– Humanist forlag har utgitt mange bøker om forskjellige figurer fra vår kulturs overtro, og de bøkene jeg til nå har lest har vært underholdende og svært informative. Flotte bøker om man interesserer seg for disse emnene. Hekser i underholdningsindustrien og de gamle heksebrenningene var det som jeg syntes var mest spennende å lese om. Jeg ble jo trollbundet av flere av Margit Sandemos hekser i "Sagaen om Isfolket", og har jo også lest om dem i blant annet Harry Potter og Donald, som trekkes fram som noen eksempler på hekser i populærlitteraturen. En del kunnskaper om de historiske heksene og heksejaktene har jeg også fra før. Men det er jo alltid spennende å få vite mer og lære nytt. Og det greide boka på alle felt. Alt er ikke hyggelig lesing akkurat, vi får eksempler på torturmetoder som ble brukt og oversikt over dem som måtte bøte med livet på bålet. Men det mest skremmende er nok likevel det at det enda foregår heksebrenninger i enkelte land i Afrika, der man kan risikere å bli henrettet av mennesker rundt seg. En imponerende samling med informasjon om denne fascinerende og sammensatte skikkelsen, som har blitt en populær figur i folkelesningen og underholdningsindustrien.
Hekser
Heksenes kulturhistorie er ikke bare en harmløs fortelling om fantasifigurer. Dette er en bok om mennesker som ble forfulgt, torturert og brent. For bare noen hundre år siden ble over 300 mennesker henrettet for hekseri i Norge. Les mer
Logg inn for å se din bonus
Detaljer
- Forlag
- Humanist forlag
- Språk
- Bokmål
- ISBN
- 9788282820004
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2013
- Originaltittel
- Hekser
Les utdrag
Åpne utdrag herMedlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– Dette er et fascinerende, spennende og informativ faktabok om hekser. Den gir et nyansert bilde av heksenes historie fra gamle dager og frem til dagens moderne hekser både i Norge og verden forøvrig. Den beskriver hekser både i littetratur, kunst, film og tegneserier - f.eks. hekser i barnebøker og Disneys tegneseriefigurer som Magica fra Tryll og Madam Mim. I boken blir vi også kjent med hekseprosessens ¿far¿ Jean Bodin og hans mange teorier om heksenes ulike kjennetegn og heksekunster. Vi lærer også om den mest kjente norske heksen, Anne Pedersdotter, og rettssaken mot henne. Boken er illustrert med sort-hvitt tegninger og har både litteratur- og internettliste.
– Til tross for sin spennende tittel er boken i seg selv temmelig unyansert i sitt bilde av hekser. Det begynner riktig bra, men selv om teksten kritiserer de som tror for blindt på heksemyter av alle slag, faller den selv for fristelsen til å tro for blindt og ukritisk på de etablerte sanhetene i historiske miljøer. En litt mer kritisk holdning, og utgangspunkt i andre kilder enn de gamle rettsreferatene hadde vært forfriskende. For er det ikke litt naivt å tro blindt på referater skrevet av mennesker som helst ville fremheve skyld? Litt ensidig vinkling, men teksten er ellers god. Særlig kapittelet om moderne hekser er vel verdt å lese.