Meny
Abid Raja: Min skyld
Min skyld - Abid Raja

Min skyld

en historie om frigjøring

«Nådeløst ærlig og utleverende om en oppvekst som innvandrer i Norge.»

, Nettavisen Terningkast 6

Da han inntok kulturministerposten, fikk Abid Raja hele Norges søkelys på seg. Han bringer med seg en viktig historie som han deler med oss i den brutalt ærlige boka Min skyld.

Bokhandlerprisen 2021

Les mer
Bøkene folk snakker om
Bestselger
Oppvekst
Biografi
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Å bli fri

En oppvekst preget av underkuelse og straff kan fort ta knekken på et ungt sinn. Det vokser fram en stor indre trang til å kunne ta egne valg og gjøre det som er rett for en selv, ikke bare føye andre. Sosiolog Willy Pedersen beskriver Min skyld som «noe av det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge».

Skam og frykt
Abid Raja forteller svært åpent om sin oppvekst og drømmen om å gjøre seg fri fra kontroll og å måtte leve opp til andres forventninger om alt fra levemåte til valg av ektefelle. Som barn var Abid Raja utsatt for både omsorgssvikt og mishandling. Det alvorlige handicappet han var født med, ble møtt med hån og forakt av hans egen far, og det varte gjennom hele oppveksten før unggutten til slutt måtte gå til drastiske steg for å bryte seg løs fra den uholdbare familiesituasjonen.

Drivkraften
Raja sier selv at det kunne ha gått helt galt med ham. Han var ensom og sint og fanget i noen negative mønstre som var vanskelige å bryte. Det lå ikke i kortene at han skulle ende som dyktig jurist, anerkjent topppolitiker og godt gift med sin kjære Nadia.

Hans historie er manges historie
Veien dit har vært både vond og lang, noe han skriver svært åpent og ærlig om i boka. I tillegg til hans personlige historie får han vist hvordan så mange med flerkulturell bakgrunn befinner seg i umulige lojalitetskonflikter. Den modige ministeren som opp igjennom hele oppveksten gjorde alt for å skjule seg fra volden hjemme og mobbingen på skolen, skjule handikappet sitt og smerten han følte, skjule den forbudte kjærligheten til henne han ønsket å gifte seg med, åpner nå opp. Han forteller brutalt ærlig om den mangeårige kampen mot sin egen familie, kampen for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skammen, skylden, frykten og utenforskapet. 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen
Terningkast 5 Vebjørn Rogne, BOK365
Terningkast 5 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 5 Marius Wulfsberg, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 239
ISBN: 9788202713461
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8191255
Bokhandlerprisen 2021
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Abid Q. Raja (f. 1975) er advokat, Venstre-politiker og kulturminister i Solberg-regjeringen. Han har tidligere stått bak Dialogmøtene og tenketanken Minotenk, som han etablerte i 2009. I 2010 ble han tildelt Fritt Ord-prisen for sitt arbeid.

«Nådeløst ærlig og utleverende om en oppvekst som innvandrer i Norge.»

, Nettavisen Terningkast 6

«Abid Raja har utvilsomt levert en bok med mål og mening, som er både velskrevet og engasjerende – og med en åpenhet som må ha kostet ham mye»

, BOK365 Terningkast 5

«Det er en vond og rystende, men også spennende og engasjerende, bok Abid Raja har skrevet.»

, VG Terningkast 5

«Det er blitt en ærlig, sterk og rørende beretning. Etter å ha lest boka, sitter jeg igjen med en følelse av at kampen ikke er over. For gjennom hele historien blir Raja forfulgt av nye tilbakeslag, problemer og utfordringer. Boka er et viktig bidrag for å forstå det moderne, flerkulturelle Norge.»

, Dagbladet Terningkast 5

«... en gripende bok ... et emosjonelt driv som trekker leseren til seg ... en nærmest eventyrlig livshistorie og et vesentlig budskap.»

, Aftenposten

«En dypt bevegende og oppriktig selvbiografi. ... noe av det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge.»

, Morgenbladet

«At «Min skyld» er en særdeles sterk historie med åpenbar offentlig interesse, er det ingen tvil om»

, Klassekampen