som berører og engasjerer leseren til de grader!! Dette er en utrolig god og veldig modig samtidsroman, der en kommer tett innenfor det muslimske miljøet på Oslos østkant, både på godt og vondt. Leseren får god innsikt i hvor dårlig fatt det er med integreringspolitikken i Oslo. Det er umulig å lese denne boka uten å til tider le, gråte og å bli så provosert at en får lyst til å brøle. Boka er modig og troverdig, samtidig er den utrolig godt skrevet, med en kreativ fortellervri som skiller seg ut fra alle andre bøker jeg har lest. En absolutt viktig bok, og en av de beste jeg har lest! Boka gjør en litt klokete og bør leses av ALLE: uansett om du er på Høyre eller Venstresiden i norsk sosialpolitikk/ innvandringspolitikk, toppolitiker eller en i velgermassen. Løp og kjøp!

B
Berit Johansen – 28.05.2019

– Tante Ulirikkes vei

A
AK – 09.10.2018

– Kjempe bra bok som viser virkeligheten om hvordan det er å være minoritet i Norge.

a
anne larsen – 19.09.2018

– Jeg gir gjerne en firer,og jeg likte innholdet, men alle avsnittene med innvandrerspråk klarte jeg ikke å få noe ut av.

S
S – 06.08.2018

– Rask levering

A
Astrid Lie Engelsjord – 31.07.2018

– Svært god roman om to innvandrergutter og om det å vokse opp på Stovner. De kommer fra helt ulike familier med ulike forutsetninger for å klare seg. Viktig innblikk i to forskjellige gutteliv. Anbefales!

T
Torill Otterskred – 30.07.2018

– Glimrende oppvekstroman om å vokse opp i Norge som førstegenerasjonsnorsk. Utrolig tankevekkende og ga mange aha-opplevelser for hvordan det føles å være omtalt som «problem» og fremmed i vårt samfunn.

G
GAa – 02.07.2018

– Skulle leses av mang

H
Harald K – 23.03.2018

– En moderne beretning sett gjennom øynene til to gutter som vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo i tidsrommet 2001-2006, da de er ca. 15-20 år. Oppvekstskildringen ligner mange andre, men denne romanen etterlater en brysom innsikt. Det er som forventet at skoletaperen blir jobbtaper og lønnstaper og at hele familien faller utenfor. At også den velintegrerte gutten som er skoleflink og får stipend og studerer samfunnsøkonomi på Blindern kjenner så tydelig på utenforskapet i storsamfunnet, er mer overraskende, men overbevisende skildret. Vi får bare rekke ut ei hånd, alle sammen.

K
Karl-Erik Eriksen-Wiik – 01.11.2017

– Boka handler om to unge gutter i det pakistanske miljøet på Stover rundt årtusenskiftet, og deres liv fra ungdom til voksen. Den ene gutten er på vei inn i en høyere utdannelse, mens den andre gutten strever med å få jobb, begge har samme bakgrunn fra Stovner. Boken er tankevekkende da den beskriver hvordan foreldre påvirker barns valg, og hvordan oppvekstmiljøet preger deres liv. Boken gir en realistisk beskrivelse av det å vokse opp i Norge som norskfødt pakistaner, men allikevel følelsen av å være annerledes. Videre gir boken en beskrivelse av hvordan kultur og miljø preger våre valg og holdninger i livet. Denne boken bør leses av alle som er interessert i integreringsspørsmålet, og de vil snart oppdage at de fleste er "vanlige" mennesker som er opptatt av å leve et godt liv i Norge, med stor vilje til å integreres. Høstens viktigste bok å lese!

H
Hilde Johnsrud, redaktør i Bokklubben – 07.07.2017

– Boka handler om to jevngamle gutter fra Tante Ulrikkes vei på Stovner, den ene på full fart inn i høyere utdanning, men likevel uten helt å føle innpass i det norske storsamfunnet - den andre fra en svært dysfunksjonell og fattig familie. Sterke skjebner som jeg har fortsatt å tenke på etter at siste side var lest. Boka oppleves som rå og ekte, og anbefales for alle som engster seg for "svenske tilstander" og liknende skrekkscenarier. Her tvinges man til å se med langt større forståelse på "skumle tenåringsverstinger fra ghettoen". De har ofte mer å stri med enn den jevne, norskættede tenåring. En av bokhøstens viktigste bøker?

Oppdag mer

Bøker som ligner på Tante Ulrikkes vei:

Kraft

Hanna Dahl
Innbundet 
305,- 349,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

De der

Joyce Carol Oates
Innbundet 
375,- 429,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv