Meny
Unge Mungo - Douglas Stuart
Unge Mungo - Douglas Stuart

Unge Mungo

; Hilde Stubhaug (Oversetter)

«Douglas Stuart er en mester i å skildre skeive, sårbare gutter i voldsomme machomiljøer.»

, Dagbladet Terningkast 5

Ny, gripende roman fra Bookerpris-vinneren og forfatteren av Shuggie Bain.

Shuggie Bain ble kalt en knyttneve av en roman. Det er Unge Mungo også, en følsom knyttneve som slår deg i bakken. 

Les mer
Vennskap
Samfunn
Bestselgende forfatter
Leserfavoritt
Vår pris
375,-
Spar
54,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 375,-
Spar: 54,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

En følsom knyttneve

Shuggie Bain ble kalt en knyttneve av en roman. Det er Unge Mungo også, en følsom knyttneve som slår deg i bakken. 

Husker du Shuggie Bain? Selvsagt gjør du det. Alle som leste Douglas Stuarts fantastiske debutroman fra i fjor, gjør i hvert fall det. Historien om lille Shuggie, med den alkoholiserte moren Agnes, beveget lesere over en hel verden, og Douglas Stuart ble nærmest over natten en forfatter å regne med. Ikke minst da han ble tildelt selveste Bookerprisen for debutromanen, det er ikke hverdagskost.

Man merker raskt hvorvidt en forfatter kjenner stoffet sitt godt eller ikke. Når jeg leser Douglas Stuart, er jeg overhodet ikke i tvil. Stuart vokste selv opp i Glasgow med en alkoholisert mor på 1980-tallet, og som sine romanpersoner passet heller ikke han inn i miljøet. Stuarts utvei ble en karriere i amerikansk motebransje før han debuterte som forfatter. For romanpersonene hans fortoner det seg annerledes. 

«Romantisk, skremmende, brutal, øm og – til slutt – et streif av håp. For en forfatter!»

Kirkus Reviews

Mor forsvinner
I årets roman blir vi kjent med Mungo Hamilton. Som Shuggie Bain er han født på slutten av 1970-tallet, som Shuggie er han yngst av tre søsken, han har en alkoholisert mor som han elsker over alt på jord. Og som Shuggie, skiller også Mungo seg ut fra de fleste andre gutta i gata. Homofili var ikke ukontroversielt i Glasgow på 1980-tallet.

Mungo er riktignok i midten av tenårene, noen år eldre enn Shuggie, men tilværelsen hans kjenner vi igjen. Unge Mungo er i en sårbar alder, og når moren hans forsvinner og blir borte i ukevis, må de tre barna gjøre så godt de kan for å få det hele til å gå rundt. Det viser seg etter hvert at moren ikke bare har reist fra dem, hun har også reist til noen andre. Moren har funnet seg en ny mann, og for å ikke skremme ham bort med det samme, unnlater hun å nevne at hun selv har tre barn hun burde vist omsorg for. I stedet går hun inn i morsrollen for hans barn.

Litt omsorg i en tøff verden
Heldigvis har Mungo søsken, særlig søsteren Jodie trer inn i morens sted. Hun tar morsrollen så godt hun kan. Skoleflinke Jodie ser ingen lyse utsikter for seg selv, utdannelse er det ikke rom for, men lillebroren kan hun i hvert fall stille opp for. Det blir hun som må finne penger, lage mat og holde orden på huset. Storebroren Hamish er mer som de andre gutta i gata, han er Mungos rake motsetning, han stjeler biler, er gjengleder og fører an i kampene mot katolikkene i nabolaget. Kjærligheten til broren er stor hos Mungo, men gjengopprørene er overhodet ikke noe for ham. Mungo er ikke som de andre. Han holder avstand og møter i stedet katolikken James.

Forbudt kjærlighet
Mungo og James burde ikke være venner, og langt mindre kjærester, som de etter hvert blir. I et hypermaskulint og voldsherjet Glasgow der protestanter og katolikker holder seg på hver sin kant, er de to tenåringenes følelser for hverandre uakseptable. Drømmen om å komme seg vekk krasjer hele tiden med angsten for å bli oppdaget.

Unge Mungo er en gripende oppvekstskildring, en fortelling om maskulinitetens grenser og om farene ved å elske noen for høyt.

 

«Unge Mungo er blant mye annet en Romeo & Julie-historie som ikke bare innebærer ung kjærlighet mellom en protestant og en katolikk i gjengkrigenes Glasgow, men også kjærlighet mellom to unge gutter i et hardt mannssamfunn som ikke er innrettet etter slike følelser.»

Adresseavisen, terningkast 5

 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet
Terningkast 5 Atle Nielsen, BOK365
Terningkast 5 Ole Jacob Hoel, Adresseavisa
Terningkast 5 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 5 Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad
Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet
Terningkast 5 Atle Nielsen, Bok365

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 391
ISBN: 9788252593044
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Young Mungo
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8202672
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Douglas Stuart (f. 1976) er oppvokst i Glasgow i Skottland. Etter utdannelsen ved Royal College of Art i London flyttet han til New York, der han begynte karrieren som designer. Stuart slo gjennom med et brak med debutromanen Shuggie Bain (2020). Romanen fikk den prestisjetunge Bookerprisen i 2020 og ble kåret både til en av årets mest leseverdige bøker (Elle) og en av de ti beste debutene i 2020 (The Observer).

«Douglas Stuart er en mester i å skildre skeive, sårbare gutter i voldsomme machomiljøer.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Jeg har ventet med en viss utålmodighet på Stuarts bok nummer to. Det eneste som har vært klart lenge, er kjernetematikken: ung homofil kjærlighet i Glasgow. «Unge Mungo» oppfyller den forventningen. Kanskje er den også like god som «Shuggie Bain», på noen måter til og med enda mer interessant. [ ... ] Vi glemmer ikke Mungo med det første, ikke Shuggie heller.»

, NRK

«Han har som godt voksen sågar evnet å skrive to praktfulle bøker om unge dager som følsom og søkende skeiv gutt i et ultrabrutalt miljø. Vi får tro og håpe det kommer flere.»

, BOK365 Terningkast 5

«Om «Shuggie Bain» var rystende realistisk er beskrivelsene i oppfølgeren enda mer smertelig, samtidig som Stuart igjen viser sitt talent for å beskrive de hardeste livsvilkårene og samtidig gi en øm og nærmest poetisk beskrivelse av en ung gutts uskyld og håp.»

Terningkast 5

«Det er brutale saker dette, men særlig de som likte «Shuggie Bain» vil finne mye å glede seg over. På sitt beste kan Douglas Stuart skrive så det røsker!»

Terningkast 5

«.. men «Unge Mungo» bør du uansett få med deg, først og fremst på grunn av håpet som sniker seg gjennom Glasgows mørkeste gater.»

Terningkast 5

«Brutalt og vakkert.»

Terningkast 5

«Hardt, sårt, ømt og rått.»

Terningkast 5

«Teksten er så handlingsdrevet at den uten blygsel presser leseren ned i stolen og holder deg der til siste blad er vendt.»

«De hemmelige og fomlete møtene mellom protestanten Mungo og katolikken James leder an til en de vondeste forbudte kjærlighetshistoriene jeg har lest.»