Meny
 

Kaoshjerte

Serie: Minjabøkene 1

Minja er seksten år og våkner forslått og uten hukommelse i blokka hjemme på Stovner. Hun drømmer om hender som trekker henne ned i en myr, om jenter med kuhaler, om en mann vakker som stjernehimmelen - og plutselig husker hun prisen for å ha besøkt sin forbudte mormor den sommeren: Å miste bestekompisen Josef for evig og alltid. Les mer
Vår pris
244,-
Spar
35,-

Veil. pris: 279,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 244,-
Spar: 35,-

Veil. pris: 279,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Minja er seksten år og våkner forslått og helt uten hukommelse i leiligheten hjemme på Stovner. Hun drømmer om hender som trekker henne ned i myra, om jenter med kuhaler, og om en mann vakker som underjorden selv.

Hun husker vagt at moren har reist til Syden, men de siste to ukene er helt borte fra hukommelsen. Hva er det som har skjedd? Desorientert, mørbanket og syk prøver Minja å orientere seg, og da moren ringer går det opp for henne at hun helst bør ha en slags historie å fortelle til moren om hva hun har gjort i ferien. Skulle hun ikke på hyttetur med venninnen Silje …? Det virker overbevisende, helt til hun ringer Silje – som er åpenbart fornærma over at hun meldte avbud på kort varsel. Så hvor har hun vært? Hun prøver også å ringe sin aller beste venn, Josef – men han tar ikke telefonen. Det er urovekkende – de pleier å snakkes hver dag. 
 
Den forbudte mormora
Etter hvert kommer hun på små detaljer som gjør at hun husker stadig mer: Hun dro for å besøke mormor, enda moren ettertrykkelig har forbudt alle forsøk på å snakke om henne, gjennom hele Minjas oppvekst. Moren til Minja ble sendt i fosterhjem da hun var sju år gammel, og mora nærer et intenst hat til sin mor for det. Men Minja har alltid savnet å ha mer familie, å føle tilhørighet - å ha en mormor. Utpå sensommeren skal moren til Minja på bortreiseseminar med jobben - og Minja skal være alene hjemme. Hun benytter anledningen til å oppsøke sin forbudte mormor. Så husker hun plutselig prisen for overraskelsesbesøket: Å miste bestekompisen Josef, kanskje for evig og alltid. Alt kommer tilbake til henne, mer smertefullt enn hun orker å ta inn over seg.

Om å miste seg seg selv
Mormoren til Minja bor i en avsidesliggende skogsbygd, og helt fra hun går av toget kjenner Minja på en merkelig måte at hun kjenner seg hjemme - til tross for at mormora ikke vil ha noe med henne å gjøre. Hun blir trollbundet både av stedet og ikke minst av den vakre Vemund med de nattblå øynene. Men er han til å stole på? Når Josef kommer etter med toget for å sjekke om alt står bra til med henne, kommer alt ut av lage. Gode krefter har beskyttet Minja, men Josef var det ingen som passet på. Han forsvinner uten et spor.

Ny standard
Det er gjort forsøk på å skrive fantasy med røtter i norsk mytologi tidligere, men Lise Forfang Grimnes setter virkelig en ny standard. "Kaoshjerte" er en fortelling som balanserer på en knivskarp egg mellom virkelighet og mystikk, og som handler om vennskap, røtter og det å ha tillit til seg selv. Denne eventyrlige miksen av realisme og fantasi fungerer overraskende bra, og minner om John Ajvide Lindqvists glitrende thriller La den rette komme inn. Sett av tid til å lese i ett strekk - Kaoshjerte er vanskelig å legge fra seg!

Lise Forfang Grimnes har levert en skikkelig berg-og-dalbane av en spenningsroman med tematikk hentet fra norsk folketro, her er suget fra dype, norske skoger og ville fjell. Her er altoppslukende, forblindet forelskelse og dragning mot det farlige og ukjente, men også dypt og urokkelig vennskap og en forankring i vår virkelige verden. Og ikke minst, en forbilledlig spenning  - hold dere fast!

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Aschehoug
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 359
ISBN: 9788203257971
Utgave: 1. utg.
Alder: Ungdom
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8062897
Debutantprisen 2014
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger