Min side Kundeservice Bli medlem

En kvinnes frigjøring

«Sterkt og rørende om en mors reise. Louis har mest av alt forsøkt å overleve. Han leter etter et språk som kan oppsummere hva som foregikk og hva det har gjort med ham selv og dem rundt ham. Og han gjør det bedre enn noen andre.»

Aftenposten

Romanen åpner med et fotografi, et bilde av en svært ung kvinne. Forfatteren ser et menneske som er fri, lykkelig, i full fart på vei mot fremtiden. Et menneske som både ligner og slett ikke ligner moren han husker fra oppveksten som en utsatt og undertrykt kvinne som oppdro fem barn i fattigdom. Les mer

318,-

349,- Spar: 31,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Romanen åpner med et fotografi, et bilde av en svært ung kvinne. Forfatteren ser et menneske som er fri, lykkelig, i full fart på vei mot fremtiden. Et menneske som både ligner og slett ikke ligner moren han husker fra oppveksten som en utsatt og undertrykt kvinne som oppdro fem barn i fattigdom.

I likhet med sin sønn, bryter moren opp, hun i godt voksen alder, for å skape seg et annet liv. Hun oppsøker ham i Paris og ber om å få vaske leiligheten hans mot en beskjeden lønn. Han sier nei, og tilbyr henne litt penger. Senere, etter å ha betraktet hvordan hun utelukkende ved hjelp av egen viljestyrke makter å skape seg en annen tilværelse enn den hun syntes dømt til av samfunnet og menneskene rundt seg, skal han kalle henne «dronningen av Paris».

En kvinnes frigjøring er et ømt og skarpt morsportrett, en historie om oppbrudd og forsoning og et litterært manifest.

Samtidig belyser den det som kanskje er forfatterens større prosjekt, å vise et slags røntgenbilde av samfunnet gjennom sin egen og sin families historie. Og få andre kan skildre det store i det lille med et bedre og skarpere blikk enn Edouard Louis.

«Sterkt og rørende om en mors reise. Louis har mest av alt forsøkt å overleve. Han leter etter et språk som kan oppsummere hva som foregikk og hva det har gjort med ham selv og de rundt ham. Og han gjør det bedre enn noen andre.» Erlend Loe, Aftenposten

«Den franske forfatterkometen Edouard Louis skriver inderlig om moren sin i denne knappe, men slående beretningen om lengselen etter frihet. 'En kvinnes frigjøring' er en moden refleksjon rundt familie og frigjøring ... Louis skriver enkelt, men lodder dypt. (...) Det hverdagslige språket, ømt og rasende på en gang, er trygt i Egil Halmøys oversetterhender. Teksten til Édouard Louis er lest på få timer. Tankene han formidler, blir værende.» Anne Cathrine Straume, NRK

«... et skarpt, konsist og vakkert morsportrett på 109 sider. Louis kan kunsten å fatte seg i korthet, og årets utgivelse er rik på sterke og såre skildringer. 'En kvinnes frigjøring' lykkes med å male et troverdig og komplekst portrett av et menneske Louis nærer en genuin nysgjerrighet på og respekt for.» Sumaya Jirde Ali, Vinduet

«... som å streifes av et mirakel. For det vidunderlige med 'En kvinnes frigjøring' er at den ikke bare skildrer en omveltning. Boken lar seg selv være i forvandling og beveger med det fortellingene som har gått forut. Romanen klarer å si noe, fortelle, uten å lukke seg.» Live Lundh, Morgenbladet

«... nok en kraftfull, konsentrert liten bok fra Frankrikes nederlagsstemte nedre lag. Édouard Louis har ikke bare et følsomt blikk for det vonde, nedrige og skamfulle han ser i sine nærmeste, men også viljen til å slipe det til litteratur. (...) I skarpe, episodiske scener gjør Louis presise punktnedslag i et kvinneliv så vel som i det moderne Frankrike, hvor det personlige alltid er politisk.» Leif Bull, Dagens Næringsliv

«Ømt og skarpt portrett av en mors vei vekk fra fattigdom og ydmykelse, til et liv i frihet.» Stein Roll, Adresseavisen

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
108
ISBN
9788203369186
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
Combats et métamorphoses d'une femme
Format
21 x 14 cm
Nr
8204578

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Sterkt og rørende om en mors reise. Louis har mest av alt forsøkt å overleve. Han leter etter et språk som kan oppsummere hva som foregikk og hva det har gjort med ham selv og dem rundt ham. Og han gjør det bedre enn noen andre.»

Erlend Loe, Aftenposten

«Den franske forfatterkometen Edouard Louis skriver inderlig om moren sin i denne knappe, men slående beretningen om lengselen etter frihet. En kvinnes frigjøring er en moden refleksjon rundt familie og frigjøring ... Louis skriver enkelt, men lodder dypt.»

Anne Cathrine Straume, nrk.no

«Louis kan kunsten å fatte seg i korthet, og årets utgivelse er rik på sterke og såre skildringer. En kvinnes frigjøring lykkes med å male et troverdig og komplekst portrett av et menneske Louis nærer en genuin nysgjerrighet på og respekt for.»

Sumaya Jirde Ali, vinduet.no

«... som å streifes av et mirakel. For det vidunderlige med En kvinnes frigjøring er at den ikke bare skildrer en omveltning. Boken lar seg selv være i forvandling og beveger med det fortellingene som har gått forut. Romanen klarer å si noe, fortelle, uten å lukke seg.»

Live Lundh, Morgenbladet

«Édouard Louis har ikke bare et følsomt blikk for det vonde, nedrige og skamfulle han ser i sine nærmeste, men også viljen til å slipe det til litteratur.»

Leif Bull, Dagens Næringsliv

«Ømt og skarpt portrett av en mors vei vekk fra fattigdom og ydmykelse til et liv i frihet.»

Stein Roll, Adresseavisen

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på En kvinnes frigjøring:

Mor

Leif B. Lillegaard
Nedlastbar lydbok 
299,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

I går

Agota Kristof
Innbundet 
363,- 399,-

Fri

Lea Ypi
Innbundet 
349,- 399,-

Stakkar

Matias Faldbakken
Innbundet 
409,- 449,-
 

Logg inn

Handlekurv