Min side Kundeservice Bli medlem

Unge Mungo

«Douglas Stuart er en mester i å skildre skeive, sårbare gutter i voldsomme machomiljøer.»

Dagbladet

Ny bok fra Bookerpris-vinneren og forfatteren av Shuggie Bain.

Mungo og James burde ikke være venner, og langt mindre kjærester. I et hypermaskulint og voldsherjet Glasgow der protestanter og katolikker holder seg på hver sin kant, er de to tenåringenes følelser for hverandre uakseptable. Les mer

279,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Ny bok fra Bookerpris-vinneren og forfatteren av Shuggie Bain.

Mungo og James burde ikke være venner, og langt mindre kjærester. I et hypermaskulint og voldsherjet Glasgow der protestanter og katolikker holder seg på hver sin kant, er de to tenåringenes følelser for hverandre uakseptable. Drømmen om å komme seg vekk krasjer hele tiden med angsten for å bli oppdaget.

Da moren sender Mungo på tur med to tvilsomme menn, må han samle alt han har av styrke for å komme seg i sikkerhet og til et sted der han og James kan ha en framtid sammen.

Unge Mungo er en gripende oppvekstskildring, en fortelling om maskulinitetens grenser og om farene ved å elske noen for høyt.

Medlemsvurdering:
Handlingen hopper mellom nåtid og fortid. I nåtiden er 14-15-år gamle Mungo på telttur med to menn han ikke kjenner. Det er moren som vil at de skal gjøre mann av ham, lære ham å fiske, lage bål og slikt som farsfigurer gjør. Dessverre kjenner ikke moren dem heller, og hun aner ikke hvilke planer de ellers har for turen. I fortidskapitlene blir vi kjent med Mungo og familien hans, og får vite bakgrunnen til at den fatale teltturen ble noe av. Handlingen foregår vekselsvis i de skotske lyngheiene og i utkanten av byen Glasgow. Gode Mungo har et tøft liv, men opplever også glimt av lykke. De barske og vonde erfaringene han får er smertefull lesning, men forfatteren skriver så drivende godt at det er vanskelig å legge fra seg boken.

Sygni K. Lohne

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788205563476
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
Young Mungo

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Douglas Stuart er en mester i å skildre skeive, sårbare gutter i voldsomme machomiljøer.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«Jeg har ventet med en viss utålmodighet på Stuarts bok nummer to. Det eneste som har vært klart lenge, er kjernetematikken: ung homofil kjærlighet i Glasgow. «Unge Mungo» oppfyller den forventningen. Kanskje er den også like god som «Shuggie Bain», på noen måter til og med enda mer interessant. [ ... ] Vi glemmer ikke Mungo med det første, ikke Shuggie heller.»

Leif Ekle, NRK

«Han har som godt voksen sågar evnet å skrive to praktfulle bøker om unge dager som følsom og søkende skeiv gutt i et ultrabrutalt miljø. Vi får tro og håpe det kommer flere.»

Atle Nielsen, BOK365

Medlemmers vurdering

a
agnetha – 08.08.2022

– Hadde store forventninger toil boken, men følte den aldri tok seg helt opp

S
Sygni K. Lohne – 26.07.2022

– Handlingen hopper mellom nåtid og fortid. I nåtiden er 14-15-år gamle Mungo på telttur med to menn han ikke kjenner. Det er moren som vil at de skal gjøre mann av ham, lære ham å fiske, lage bål og slikt som farsfigurer gjør. Dessverre kjenner ikke moren dem heller, og hun aner ikke hvilke planer de ellers har for turen. I fortidskapitlene blir vi kjent med Mungo og familien hans, og får vite bakgrunnen til at den fatale teltturen ble noe av. Handlingen foregår vekselsvis i de skotske lyngheiene og i utkanten av byen Glasgow. Gode Mungo har et tøft liv, men opplever også glimt av lykke. De barske og vonde erfaringene han får er smertefull lesning, men forfatteren skriver så drivende godt at det er vanskelig å legge fra seg boken.

R
Roy Helge – 07.07.2022

– Ung

A
Anita – 05.07.2022

– Unge mungo

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 16.05.2022

– Tilbakemeldinger fra dere lesere er alltid gøy, og det forteller oss alltid mye om hvilke bøker dere liker. Om det er en roman som skuffer er like interessant som å høre om den falt i smak. Selv om vi selvsagt alltid håper og tror at vi finner bøker som treffer dere lesere er det alltid interessant å høre hvordan dere opplever boka. Fenger historien? Er den rørende? Spennende? Lærerik? Er det en historie du kan leve deg inn i? En bok du vil anbefale videre? For mange bøker kan man krysse av for ett eller flere av disse av disse spørsmålene. For Douglas Stuarts suksessdebut Shuggie Bain kan man krysse av for dem alle! Boka traff medlemmene, inkludert meg selv, midt i hjertet. I Unge Mungo vender Douglas Stuart tilbake til tematikken han kjenner så alt for godt, men kanskje er det nettopp det som gjør at ingen kan lese fortellingene hans uten å ha fått merker av den. Unge Mungo er en følsom knyttneve av en roman du kan se fram til å bli truffet av.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Unge Mungo:

De der
Ny!

De der

Joyce Carol Oates
Innbundet 
375,- 429,-
 
Xiania
Ny!

Xiania

Lotta Elstad
Innbundet 
393,- 449,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv