– Underholdende og givende
Bikubesong
Romanen skildrar eitt år i Murboligen, ein arbeidarbustad i Odda. Her er kjærleik, kidnapping, politikk, løgner, utruskap og Ola Nordmann frå Hardanger. Bikubesong er ein kollektivroman om det mytologiske Odda, varmt og utleverande skildra, men også med eit skarpt innsyn i det norske sosialdemokratiet anno 1999. Les mer
Logg inn for å se din bonus
Medlemsvurdering:
I denne romanen, som mest kan minne om en novellesamling, knyttes samtlige historier til menneskene som bor i Murboligen i Odda. Her treffer vi mennesker som drømmer om noe mer enn det som har blitt dem til del så langt i livet. Noen er utro, andre drømmer om å være utro uten å våge å ta spranget fullt ut, og atter andre drømmer om å leve uten å våge det heller. Bygdedyret skildres på godt og vondt, herunder sladderen om dem som ikke passer helt inn i det lille samfunnet. Historien om vakre Betsy og skildringen av bygdas syn på henne, som skifter etter hvert som hun blir eldre - selv om Betsy fremdeles er den samme - gjorde sterkest inntrykk på meg. Historiene har en sjelden nerve, og kanskje skyldes dette at det er mye som vekker gjenkjennelse. Grytten gir det ene mesterlige personportrettet etter det andre, og dette må være noe av det beste som er skrevet innenfor genren. Jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor nettopp denne boka har fått så mange priser. Jeg anbefaler spesielt lydboken, hvor hver av historiene har fått sin egen stemme, tilpasset den enkelte opplesers temperament og personlighet.Rose-Marie
Detaljer
- Forlag
- Samlaget
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Nynorsk
- Sider
- 325
- ISBN
- 9788252194142
- Utgave
- 4. utg.
- Utgivelsesår
- 2017
- Originaltittel
- Bikubesong
- Format
- 20 x 13 cm
- Priser
- Brageprisen Skjønnlitteratur 1999
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herMedlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– I denne romanen, som mest kan minne om en novellesamling, knyttes samtlige historier til menneskene som bor i Murboligen i Odda. Her treffer vi mennesker som drømmer om noe mer enn det som har blitt dem til del så langt i livet. Noen er utro, andre drømmer om å være utro uten å våge å ta spranget fullt ut, og atter andre drømmer om å leve uten å våge det heller. Bygdedyret skildres på godt og vondt, herunder sladderen om dem som ikke passer helt inn i det lille samfunnet. Historien om vakre Betsy og skildringen av bygdas syn på henne, som skifter etter hvert som hun blir eldre - selv om Betsy fremdeles er den samme - gjorde sterkest inntrykk på meg. Historiene har en sjelden nerve, og kanskje skyldes dette at det er mye som vekker gjenkjennelse. Grytten gir det ene mesterlige personportrettet etter det andre, og dette må være noe av det beste som er skrevet innenfor genren. Jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor nettopp denne boka har fått så mange priser. Jeg anbefaler spesielt lydboken, hvor hver av historiene har fått sin egen stemme, tilpasset den enkelte opplesers temperament og personlighet.
– Med småsamfunnet Odda som bakteppe, møter vi i Gryttens noveller et stort og fargerikt persongalleri, fra mannen som drømmer om å være Morrisey til jenta som har flyttet til New York for å oppfylle sine barndomsdrømmer.
Grytten skriver ømt og varsomt på sin radikale nynorsk, samtidig som han avkler sine figurer for oss og lar oss bli kjent med dem og kanskje til og med identifisere oss med dem.
Han berører temaer som ensomhet, kjærlighet, annerledeshet og lengsel, og det er ikke uten grunn at han er en av de fremstående norske forfattere i sin generasjon. Hvem andre kan få ungdommer til frivillig å lese nynorsk?