Meny
 
Anne B. Ragde: Datteren. siste og avsluttende bok om familien på Neshov

Datteren

roman

Serie: Familien Neshov 6

«Ragde har skrevet en avslutning der hun både overrasker og gleder oss med snedig dramaturgi. Det betyr at hun på verdig og mirakuløst vis klarer å lande denne folkekjære serien, etter så mange år. Bravo Ragde!»

, Dagbladet Terningkast 5
Få bokserier har samlet norske lesere som Anne B. Ragdes fortelling om folket på Neshov. Med Datteren får historien en verdig avslutning. Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Siste kapittel for Neshov

Da Torunn første gang kom til Neshov, var det som en fremmed. Nå er det henne alle samler seg rundt. 

På gamlehjemmet sitter Tormod, Torunns onkel, eller farfar, alt ettersom hvordan man ser det. Han er på trygg avstand fra gården og alt den har gitt ham av utfordringer opp gjennom livet. På det som er ment å være en endestasjon, har han endelig skapt seg noe eget, en lykkelig tilværelse. Hans siste tid ser ut til å kunne bli den fineste. Dagene går med til å lese bøker, til Torunns besøk, og til å tenke tilbake på tiden med Dieter, det blir han visst aldri ferdig med. 

Dette er blitt Torunns bok: En roman om en kvinne som hele livet har flyktet, men som endelig våger.

Københavnerne
I København sitter Erlend med sin Krumme og en ungeflokk som vokser seg større og mer krevende år for år. Lykken smiler til storfamilien i København også, og med jevne mellomrom trekker de mot Norge. Heller ikke for dem er det Neshov i seg selv som trekker. Det er gården som er opphavet deres, stedet både Tormod og Erlend kommer fra, men det som knytter dem alle sammen nå, i langt større grad enn gården, er mennesket Torunn. 

Hedre sin far – og sin mor
Torunn, som ikke selv er oppvokst på gården. Torunn, som egentlig har venner og familie hjemme i Oslo. Torunn, som ikke engang bærer gårdens navn, ei heller driver hun gården. Men hun gjør noe annet, hun viser omtanke for de gamle husene, hun skaper nytt liv på gården tilpasset en ny tid og tilpasset sitt liv som daglig leder for Neshov begravelsesbyrå. Slik hedrer hun både gården og sin avdøde onkel Margido. Farfaren Tormod har knapt brukt penger i hele sitt liv, nå vil han gi noe tilbake til Torunn, som ved et lykkestreif har kommet inn i livet hans.

Den nye flaggstanga
Også Tormod vil sette sitt preg på gården. Han spanderer flagg og ny flaggstang på Torunn, slik at det igjen kan flagges forskriftsmessig på Neshov. Det riktig skinner på tunet da stanga er reist, og for første gang i livet kjenner Torunn seg virkelig forpliktet. Men da hun tar skrittet helt ut og vil skifte etternavn til Neshov, går det i svart for mora. Den gode kontakten de to så møysommelig har opparbeidet, blir brutt med et pennestrøk. Hva nå?

Torunn utvider bekjentskapskretsen sin gjennom jobben; kan hun finne trøst hos den syklende vikarpresten Frank Skår, som kjente Margido, og som nå ser så varmt på henne? Er hun moden for et nytt forhold og å etablere seg med en mann på gården? 

Nye grisunger på Neshov
I høstferien skal Erlend og hele den danske familien igjen innta gården. Torunn gruer seg til besøket. Utsiktene blir ikke bedre da avløseren Kai Roger kommer drassende med to grisunger, som han mener Erlends tre barn kan ha glede av. Torunn er ferdig med griser, hun er egentlig ferdig med Erlend også. Til og med Kai Roger er hun ferdig med. Men endelig skal Torunn få se hva Erlend virkelig er gjort av. Og kanskje skal det vise seg at Kai Roger får rett til slutt. 

Samler trådene
Med Datteren samler Anne B. Ragde trådene i historien om Neshov-folket og gir oss svar på spørsmål vi har grunnet på gjennom hele serien. Og dette er blitt Torunns bok: En roman om en kvinne som hele livet har flyktet, men som endelig våger å ta ansvar, stå opp for seg selv og velge kjærligheten. 

