Se våre julesider for gaveideer!
Min side Kundeservice Bli medlem

2020

post festum

«Fortsettelsen av Gunnar Staalesens historiske romanserie fra Bergen er et skattkammer for en historieinteressert leser. Lesefesten er heldigvis ikke over for alle dem som lot seg oppsluke av de tre tidligere bindene i det som ble kalt Bergenstrilogien (...) Post festum kan leses frittstående, men lesere som har fulgt serien og ønsker seg mer av det samme får forventningene oppfylt. »

VG

Gunnar Staalesens 1900-tallsserie er en moderne klassiker. Nå fortsetter han festen med de siste tjue årene i romanen 2020. Post festum. Det er bare å glede seg! 

Les mer

375,-

429,- Spar: 54,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Aldri for sent

For Varg Veum blir ingen sak foreldet. Heldigvis for dem det gjelder, og heldigvis for leserne, som kan glede seg til å la seg rive med av Gunnar Staalesens gylne penn. 

Gunnar Staalesens romanverk Hundreårstrilogien endte med at Varg Veum greide det umulige. Det som ingen andre hadde klart på hundre år: Å oppklare drapet på konsul Frimann. Drapet fra nyttårsaften 1899 var glemt av de aller fleste, men kommer Varg Veum over en gammel, uløst sak, er det bare en ting som gjelder. Saken må løses, uansett hvor gammel og foreldet den måtte være. Og i Bergen finnes det en uløst drapssak til, mer om det senere.

I en klasse for seg
Som krimforfatter er Gunnar Staalesen i en klasse for seg, hele to ganger har han vunnet Rivertonprisen. Som om ikke det skulle være nok, har Varg Veum som eneste fiktive person også vunnet Rivertonklubbens ærespris.

Nå har Staalesen tatt for seg de tjue årene som er gått siden årtusenskiftet, og som du vet, har det vært noen svært begivenhetsrike år. Ikke bare i Bergen, men i hele landet, for ikke å si verden.

Historieforteller av rang
Hundreårstrilogien framsto Staalesen også som en historieforteller av rang, der han tok for seg Bergen gjennom et helt århundre. Nå har Staalesen tatt for seg de tjue årene som er gått siden årtusenskiftet, og som du vet, har det vært noen svært begivenhetsrike år. Ikke bare i Bergen, men i hele landet, for ikke å si verden. For det er akkurat det som har skjedd. Avstandene er kortere, hendelser griper inn i livet vårt på tvers av landegrenser på en helt annen måte enn tidligere.

Så nær oss
Det nye hundreåret ble innledet med terrorangrepet på USA og alt det førte med seg for en hel verden. Ti år senere var det Norge som skulle bli rammet av terrorhandlinger. Staalesen beskriver ikke bare hvordan ungdom og  lokalsamfunn ble direkte rammet av ugjerningene, det som virkelig er tankevekkende, er beskrivelsene av hvordan unge mennesker skal bli påvirket av handlingene i mange år framover. Samtidig nærmer oljealderen seg slutten, og kampen står om miljø, klima og fundamentalisme. Mot dette bakteppet veves en handling av sterke følelser, gammelt hat og nag, følelsesmessige forlis, personlige tragedier og drømmer om kjærlighet. Her følger vi representanter for  familiene Nesbø, Brandt, Moland – alle kjent fra Hundreårstrilogien – og flere andre gjennom de siste tjue årene av norsk og internasjonal historie, fra årtusenskiftet til koronaåret 2020.

Drapet på Isdalskvinnen i 1970 ble aldri oppklart. Kan Varg Veum løse den mystiske drapsgåten?

En helt vi kan stole på
Men tilbake til et uløst drap. For det ville selvsagt ikke vært en Gunnar Staalesen-roman om ikke en gammel ulv lusket gjennom bygatene. Varg Veum har vært med Gunnar Staalesen helt siden 1970-tallet, og det har han ikke tenkt å gi seg med. Mens det var et fiktivt drap Varg Veum løste i Hundreårstrilogien, er det denne gangen en høyst reell kriminalsak han går løs på. Drapet på Isdalskvinnen høsten 1970 er aldri blitt oppklart. Hvem var hun, hvorfor ble hun tatt av dage og ikke minst av hvem? Teoriene har vært mange, og ny teknologi har gjort det mulig å komme nærmere svaret på hvem kvinnen var og hva som skjedde med henne. Men det er likevel en ting man aldri skal undervurdere, observasjonene til dem som har hatt med saken å gjøre – og ikke minst Varg Veums evne til å lokke fram opplysningene.

Der er han like sikker som alltid. 

 

Medlemsvurdering:
Likte trilogien veldig godt da den kom. Synes det var utrolig gøy med en fjerde bok! Kan anbefales!

Birte

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
500
ISBN
9788252592528
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Format
21 x 14 cm
Nr
8191697
Serie
Bergenstrilogien 4

Medlemsblad

Om forfatteren

Gunnar Staalesen (f. 1947) er Bergens store kronikør. Kun 22 år gammel utga han sin første roman, Uskyldstider. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter han er kjent. Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i hele 23 land, og flere av bøkene er filmatisert for kino og tv. I årene 1997 – 2000 utkom en bredt anlagt trilogi om Bergen gjennom det forrige århundret, en romanserie som også ble dramatisert og oppført ved Den Nationale Scene i 2002. Gunnar Staalesen har mottatt flere priser for sitt forfatterskap. Han er født i Bergen, der han fortsatt bor, og er utdannet cand.philol. med fagene engelsk, fransk og litteraturkunnskap. 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Fortsettelsen av Gunnar Staalesens historiske romanserie fra Bergen er et skattkammer for en historieinteressert leser. Lesefesten er heldigvis ikke over for alle dem som lot seg oppsluke av de tre tidligere bindene i det som ble kalt Bergenstrilogien (...) Post festum kan leses frittstående, men lesere som har fulgt serien og ønsker seg mer av det samme får forventningene oppfylt. »

Elin Brend Bjørhei, VG

«Gunnar Staalesen gir liv og puls til vår nære historie (...) Men hvordan går det med Isdalskvinnen? (...) Svaret på gåten er overraskende originalt, og godt motivert med forgreininger tilbake til krigen. Staalesens løsning vil nok glede byens mange hobbydetektiver.»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«2020. Post festum er blitt en vellykket litterær attpåklatt ... Staalesen er grundig i beskrivelsen av historiske detaljer, sjonglerer ubesværet med ulike dialekter, og han har stålkontroll på det etter hvert ganske innfløkte persongalleriet.»

Mari Grydeland, Aftenposten

«Det er stort, fascinerende detaljert og skrevet med innsikt – og ikke minst et tydelig ståsted. (...) De grundigere partiene er velskrevne, de kommer personene nær og gir innsikt for den som husker, kanskje også for en yngre leser som ikke kjenner begivenheter igjen. (...) Varg Veum og Isdalskvinnen danner ytterpunktene for denne romanen. Imellom ligger det egentlige stoffet, en nesten komplett fortelling om Bergen, om Norge i verden og om alt som hendte oss fra årtusenskiftet til pandemiens tid og 2020. (...) »

Leif Ekle, nrk.no

Medlemmers vurdering

B
Birte – 18.10.2022

– Likte trilogien veldig godt da den kom. Synes det var utrolig gøy med en fjerde bok! Kan anbefales!

J
Jan Erik Christoffersen – 16.12.2021

– Staalesen er alltid engasjerende

A
Astrid Tellnes – 16.12.2021

– Stålesen skriver alltid godt. Avslutningen av trilogien er like god som resten.

I
Iris Hongrø – 15.12.2021

– Jeg leste hele serien da bøkene kom ut. Da det kom en fortsettelse, måtte jeg kjøpe den. Jeg ble ikke skuffet. Det tok litt tid å komme inn i alle navnene, men etter hvert ble det sammenheng. Det var morsomt med et tilbakeblikk på alt som har hendt de siste 20 åra. Jeg skulle bare ønske jeg var bedre kjent i Bergen.

L
LilliAnn Drønen – 15.12.2021

– 2020

T
Terje Engberg – 14.12.2021

– Holder på å lese den. Bare lest ca 100 sider, men dette er helt i tråd med Stålesen sin måte å bygge opp en roman. Minner veldig mye om triologien fra forrige århundre. Gleder meg til lese videre. Anbefales.

S
Sissel øvretveit – 14.12.2021

– Nesten en geografitime i Bergen

A
Atle Eikeland – 14.12.2021

– Medrivende bok, meget god beskrivelse av de siste 20 år sett gjennom øynene til et mangfoldig persongalleri.

M
Mona Totland – 14.12.2021

– 2020 Stålesen

P
Per Gjerde – 10.11.2021

– This book is the worst Staalelsen has written. He tried to do too much. After 50 pages, it went straight in the garbage can

P
Per Gjerde – 10.11.2021

– This book is the worst Staalelsen has written. He tried to do too much. After 50 pages, it went straight in the garbage can

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 05.10.2021

– Hva kan en privatetterforsker fra Bergen fortelle oss om vår nære historie? Varg Veum er ingen historielærer, men han blir godt hjulpet av Gunnar Staalesen som absolutt fortjener den beskrivelsen. For tjue år siden gjorde Staalesen enorm suksess da han gjennom tre romaner ga oss Bergens historie og med det hele Norges historie gjennom forrige århundre. Nå har han tatt for seg de siste tjue årene av historien vår. Og når vi ser tilbake er det utvilsomt tjue begivenhetsrike år! Med utgangspunkt i Bergen og fremdeles med Varg Veum i bakgrunnen henter Staalesen frem historiske hendelser fra disse årene, men Staalesen gjør mer enn å gjenfortelle historien. Han evner å illustrere hvordan ulike hendelser både her hjemme og utenfor landets grenser har vært med på å endre livene våre kanskje uten at vi ser det selv. Vi er alle en del av historien og historien virker inn på oss alle.

Oppdag mer

Bøker som ligner på 2020:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Dommen

Jørgen Jæger
Innbundet 
349,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv