Min side Kundeservice Bli medlem

Fiskehuset

roman

«... en hardkokt roman der menn er menn og det ikke er rom for gutter ... Hele tiden korthugd og presist, med uttalt drama, men vel så mye uuttalt, det som ligger og dirrer mellom linjene på skikkelig bygdenorsk vis ... Bjella fikser det.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«- Ska du bi ein god fiskar, må du tenkji som ein fisk.
Onkel Ivar ser rett på meg. Sjølv om panna er drivvåt, ligg den amerikanske sideskilen perfekt. Me står på vollen ved båthuset. Vatnet Storsenn breier seg mot vest. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

«- Ska du bi ein god fiskar, må du tenkji som ein fisk.
Onkel Ivar ser rett på meg. Sjølv om panna er drivvåt, ligg den amerikanske sideskilen perfekt. Me står på vollen ved båthuset. Vatnet Storsenn breier seg mot vest. Det er større enn eg hugsar. Ivar myser i lynklart haustvêr. Han har høge gummisko, feltjakke, strikkavottar og bremluve med øyrelappar. Det er berre fire kilometer frå parkeringa, men for Ivar vart det fire mil. Framoverbøygd og tungpusta kjempa han seg hit. Tyngdekrafta og hardt ramma ryggvirvlar pressa han mot bakken. To gonger ramla han. Fyrst trakka han feil og datt sidelengs. Sekken og han låg samanfletta med ungskogen. Han freste som ein hoggorm då eg fekk han laus. Like etter datt han bakover i stigen. Han kila fast baken mellom to steinar. Då eg sprang til for å hjelpe, slo han etter meg med staven. Han kom seg laus for eigen maskin, ved å vogge att og fram. Etterpå halta han på høgrefoten. Eg tenkte at onkel ikkje lenger er mannen for haustfiske i kalde fjellvatn.»

Onkel Ivar Helgesson Aal har peika ut brorson Jon Aslesson Aal til å ta over fiskevatnet Storsenn.

Romanen "Fiskehuset" handlar om ei veke haustfiske, kunstens indre vesen, naturen som dundrar fram, kjærleiken, sanningsord og Den Store Endringa i livet til Jon Aslesson Aal.

Medlemsvurdering:
En av de mest engasjerende bøker jeg har lest. Så reflekterende over liv og levnet, at denne boken mååå en bare ha, for å kunne "fiske" etter den ene "fangsten" etter den andre.

Sidsel Platou Aarseth

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Nynorsk
Sider
136
ISBN
9788249525119
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
19 x 12 cm
Priser
Nynorsk litteraturpris 2021

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«... en hardkokt roman der menn er menn og det ikke er rom for gutter ... Hele tiden korthugd og presist, med uttalt drama, men vel så mye uuttalt, det som ligger og dirrer mellom linjene på skikkelig bygdenorsk vis ... Bjella fikser det.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«... den mest imponerende og humrende, norske debuten jeg har anmeldt ... Så mye humor, varme og klokskap er sjeldent å se»

Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad

«Låtskriver, artist og poet Stein Torleif Bjella romandebuterer med en vindskeiv fortelling om ensomhet og det smertefulle i å skulle nærme seg andre. (...) Det er godt gjort.»

Jonas Hansen Meyer, nrk.no

«Boka er en godbit for den som er svak for garnfiske, gamle tradisjoner og hallingdialekt. Og for den bjellaske blandingstonen av vemod, skjemt og sårhet.»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«Språket fungerer utmerket og leverer så å si fortelling og beskrivelse av sted og personer i ett ... en tett og fin fortelling ... Den fremstår frisk, nær og ekte i sin miljø- og personskildring. Leseren møter ikke en hvilken som helst storby, men et sted som nær sagt løftes frem og beskrives som for første gang»

Atle Christiansen, Aftenposten

«Og jaggu, Ivar er litt av en type, og min nye helt … Hos Bjella er det derimot langt mer språklig saft og liv … Dette er et litterært landskap og et bygdekulturelt lynne jeg har savnet i norsk litteratur»

Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

Medlemmers vurdering

S
Sidsel Platou Aarseth – 23.06.2022

– En av de mest engasjerende bøker jeg har lest. Så reflekterende over liv og levnet, at denne boken mååå en bare ha, for å kunne "fiske" etter den ene "fangsten" etter den andre.

H
Harald K – 10.11.2021

– Fin, kort roman med en gammal grinebiter av en onkel som vil at nevøen i 40-åra skal arve/kjøpe eiendommen hans med fiskevannet. Den gamle vil ikke at døtrene og svigersønnene skal ha vannet, for de har initiativ og kommer til å "utvikle" eiendommen, og da blir alt ødelagt. Da er det bedre at nevøen overtar, for han eier ikke initiativ, sier onkel, og alt vil forbli som det er. Det er duket for ei lystig uke i fiskehuset!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Fiskehuset:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Pasta

Kristian Lambrechts
Innbundet 
500,- 549,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv