Meny
 

Skogens historie

og den besværlige trangen til å spore ulv

«Nå har forskeren fra Frogner, med doktorgrad i geologi, skrevet en medrivende og spenningsfull bok ...»

, Dagbladet Terningkast 5
Livet på jorda ville ikke vært det samme uten skogen. Skogen huser millioner av arter, regulerer temperaturen, hindrer tørke og erosjon og binder klimagasser. Reidar Müller forteller om hvordan skogen har utviklet seg og dens betydning for dyr og mennesker. Les mer
Vår pris
318,-
Spar
31,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 318,-
Spar: 31,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Reidar Müller lar seg fascinere av skogen og av skogens historie. Og blir hekta på ulv! Han blir nærmest besatt av å få kontakt med dette imponerende dyret, eller i det minste høre et ul eller flere. Og mens han tar mer eller mindre strabasiøse og impulsbaserte turer ut i skogsområder som også er revir for ulv, filosoferer han over skogens utvikling fra tidlig morgen og fram til våre dager. Hvordan skogen bredte seg ut på planeten for millionvis av år siden, og hvordan den gradvis har forsvunnet. Og han begeistres av skogsområder som gir bittelitt av den deilige villmarksfølelsen, med gammelskog og, ja … ulvespor i snøen. Boka Skogens historie minner på mange måter om Morten Strøksnes’ bok Havboka, der forfatteren tar for seg et element, forsøker å komme i kontakt med et sjeldent dyr, og villig deler kunnskaper om både dette og hint. Resultatet er en lesefest for den som vil underholdes og belæres!

Bredt og innholdsrikt
For den som tror at denne boka kun handler om ulv, så kan det avkreftes med en gang. Les boka selv om du ikke er veldig opptatt av dette rovdyret. Reidar Müller har for det første en lett og underholdene stil. Leseren smiler seg gjennom hans beskrivelser av møter med ulvevenner og -uvenner, vi får et godt innsyn i den noe usystematiske gårdsdriften til kameraten Mads, som også bor i et av områdene der ulven sniker seg rundt, og vi koser oss med entusiasmen til mannen som aldri får nok av dette dyret, nemlig svenske Stefan som bruker mye av sin tid ute i skogen, ulende!

Man får dessuten veldig lyst til selv å ta turen inn i skogens dyp, for å lete etter spor fra ymse arter. For, som forfatteren sier i mangel på ulv-tunge stunder, en liten harepus er hyggelig, det også. Og mens vi blir med disse kara på turer til fots og til jeeps, får vi de store linjene om skogens evolusjon gjennom millioner av år. Og han minner oss om hvor viktig skogen er: «Det er et enormt grønt belte av barskog, taigaen, som strekker seg fra Norge i vest til Stillehavet i øst, nesten som et grønt skjerf rundt jordkloden. Det finnes ikke et større sammenhengende økosystem, eller biom, på landjorda i dag. Mange tar den for gitt, skogen, men livet på jorden ville ikke vært det samme uten den. Ikke bare huser den millioner av arter, men skogen fungerer også som en enorm temperaturregulator; den kjøler kloden, fukter og hindrer tørke, og binder klimagasser. Den demper flommer og holder på jordsmonnet. En klode uten skog ville vært en fremmed jord, en ukjennelig planet av ørkener, savanner, prærier, åkrer og tundra.»

Ulv, ulv
Og mens vi leser om bartrær, løvtrær, kråkeføtter, tiurer, harepuser, biller, istider og endrede klimaforhold, venter vi på at Reidar skal lykkes i sin jakt på ulven, akkurat som vi venter på at monsteret håkjerringa skal dukke opp fra dypet i Strøksnes’ Havboka (som du også må lese). Lykkes han? Jeg røper det ikke her, men kan si såpass at Reidar Müller ble avhengig av vargdopet, som Stefan kaller det, når du bare må ut og ule. For det kan jo tenkes at noen svarer!

Fakta

Om forfatteren

Reidar Müller (f. 1971) har en doktorgrad i geologi og er tilknyttet Universitetet i Oslo som forsker. I tillegg er han utdannet journalist og har skrevet jevnlig om naturvitenskap i Aftenposten. Det som ble Norge (2014), vakte begeistring hos både anmeldere og publikum. Boka kom i flere opplag og gjorde forfatteren til en ettertraktet foredragsholder.

Utdrag

 

Medlemsblad