Festprishelggjør et kupp!
Min side Kundeservice Bli medlem

Evna

Endelig: Tredje og siste bok i Ravneringene-serien!
Etter å ha forlatt vår verden gjennom portene, havner Hirka i Dreysil, i de blindes verden. En verden hvor hun bare regnes som en utilstrekkelig halvblodsart. Les mer

199,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Endelig: Tredje og siste bok i Ravneringene-serien!
Etter å ha forlatt vår verden gjennom portene, havner Hirka i Dreysil, i de blindes verden. En verden hvor hun bare regnes som en utilstrekkelig halvblodsart. Men Hirka er også beviset på Graals virilitet, og skal lede de blindes invasjon av Ymslanda, hennes hjemland.

Hun står nå overfor sitt livs vanskeligste valg. Hvem er hennes folk? Er det de blinde, eller ætlingene? Hvem skal få hennes lojalitet? Og hva veier tyngst: Blodsbånd, eller båndet til dem hun vokste opp med?
For å kunne redde verden må Hirka bli alt hun har hatet og foraktet. En strateg. En kriger. En som kalkulerer med liv.Vinner av Årets bok hos ARK

Vinner av Havmannprisen

Vinner av Sørlandets litteraturpris

Nominert til Uprisen

Nominert til Bokhandlerprisen

Nominert til BokbloggerprisenAnmelderne sier:

«Med Siri Pettersen og hennes «Ravneringene»-trilogi har Norge fått en fantasydronning som kan trekke sjangeren ut av nerdeloftene og inn på bestselgerarenaen, også blant voksne lesere. Den knallsterke første boka, «Odinsbarn» (2013), viste at hun hadde evnen til å pønske ut et deilig, oppslukende, episk eventyr. Bok nummer to kom med en original samtids-kobling. Nå er den tredje og siste boka her, og med den viser hun at hun også mestrer det aller viktigste: Å samle (de viktigste) trådene og dra det hele i land, med en avslutning som er det mangfoldige plottet verdig. (...) Hirka er en heltinne som vil leve lenge blant norske lesere, og trolig også internasjonale.»
Marie L. Kleve, Dagbladet

«Siri Pettersen viser mesterklasse.»
Guri Fjeldberg, Bergens TidendeDAGBLADET 31.10.2015:

Hirka er en heltinne som vil leve lenge blant norske lesere, og trolig også internasjonale. Med Siri Pettersen og hennes «Ravneringene»-trilogi har Norge fått en fantasydronning som kan trekke sjangeren ut av nerdeloftene og inn på bestselgerarenaen, også blant voksne lesere. Den knallsterke første boka, «Odinsbarn» (2013), viste at hun hadde evnen til å pønske ut et deilig, oppslukende, episk eventyr. Bok nummer to kom med en original samtids-kobling. Nå er den tredje og siste boka her, og med den viser hun at hun også mestrer det aller viktigste: Å samle (de viktigste) trådene og dra det hele i land, med en avslutning som er det mangfoldige plottet verdig.

Ikke bare for ungdom

Serien handler i all hovedsak om Hirka, oppvokst i en middelaldersk verden ved navn Ymslanda. Innbyggerne ligner mennesker, bortsett fra at de har hale. Alle utenom Hirka, som stammer fra et helt annet sted: Dels vår egen verden, og dels et langt mer overnaturlig og skremmende univers kalt Dreysíl. Hit kommer hun i bok nummer tre, ved hjelp av magiske portaler og en urkraft kalt «evna» (derav tittelen). Evna fløt tidligere fritt mellom universene, men nå finnes den bare i Ymslanda. For første gang tilhører Hirka en overklassefamilie, og med det kommer både fordeler og plikter. Familien har svære planer. Spørsmålet er om hun kan klare å utnytte dem til sin fordel, og samtidig finne en måte å redde sin elskede Rime, som har gjort et skjebnesvangert valg for hennes skyld. Han er seriens andre hovedperson, og er igjen i Ymslanda. Der brygger det opp til storkrig, og han befinner seg på den svakeste siden. For voksne lesere som er flasket opp på jordnær samtidsrealisme, kan dette virke en smule fjernt, jeg skjønner det. Hos yngre aldersgrupper stiller det seg noe annerledes, der har fantasy og sci fi vært mainstream i mange år. Trolig er det noe av grunnen til at Gyldendal har kalt «Ravneringene» ungdomsbøker. Men selv om hovedfigurene eri tenåra, erikke bøkene bare for ungdom.

Identitetsjakt

Men identitetsproblematikken de tar opp er typisk for ungdomsbøker. Gjennom særlig de to første bøkene strever både Hirka og Rime med å finne seg selv og sin plass. Hun må stadig revurdere hvem hun er, etter hvert som sannheten om opphavet hennes trer fram. Nå må hun selv bestemme seg for hvem hun vil være. Boka er full av store, moralske valg: Skal hun tenke på seg selv eller på andre, på familien eller på de gamle vennene? Hjelpe mange, eller noen få som står henne nær? Velge fredelige løsninger framfor alt, eller kan vold av og til være nødvendig? Det siste er et sentralt spørsmål i «Evna», og det får et nokså klart svar. Dette er den blodigste bokaitrilogien, men den blir aldri spekulativ, i motsetning til en del andre actionfylte sjangerromaner for ungdom. Volden diskuteres gjennomgående. Rime og Hirka settes opp mot hverandre, som krigeren og fredselskeren, men begge får satt sine idealer på prøve.

Patosfylt

«Ravneringene» har mye til felles med George RR Martins bokserie «A Song of Ice and Fire», og tv-versjonen «Game of Thrones». Også her mangler det klassiske fantasy-skillet mellom gode og onde, ingen er bare det ene eller det andre. Men Pettersen har et mye mer inderlig forhold til sjangeren enn Martin. Hos henne finner vi ingen ironisering eller munter lek med fantasyklisjeer. Her er alt blodig alvor....

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Bokmål
ISBN
9788205458703
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2015
Originaltittel
Evna
Priser
Sørlandets litteraturpris 2016
Serie
Ravneringene 3

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Evna:

Caraval

Stephanie Garber
Innbundet 
244,- 279,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv