Meny
 

Byens spor

Maj

Serie: Byens spor 2

«Lars Saabye Christensen strør om seg med finslipte litterære gullkorn, spreke ordleker og overraskende assosiasjoner i denne praktfulle romanen.»

, VG Terningkast 6
I 40 år har Lars Saabye Christensen tatt oss med rundt i denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den. Nå gjør han det igjen - tar oss med til en by og en tid som var. Les mer
Vår pris
169,-
Spar
230,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 169,-
Spar: 230,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Småbarnsmoren Maj er blitt enke. Da Ewald gikk bort, måtte livet i familien Kristoffersen gå videre uten forsørgeren. Maj setter seg som mål å få en jobb for å skape et godt liv videre for seg selv og barna Jesper og Stine. Så får hun heller tåle skråblikkene fra bedrevitende naboer og bekjente som lurer på hvordan hun skal klare å følge opp barna samtidig som hun er på jobb hele dagen. 

Maj erobrer en skanse
På dagtid arbeider nemlig Maj som sekretær i Ewalds gamle firma, reklamebyrået Dek-Rek. Driftig og initiativrik som hun er, tar det ikke lang tid før hun bidrar med atskillig mer enn sekretæroppgaver. Mennene må motvillig innse at Maj har verdifull kunnskap om målgruppen deres, voksne kvinner. Hun blir raskt en svært viktig bidragsyter i utviklingen av nye kampanjer for reklamebyråets kunder. Direktør Rudjord må noe motvillig innrømme for seg selv at denne sterke kvinnen faktisk er viktigere for firmaet enn det hennes mann i sin tid var. 

«... i litteraturens øverste klasse.»

Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

I lys av det siste årets metoo-hendelser er det tankevekkende å bli tatt med tilbake til etterkrigsårene, til en tid da kvinners rolle i stor grad var definert av mennene rundt dem, og menn tok sine privilegier som en selvfølge og tok seg til rette. Det er ikke til å unngå at det oppstår misunnelse og rykter i firmaet etter hvert som Maj blir tatt under vingene hos Rudjord. 

Fordømmende blikk
Det er ikke bare det at Maj «forsømmer» barna og gjør det skarpt på jobben som er egnet til å skape reaksjoner hos andre. Samtidig som etterkrigsårene var en tid preget av vekst, gjenreising og optimisme, var det også en tid styrt av fordommer og regler, ikke minst uskrevne regler. Med et slikt bakteppe begynner selvsagt ryktene raskt å gå når Maj treffer en ny mann, en gammel kjenning av familien, nemlig sønnen Jespers pianolærer, Enzo Zanetti. 

Og hjemme i den lille leiligheten vokser Jesper til; skolegutten er i ferd med å bli en ung mann, og det er ikke bare hos Maj kjærlighetslivet blomstrer. 

«... viser igjen hvor begavet Lars Saabye Christensen er som roman-poet.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 6 Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen
Terningkast 6 Leif Gjerstad, BOK365
Terningkast 6 Tor Hammerø, Nettavisen
Terningkast 5 Cathrine Krøger, Dagbladet
Terningkast 5 Ole Jacob Hoel, Adressa

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 539
ISBN: 9788202588755
Utgave: 1. utg.
Format: 14 x 21 cm
Nr: 8130884
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
 
 

«Lars Saabye Christensen strør om seg med finslipte litterære gullkorn, spreke ordleker og overraskende assosiasjoner i denne praktfulle romanen.»

, VG Terningkast 6

«Resultatet er uansett i litteraturens øverste klasse.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 6

«Nå foreligger bind to, og den innfrir på alle måter de forventningene som forgjengeren skapte.»

, BOK365 Terningkast 6

«Det er så elegant, det er så lett og det er et slikt driv i språket hans som gjør at jeg som leser blir sittende/liggende og smile av formuleringsevnen hans. (...) Nå har vi kommet fram til slutten av 50-tallet og nedtellinga har allerede begynt til bind tre i denne fantastiske delen av Lars Saabye Christensens enorme forfatterskap. Kan noen der ute være så snill å fortelle en av Norges-historiens største forfattere at vi vil ha mange flere bind? Jeg vil være med disse personene og dette miljøet hele veien - uansett hvordan det ender.»

, Nettavisen Terningkast 6

«Oppfølgeren til suksessboka «Byens spor» viser igjen hvor begavet Lars Saabye Christensen er som roman-poet.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Så morsomt, så sårt, så spennende som bare Lars Saabye Christensen på sitt beste kan være.»

, Adressa Terningkast 5

«Lars Saabye Christensen ser ut til å ha funnet frem det lille ekstra - en ungdommelig energi som gjenspeiler seg i språket, rytmen og billedbruken, og som løfter trilogien et hakk fra forrige roman.»

, Aftenposten

«Sterk avslutning på 'Byens spor' (...) Det vibrerer eit spesielt lys over 'Skyggeboken'.»

, Bergens Tidende

«Eminent er et stort ord. Alligevel ligger dete ligefor, når man skal vurdere andet bind af Lars Saabye Christensens erindringsroman Byens spor.» «Det er ikke nyt, at Lars Saabye Christensen er en på samme tid skarp og kærlig mesterfortæller. Det viste han med den nu 17 år gamle Halvbroderen, som hurtigt fik klassikerstatus. Den ny trilogi er allerede efter bind to godt på vej ind i samme liga»

, Weekendavisen

«I en forlengelse av denne bokas kjærlig-realistiske Oslo-skildring står både bevaring og fornying som åpne muligheter for hovedstadens omsorgsfulle litterære byantikvar.»

, Klassekampen

«Læseren følger åndeløst med ind under huden på romanpersonerne, man hører, hvad de hører, ser, hvad de ser, mens fortidens Oslo rejser sig af tågen med sin tidsånd af små butikker og begivenheder, beskedenhed og knuste drømme.» «Vi ser frem til tredje del af Oslo-trilogien. Det bliver svært at vente.»

, Information

«Byens spor er en af de mest dragende, intime og nære fortællinger, jeg har læst.»

, Kristeligt Dagblad