 

Fakta

Medlemsblad

Et stort savn. Intervju

Et stort savn

Etter 15 år sier Anne B. Ragde farvel til folket på Neshov. 

Anne B. Ragde intervjuet av Erlend Sørskaar 

– Etter den tredje boka var Neshov-serien slutt – trodde vi. Nå har vi fått tre bøker til, og igjen sies det at vi er kommet til veis ende. Må det slutte her? 

– Haha, ja det må det, det skjønner man når man har lest Datteren. Derfor var det utrolig viktig for meg å trekke alle tråder fra tidligere bøker, slik at det hele føyer seg pent sammen på slutten. Jeg ville ikke at leseren skulle føle seg «snytt» på noen måte, slik jeg tror mange må ha opplevd det etter bok nummer tre, Ligge i grønne enger, noe jeg ikke skjønte årsaken til før det hadde gått noen år ... 

«Jeg fikk så lyst til å si det til henne underveis da hun hadde det som verst, at det går bra, senk skuldrene, Torunn, dette går fint, du har bra saker å glede deg til.»


– På vegne av oss lesere så blir det et savn å forlate Neshov, det må jo være det for deg også etter å ha levd med dem i 15 år?
 

– Det blir jo et stort savn for meg, det er klart. Jeg gråt i bøtter og spann da jeg skrev de siste sidene, tårer både av lykke, lettelse og sorg. Men det rare er jo at de lever alle videre i meg, som om de liksom bor i et annet land, og fortsetter livet uten at jeg blander meg inn. Det er det som er så magisk med litteratur, at alt nesten blir sannere enn livet selv. 

– Uten å røpe for mye, det er jo noen brikker som faller på plass i denne boka. Har du sett for deg denne avslutningen lenge, eller er det noe som har utviklet seg gjennom serien? 

– Det er definitivt noe som har utviklet seg over tid, for meg så LEVER jo disse menneskene, og tar egne valg. I tillegg til at livet jo SKJER , helt av seg selv. Da gjelder det bare å henge med i svingene, og skrive som gal. Men det med Torunn, det visste jeg lenge før henne haha! Og jeg fikk så lyst til å si det til henne underveis da hun hadde det som verst, at det går bra, senk skuldrene, Torunn, dette går fint, du har bra saker å glede deg til. Men så måtte hun bare gjennom alt, likevel, vet du. 

– Og helt til slutt, noe vi alltid lurer på. Hva skjer nå? Har du kommet så langt at du vet noe om hva som er neste prosjekt? 

– Klart det! Men det er det ingen vits i å spørre mer om. Det kommer når det kommer! 

 

Utdrag

Om forfatteren

Anne B. Ragde debuterte i 1990 med romanen En tiger for en engel. Hun har utgitt en lang rekke romaner og novellesamlinger. For første bind i Neshov-bøkene, Berlinerpoplene, mottok hun Riksmålsforbundets litteraturpris, og for Eremittkrepsene ble hun tildelt Bokhandlerprisen og Den norske leserprisen. Ragde har også skrevet flere bøker for barn og ungdom, blant annet biografien Sigrid Undset, som hun mottok Brageprisen for. Bøkene hennes er oversatt til 23 språk. 

Anmeldelser

«Ragde har skrevet en avslutning der hun både overrasker og gleder oss med snedig dramaturgi. Det betyr at hun på verdig og mirakuløst vis klarer å lande denne folkekjære serien, etter så mange år. Bravo Ragde!»

, Dagbladet Terningkast 5

«Ingen kan skildre skjøre familierelasjoner som henne»

, VG Terningkast 5

«I 'Datteren' er Ragde på sitt beste. Og Ragde på sitt beste er skikkelig bra. Her snakker vi latter og tårer, fornuft og følelser, godt driv og ditto språk.»

, Dagsavisen

«Anne B. Ragde skriver godt og drivende, ofte humoristisk, om Torunn og de menneskene som befolker Neshov-universet, med sine liv, sine hemmeligheter og tragedier – store og små. Slik er det også i 'Datteren', Ragde underholder sin leser, sjarmfaktoren er iblant høy, og leseren drives profesjonelt og velskrevet mot slutten.»

, NRK Bok