illustrasjonsfoto

Spionenes arv

; Heidi Grinde (Oversetter)

De gamle er eldst. Med sin nye roman setter den 85 år gamle mesteren John le Carré et foreløpig punktum for sin storslåtte saga om spionasje. Og for et punktum!

, VG Terningkast 6
Peter Guillam, trofast kollega av George Smiley i etterretningstjenesten, mottar plutselig et brev fra sin gamle arbeidsgiver. Hans fortid i den kalde krigen hjemsøker ham. Les mer
Vår pris: 332,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 379,- (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

PRESENTERT AV HILDE RØER JOHNSRUD, REDAKTØR

Peter Guillam, prinsippfast kollega og disippel under George Smiley i Secret Service, bedre kjent som Sirkuset, har trukket seg tilbake til et stille liv på familiegården på sydkysten av Bretagne. Helt inkognito lever han her, med hjelp på gården (og selskap) av en ung kvinne og hennes datter.

Brevet
En dag blir den fredelige tilværelsen brutt av at Peter mottar et brev. Det er i utgangspunktet ikke noe spesielt med brevet – tvert i mot er det så oppsiktsvekkende anonymt at Peter umiddelbart skjønner hvor det kommer fra. Ganske riktig – brevet er fra etterretningstjenesten. De krever at han innfinner seg I London, så fort det overhodet lar seg gjøre.

Den kalde krigen som aldri tar slutt
Det viser seg at en spesiell operasjon som Peter en gang deltok i har kommet til overflaten – på en måte som setter hele tjenesten i et svært uheldig lys. Skadekontroll er altså påkrevet. Scenen der Peter blir avhørt er kostelig lesning: Én spion som er uhyre bevisst på ikke å røpe noe skal avhøre en annen som heller ikke røper noe. Det er langt fra bare gode minner som vekkes til live når den kalde krigens mest lyssky handlinger skal legges under lupen og granskes av agenter fra en helt annen tid. Noen må betale for alt det uskyldige blodet som ble spilt, på alteret for den gode sak.

Glitrende romankunst
John le Carré vever historien sammen med samtiden på en sømløs måte. Han lar både gamle kjenninger og nye stemmer slippe til med sine historier, og handlingen flyter godt og utvungent, og som alltid er språket en fryd. Le Carré har levert en roman med enestående og varige kvaliteter, en roman som fyller sin plass i George Smileys univers.

Fakta

Om forfatteren

John Le Carré (f. f.1931) har vært lærer ved Eton, og tilknyttet den britiske utenrikstjenesten. Gjennombruddet som forfatter skjedde med Spionen som kom inn fra kulden fulgt av en ærerik rekke bestselgere.

Medlemsblad

 

Anmeldelser

De gamle er eldst. Med sin nye roman setter den 85 år gamle mesteren John le Carré et foreløpig punktum for sin storslåtte saga om spionasje. Og for et punktum!

, VG Terningkast 6

Le Carrés fortellerkunster som alltid fylt av eleganse, en forførende, prosapoetisk og aforistisk stil – et språk som er til å nyte, setning for setning (...) Mesterlig avrunding av forfatterskapet.

, Dagbladet Terningkast 5

Fullstendig oppslukende og perfekt balansert. Det finnes bare le Carré. Velskrevet, subtilt, med utsøkt timing.

,

Glitrende, hektisk, medrivende.

,

Muligens den mest betydningsfulle romanforfatteren i andre halvdel av 1900-tallet i Storbritannia. Han er i førstedivisjon.

,