Meny
 
Fru Muus' klage - Bodil Stenseth

Fru Muus' klage

ekteskapsskandalen som rystet det norske Amerika

«Som tids- og miljøskildring er boka informativ og interessant.»

, Dagbladet Terningkast 5
Sent på høsten 1879 mottok Goodhue County tingrett i Minnesota et søksmål fra fru Oline Muus. Prestefruen gikk til sak mot sin egen mann, pastor Bernt Julius Muus, for å få farsarven sin. Ved søksmålet la hun en klage som beskrev hvor hjerteløst pastoren hadde behandlet henne og barna gjennom flere år. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Sent på høsten 1879 mottok Goodhue County tingrett i Minnesota et søksmål fra fru Oline Muus. Prestefruen gikk til sak mot sin egen mann, pastor Bernt Julius Muus, for å få farsarven sin. Ved søksmålet la hun en klage som beskrev hvor hjerteløst pastoren hadde behandlet henne og barna gjennom flere år. 

Konflikten mellom ektefellene ble raskt en nyhetssensasjon. Medlemmene i Holden menighet drøftet detaljer fra ekteparets liv i full offentlighet. Skandalen skapte samtidig intens debatt på begge sider av Atlanteren: Hvordan var egentlig forholdet mellom den norske minoriteten og storsamfunnet? Ville opplysning, kvinnefrigjøring og moderne demokrati noensinne vinne fram i det dypt religiøse norske innvandrermiljøet? Var nordmennene egentlig ekte amerikanere, eller bare forstokkede representanter for en mørk og fremmed religion? 

I Fru Muus' klage forteller Bodil Stenseth for første gang hele historien om ekteskapsdramaet i det norske Amerika. Hva hadde skjedd mellom de to ektefellene? Hva forteller konflikten deres om de norske innvandrernes liv i Amerika? Og hadde egentlig Oline Muus rett i anklagene sine? Fru Muus' klage er som et ibsensk drama på prærien: en gåtefull kjærlighetshistorie, en utforsking av sosiale og religiøse konflikter, og et fascinerende og annerledes portrett av et forsvunnet norsk samfunn. 

«At det er haardt for en Hustru at anlægge Sag mod sin egen Mand, har jeg maattet føle i rigelig mon. Og førend Menigheden bedømmer et saadan Skridt at være fræk Opsætsighed, vil jeg bede dens Medlemmer betænke, hvad jeg har maattet gjennemgaa, førend jeg efter over 20 lange Aar har maattet bestemme mig til at ty til Lovens Hjælp, for at faa hvad jeg anser for min Ret. At jeg saaledes har stillet mig mod Synodens Lære om en Hustrus blinde og ubetingede Lydighed og Underkastelse, volder mig ingen Selvbebreidelse, jeg kan aldri anerkjende denne Lære, og hykle vil jeg ikke.» 

Fru Oline Muus til Holden menighet i Minnesota, 10. mars 1880 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Press
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 341
ISBN: 9788232800407
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 15 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger