Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Gjestene

roman

« Svært underholdende: Ravatn skiller seg ut med sin sans for gode plott og ulmende uhygge (...) en mester i sin sjanger. »

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Agnes Ravatn har en stadig voksende leserskare som har oppdaget hennes særegne stemme og det skarpe blikket for menneskelig svakhet.

Les mer

349,-

399,- Spar: 50,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

En viktig og vittig stemme

Agnes Ravatn har en stadig voksende leserskare som har oppdaget hennes særegne stemme og det skarpe blikket for menneskelig svakhet.

Den bejublede og kritikerroste forfatteren briljerer både med plott, humor og snikende uhygge. I kombinasjon med skarpe iakttagelser og teft for samfunnsdiagnoser, har Ravatn en suksessoppskrift til glede for oss lesere.

Karin skulle ønske hun bare kunne slappe av med mannen og kose seg på den luksuriøse hytta ved Oslofjorden, men det er ikke så enkelt. Hvorfor har den gamle skolevenninnen nærmest tvunget på henne dette hyttelånet? Det må ligge noe bak, hun er rett og slett ikke typen som vil andre vel.

En buden gjest
Karin har etter beste evne unngått Iris siden skoledagene nettopp fordi hun var så manipulerende og spilte folk ut mot hverandre til hun fikk det som hun ville. Men hva kan det være denne gangen, de har jo ikke hatt noe med hverandre å gjøre på mangfoldige år? Er hun bare paranoid?
     Før hun har klart å pønske ut en måte å vri seg unna denne høyst ufrivillige hytteferien sitter hun i klisteret. Hun står der ved fjorden foran et digert arkitekttegnet vidunder av ei hytte. Ubekvem med den stilrene luksusen og i trassig forsvar for sitt eget måteholdne liv. Hun klarer ikke kvitte seg med følelsen av at Iris igjen har viklet henne i noe.

En liten hvit løgn, bare
Karin bestemmer seg for å prøve å gjøre det beste ut av det. De er jo voksne nå og lever hver sine liv, Iris får ikke lenger ha makt over henne. Dette skal bare være et hyggelig hverdagsavbrekk og noen fine dager sammen med ektemannen.
     Da hun treffer på en litt brysk hyttenabo, får hun et innfall. Skulle liksom ikke hun og mannen like gjerne kunne eie ei sånn hytte og dermed være i sin fulle rett til å slentre rundt i nabolaget? Til å være en som overtenker mye har Karin raskt viklet seg inn i en situasjon det ikke er så lett å vikle seg ut av igjen med æren i behold. For nå tror forfatterekteparet i nabohytta at hun og mannen er et velstående par som slapper av på luksushytta si. Og da de blir invitert over på litt vin og mat bare fortsetter de lureriet.

Vittig med ulmende undertone
Agnes Ravatn skriver fram det tette, psykologiske dramaet med presisjon. Det syrlige og vittige er lattervekkende, mens en ulmende anelse av at noe er i gjære får meg til å kjenne på Karins ubehag. Noe det er vanskelig å sette fingeren på. Og selv om misunnelse og irritasjon forstyrrer synsfeltet glimter Karin til med skarpe observasjoner. Hadde det bare ikke vært for at hun roter seg stadig lenger inn i løgnhistorien hun har servert naboene sammen med kreps og vin …

Medlemsvurdering:
Trodde jeg skulle mislike p lese på nynorsk, men glemte at det var nynorsk jeg leste. Det er første gang jeg leser en bok av denne forfatter, ble positiv overrasket, både språk og innhold

Eva Gravem Knutsen

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Samlaget
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Nynorsk
Sider
174
ISBN
9788252593563
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
21 x 14 cm
Nr
8211752

Om forfatteren

Agnes Ravatn (f. 1983) har gitt ut flere kritikerroste og prisbelønte bøker, blant annet romanen Fugle-tribunalet (2013) og Dei sju dørene (2019). Fugletribunalet har gjort suksess både som bok og teater, og er oversatt til mange språk. Ravatn er kjent for sin særegne, vittige stemme og sitt skarpe blikk for menneskelig svakhet.

Medlemsblad

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

« Svært underholdende: Ravatn skiller seg ut med sin sans for gode plott og ulmende uhygge (...) en mester i sin sjanger. »

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

«Uhyre sinnrikt og smart både uttenkt og utført. Historien, karakterene, sprangene i tid, alt sitter som støpt, et lite mikrobilde av Norge anno 2022»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Fornøyelig og pinlig om menneskelig svakhet. [...] Grip nærmeste pute!»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«Ravatn tar situasjonskomedie til et nytt nivå. [...] Og selv om ærligheten som kjent varer lengst, er løgnen morsommere. Gjestene fikk meg til å le høyt. Alt er så stramt, så gjennomført. Ingenting står uten en grunn. Agnes Ravatn gir ikke romankarakterene sine tilfeldige yrker, hun deler ikke ut intetsigende replikker. Iris heter Iris og ikke for eksempel Siri. Og Karin heter Karin. Ravatn er rett og slett himla god til å skrive»

Maren Simonsen, Bok365

«Gjestene er et tett psykologisk drama hvor den ene løgnen tar den andre. Ravatn drar oss rett inn i handlingen. Språket er effektivt og elegant, tonen er vittig og syrlig. Handlingen har akkurat nok av påfunn og nerve til at du ikke har lyst til å legge den fra deg. [...] "Gjestene" er så stram, konsis og fengende at den er en mulig kur for avdankede lesere [...] Det er fristende å lese boken i ett strekk»

Mari Grydeland, Aftenposten

«En herlig roman som gjør at man føler seg en smule ille til mote på hovedpersonen sine vegne, samtidig som den kanskje er en liten vekker for oss alle om sammenligningens makt. Det er noe svært så menneskelige med denne sammenligningen av vellykkethet, og måten Ravatn har satt det på spissen på er temmelig genialt»

Nancy Øvrehus, Stavanger Aftenblad

Medlemmers vurdering

E
Eva Gravem Knutsen – 06.04.2023

– Trodde jeg skulle mislike p lese på nynorsk, men glemte at det var nynorsk jeg leste. Det er første gang jeg leser en bok av denne forfatter, ble positiv overrasket, både språk og innhold

E
Eva Øvren – 05.04.2023

– Snedig historie om personer som later som de er noen andre. På grunn av lavt selvbilde hos hovedpersonen og følelsen av å bli sett ned på, serveres den ene løgnen etter den andre. Det viser seg at det også er andre som kan det med å late som. God historie fortalt med godt språk.

I
Inger Halvorsen – 04.04.2023

– Sikker i språk og i stil.koste meg med denne.

R
Runhild Skjølaas, redaktør i Bokklubben – 13.01.2023

– Skarpt og humoristisk om livet slik det ble (og kanskje ikke helt slik man hadde tenkt). Karin roter det bra til for seg i et anfall av fandenivoldskhet, men Ravatn har stålkontroll på balansen mellom det humoristiske, observante og alvorlige i fortellingen.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Gjestene:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Fars rygg
Ny!

Fars rygg

Niels Fredrik Dahl
Innbundet 
393,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv