Meny
 

Effektivt laksefiske

; Steinar Farstad Linckert (Illustratør)

«Dette kan gi noen og en hver en aha-opplevelse»

Terningkast 6
Laksen er ikke lett å skjønne seg på, og for å fange den, må du forstå mest mulig av fiskens atferd og dens omgivelser, skriver Jan Arhaug i sin bok Effektivt laksefiske. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
200,-

Veil. pris: 499,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 299,-
Spar: 200,-

Veil. pris: 499,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Hva er det som får folk til å tømme kontoen, kjøre lenger enn langt for deretter å stå timevis i en iskald elv uten å vite om de engang får valuta for pengene og alle timer som nedlegges? Jo, det er magien og spenningen. For opplevelsen av lykke når stangtuppen brått bøyer seg og noe røsker i andre enden, er verdt både timene og pengene. Naturen kan nemlig være gavmild, og kanskje er det en skikkelig sværing du skal forsøke å redde i land. Og vil du få landet fisken? Det er nervepirrende ... og skuffelsen er gigantisk hvis du tabber deg ut og laksen vinner og forsvinner. Da er det bannskap, fortvilelse og kanskje en ørliten trøsteknert.

Kjenn din laks
Forfatter av boka Effektivt laksefiske, Jan Arhaug, mener det ikke hjelper med all verdens dyrt og flott utstyr hvis du ikke kan noe om laksens atferd. Du må for eksempel ha kunnskap om når det er sannsynlig at laksen går opp i elva, og hvordan vannføring og temperatur påvirker atferden. Vi kan lese at laksen kan komme opp i norske småelver allerede i mars-april, og at perioden varer til november. Det er lokale forskjeller. Elver i sør og vest har gjerne tidligere oppgang av laks enn elver nordpå. Årsakene er temperatur, lengden på elvene, hvordan elva faller og genetiske forskjeller. Forfatteren anbefaler en prat med kjentfolk eller å lese fangststatistikker. Boka går grundig gjennom de ulike faktorene og hvilken betydning de har for laksens atferd. Det er faktisk overraskende mye man kan ta med i en slik vurdering – som hvor fort en laks svømmer opp elva. Noen mener man fisker best to timer etter flo. Forfatteren gir deg godt grunnlag for å kunne gjøre et godt anslag på fiskens vandringshastighet.

Godt illustrert
Boka har gode illustrasjoner som for eksempel viser hvor fisken mest sannsynlig står i forhold til strømretning, topografiske bunnforhold og steiner osv. Eller hvordan man kan avfiske et område. Store deler av boka er viet fisketeknikk og allsidige metoder. Du kan lese om fiske med wobbler, sluk, flue eller mark. Det er tydelig at forfatteren har mye erfaring, og har hatt intensjon om å lage den ultimate boka om laksefiske. Imidlertid syns han det er viktig å poengtere at man ikke vet alt om laksen. Alt er ikke eksakt vitenskap. Og mye er overtro. Forfatteren fikk laks på sju av åtte fiskekort når han var iført hawaiiskjorte … Noe å teste ut? Men det er nok å anbefale at du heller leser boka hans før lakseelva skal avlegges besøk. Da er du ganske godt rustet for en betydelig økning av fangsten. Boka avsluttes med et ferdig oppsatt brev til lakseenka eller -enkemannen som må vente hjemme eller på campingen. Smart.

LES OM:

 • Laksehistorie
 • Laksefamilien
 • Forstå laksen
 • Hvordan få laksen på kroken
 • Tilslag og kjøring av fisken
 • Landing av fisken
 • Fiskeknuter
 • Ulike redskaper
 • 10 bud for å få laks
 • Catch & release
 • Utstyr
 • Sikkerhet
 • Nasjonale og lokale fangstbegrensninger og fiskeregler
 • Miljøstatus og oppdrett
 • Gode lakseelver
 • Ferdig oppsatt brev til lakseenka/ enkemannen

Fakta

Om forfatteren

Jan Arhaug (f. 1968) vokste opp på sunnmøre. Bestefaren drev fiskebutikk og faren tok ham med på fisketurer fra han kunne gå. Pasjonen for laksefiske har han båret med seg, og han fisker laks i alle ledige stunder når han ikke arbeider som advokat eller blogger om laksefiske. Fra 2011 til 2017 reiste han rundt i hele Norge, snakket med andre laksefiskere og samlet alle sportsfiskemetoder og gode tips.

Medlemsblad

 

Anmeldelser

«Dette kan gi noen og en hver en aha-opplevelse»

Terningkast 6

«Boken fortjener å bli skrevet mye mer om, men noen ganger er det lettere å bare si KJØP og nyt. Fiskeavisen". terningkast 6»

«Dette kan gi noen og en hver en aha-opplevelse. Laksefiske i Norge". terningkast 6»