– En solid og grundig bok om sammenhengen mellom kristen puritanisme og kapitalismen. I feks USA idag ser vi tydelig at det er en sammenheng mellom rikdom-makt, og religion. Hvordan kan de rike være rike, samtidig som de kan hevde sin religiøsitet? Weber forklarer godt og tydelig hvordan den religiøse askese og den kapitalistiske verdiskapning møtes i kalvinismen, der personlig suksess ble/blir sett på som "gitt av Gud". Boken er godt oversatt, har et meget bra forord av Stein Bråthen, og er opplysende og intressant, befriende fri for simplistiske analyser. Den anbefales til alle som er intressert i å oppnå en forståelse for dybden i fenomener som rikdom, makt og religion på den vestlige halvkule.
Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd
Boka er Webers kanskje mest kjente verk, og ett av de mest innflytelsesrike og mest debatterte verker innen internasjonal sosiologi. Her drøfter han puritanismens betydning for fremveksten av den moderne kapitalisme. Les mer
Logg inn for å se din bonus
Detaljer
- Forlag
- Pax
- Innbinding
- Paperback
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 177
- ISBN
- 9788253017372
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 1995
- Originaltittel
- Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus
- Format
- 21 x 15 cm
Medlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– Weber påpekte betydningen av sjelelige forhold for framveksten av den vestlige samfunnsform. Den protestantiske etikk (særlig Calvinisme) forbød mennesker å samle verdier, og førte dermed til l re-investering og kapitalisme. Samtidig var arbeidet høyt moralsk verdsatt; det var et kall for om mulig å kunne forbedre sin skjebne i det neste liv. At vestlig religion ikke hadde magi og orakler, var også av betydning, og ga teknologi og vitenskap friere spillerom. Webers teorier er troverdige og omhyggelig oppbygd og begrunnet. En stort større klassiker enn dette skal man lete lenge etter i sosiologien. Weber skriver ikke like medrivende som Marx, men samvittighetsfull skal ingen beskylde ham for å ikke være.
– Denne boken av Max Weber er en kjernebok, både innen sosiologi og historie. Max Weber skriver godt og hans analyse er svært logisk og strukturert oppbygd. Dette gjør boken god å lese, tross det noe gammelmodige språket. Forfatteren tar for seg alle tenkelige argumenter for og imot protestantismens viktighet for utviklingen av kapitalismen. Hans påstand om at det eksisterer en slik sammenheng, blir dermed svært troverdig. Dette emnet er betydelig diskutert innen faghistorien, og denne boken gir en ypperlig innføring i argumenter for og imot. Dermed blir den også et godt utgangspunkt for å fordype seg ytterligere i reformasjonstiden og kapitalismens utvikling.