Min side Kundeservice Bli medlem

Kvenene - et folk ved Ishavet

«At en finsk klassiker om kvensk kultur fra 1928 nå endelig er oversatt til norsk er en stor begivenhet. (...) Boken er et must for alle som vil kjenne den kvenske befolkningens livssituasjon for nær 100 år siden.»

Morgenbladet

Blant de største merkverdighetene som finnen fikk se ved ankomsten til Ruija, var Ishavet, den uendelig store, åpne vidda av vann der skogens sønn måtte begynne å søke sitt levebrød. En hadde riktignok alt hørt om det alltid isfrie storhavet, men ikke virkelig trodd på at det aldri ble islagt, selv når det var som kaldest og strendene lå dekket av is og snø. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Innbundet
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Blant de største merkverdighetene som finnen fikk se ved ankomsten til Ruija, var Ishavet, den uendelig store, åpne vidda av vann der skogens sønn måtte begynne å søke sitt levebrød. En hadde riktignok alt hørt om det alltid isfrie storhavet, men ikke virkelig trodd på at det aldri ble islagt, selv når det var som kaldest og strendene lå dekket av is og snø. Mustos-Tuomas fra Oulu hadde selv vokst opp ved så mye vann at det ble kalt for hav, men først her åpnet seg det virkelige havenes hav, som til tider kom veltende med dunder og brak, til tider glitret og skinte så klart og vidstrakt som selve himmelrommet, og innimellom igjen lå dekket av en grå, kald, ugjennomsiktig tåke, som en myr hvor døden hersket.

Slik beskriver Samuli Paulaharju møtet med havet i Kvenene et folk ved Ishavet (Ruijan suomalaisia), et verk som er blitt kalt «kvenfolkets bibel», og som nå foreligger på norsk for første gang. Boka er resultatet av den finske folkelivsforskerens reiser i 1920-tallets Finnmark, hvor han og hans kone Jenny Paulaharju intervjuet hundrevis av finskættede om deres og forfedrenes liv. Paulaharju var i tillegg en ivrig fotograf og tegner, og hans visuelle dokumentasjon av livet ved Ishavskysten er unik i sitt slag.

Samuli Paulaharju levendegjør historien til kvenene, og beskriver den ville naturen så vel som livet i bygder og fiskevær med lyrisk inderlighet og ramsalt humor.

Medlemsvurdering:
Et stort og omfattende praktverk om kvenene. Her kommer man på innsiden av kulturen, naturen og språket på en helt enestående måte. Hverdagen og naturen er behørlig skildret - det samme kan sies om humor og lynne. Fascinerende og opplysende! Rikt illustrert med både bilder og tegninger dessuten. Så glad jeg kjøpte denne!

Marit

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Orkana
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
524
ISBN
9788281043411
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
Ruijan suomalaisia
Format
25 x 18 cm

Anmeldelser

«At en finsk klassiker om kvensk kultur fra 1928 nå endelig er oversatt til norsk er en stor begivenhet. (...) Boken er et must for alle som vil kjenne den kvenske befolkningens livssituasjon for nær 100 år siden.»

Espen Søbye, Morgenbladet

«Det er utrolig mye informasjon i denne boka som også er blitt kalt for «kvenenes bibel».»

Medlemmers vurdering

M
Marit – 31.03.2020

– Et stort og omfattende praktverk om kvenene. Her kommer man på innsiden av kulturen, naturen og språket på en helt enestående måte. Hverdagen og naturen er behørlig skildret - det samme kan sies om humor og lynne. Fascinerende og opplysende! Rikt illustrert med både bilder og tegninger dessuten. Så glad jeg kjøpte denne!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kvenene - et folk ved Ishavet:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv