Meny

2020

post festum

Serie: Bergenstrilogien 4

«Fortsettelsen av Gunnar Staalesens historiske romanserie fra Bergen er et skattkammer for en historieinteressert leser. Lesefesten er heldigvis ikke over for alle dem som lot seg oppsluke av de tre tidligere bindene i det som ble kalt Bergenstrilogien (...) Post festum kan leses frittstående, men lesere som har fulgt serien og ønsker seg mer av det samme får forventningene oppfylt. »

, VG Terningkast 5
2020. Post festum er en frittstående fortsettelse av Gunnar Staalesens bredt anlagte romantrilogi om Bergen og Norge i det 20. århundre. De siste tjue årene omfatter store og dramatiske begivenheter, som terrorangrepet i USA 11. Les mer
Bestselgende forfatter
Bøkene folk snakker om
Drap
Etterforskning
Vår pris
109,-
Spar
120,-

Veil. pris: 229,-  (E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokklubb-app | Kindle

Vår pris: 109,-
Spar: 120,-

Veil. pris: 229,-  (E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokklubb-app | Kindle

2020. Post festum er en frittstående fortsettelse av Gunnar Staalesens bredt anlagte romantrilogi om Bergen og Norge i det 20. århundre. De siste tjue årene omfatter store og dramatiske begivenheter, som terrorangrepet i USA 11. september 2001 og terrorhandlingen som rystet Norge 22. juli 2011. Oljealderen nærmer seg kanskje slutten, og kampen står om miljø, klima og fundamentalisme. Verden er connected på helt andre måter enn før.

Mot dette bakteppet veves en handling av sterke følelser, gammelt hat og nag, følelsesmessige forlis, personlige tragedier og drømmer om kjærlighet. Her følger vi representanter for familiene Nesbø, Brandt, Moland - kjent fra Hundreårstrilogien - og flere andre gjennom de siste tjue årene av norsk og internasjonal historie, fra årtusenskiftet til koronaåret 2020. Under det hele hviler gåten om den såkalte Isdalskvinnen, et mystisk dødsfall som inntraff i Bergen i november 1970. Nye opplysninger kommer Varg Veum for øre. Kan han oppklare saken om Isdalskvinnen, 50 år på overtid?

Anmelderne mener:

«LESEFEST! Fortsettelsen av Gunnar Staalesens historiske romanserie fra Bergen er et skattkammer for en historieinteressert leser. Lesefesten er heldigvis ikke over for alle dem som lot seg oppsluke av de tre tidligere bindene i det som ble kalt Bergenstrilogien, men som med årets utgivelse, Post Festum, har blitt utvidet til en kvartett.»
Elin Brend Bjørhei, VG

«Rik bergenshistorie fra Staalesen. (...) Romanen byr på et usedvanlig rikt persongalleri, og flere sentrale skikkelser fra de tidligere bindene dukker også opp her. (...) I vår digitale hverdag hvor 'nettverk' er blitt et dagligdags ord, er det forbløffende få forfattere som bruker nettverksmodeller til å komponere romaner slik Gunnar Staalesen har gjort. Forfatteren har åpenbart vært forut for sin tid.»
Gro Jørstad Nilsen. Bergens Tidende«Varg Veum og Isdalskvinnen danner ytterpunktene for denne romanen. Imellom ligger det egentlige stoffet, en nesten komplett fortelling om Bergen, om Norge i verden og om alt som hendte oss fra årtusenskiftet til pandemiens tid og 2020. Det er stort, fascinerende detaljert og skrevet med innsikt - og ikke minst et tydelig ståsted. Det er knapt en overdrivelse å si at alt er med.»
Leif Ekle, NRK

«Staalesen er grundig i beskrivelsen av historiske detaljer, sjonglerer ubesværet med ulike dialekter, og han har stålkontroll på det etter hvert ganske innfløkte persongalleriet. Gamle skurker og ofre dukker opp, samt flere av (de fiktive) Bergens-familiene fra de foregående bøkene.»
Mari Grydeland, Aftenposten

«2020 - Post Festum er en altoppslukende godbit av de sjeldne, en bragd.»
Simen Ingemundsen, Randaberg 24
ANMELDELSER:

Terningkast 5 Elin Brend Bjørhei, VG
Terningkast 5 Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788205554498
Utgave: 1. utg.
Format: EPUB
Filstr: 1.7 MB
Vannmerket
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Fortsettelsen av Gunnar Staalesens historiske romanserie fra Bergen er et skattkammer for en historieinteressert leser. Lesefesten er heldigvis ikke over for alle dem som lot seg oppsluke av de tre tidligere bindene i det som ble kalt Bergenstrilogien (...) Post festum kan leses frittstående, men lesere som har fulgt serien og ønsker seg mer av det samme får forventningene oppfylt. »

, VG Terningkast 5

«Gunnar Staalesen gir liv og puls til vår nære historie (...) Men hvordan går det med Isdalskvinnen? (...) Svaret på gåten er overraskende originalt, og godt motivert med forgreininger tilbake til krigen. Staalesens løsning vil nok glede byens mange hobbydetektiver.»

, Bergens Tidende Terningkast 5

«2020. Post festum er blitt en vellykket litterær attpåklatt ... Staalesen er grundig i beskrivelsen av historiske detaljer, sjonglerer ubesværet med ulike dialekter, og han har stålkontroll på det etter hvert ganske innfløkte persongalleriet.»

, Aftenposten

«Det er stort, fascinerende detaljert og skrevet med innsikt – og ikke minst et tydelig ståsted. (...) De grundigere partiene er velskrevne, de kommer personene nær og gir innsikt for den som husker, kanskje også for en yngre leser som ikke kjenner begivenheter igjen. (...) Varg Veum og Isdalskvinnen danner ytterpunktene for denne romanen. Imellom ligger det egentlige stoffet, en nesten komplett fortelling om Bergen, om Norge i verden og om alt som hendte oss fra årtusenskiftet til pandemiens tid og 2020. (...) »

, nrk.no