Min side Kundeservice Bli medlem Slik virker medlemskapet

Nomino

historia om norske stadnavn

«Dette handler dypest sett om vår felles kulturarv, om våre historier om oss selv og hvor vi kommer fra. Det er alvor, dette. Stort sett. Noen kommer tross alt fra Homse og fra Pisseholet. Vi kan gjerne le av det, men det finnes hardt arbeid i Skrukkefylla og ekte kjærlighet på Ronketorpet. Dessuten har selveste Gro Harlem Brundtland holdt sin beskyttende hånd over Myggfitta, så noe godt må det være å si om det stedet også.»

Klassekampen
Stedsnavn gjør oss stolte, flaue og de får oss til å le. Ofte lurer vi på historien bak. Hvorfor heter det Pølsesvingen, Latræva og Promillevegen? Hva har egentlig foregått på Fjertberget? Les mer
399,-
Innbundet
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Mens nabolandene våre har navn etter folkestammer, sveene sitt rike, Sverige, og Danene sin mark, Danmark, er ikke Norge like selvforklarende. Det er Harald Hårfagre som skal takkes for at landet vårt heter Norge og ER Norge i dag. Før Harald ble konge var Norge bare ett av mange småriker, men kong Hårfagre la stadig nye områder under seg. Så hvor kom navnet fra? Betyr det, slik mange tror, ‘veien mot nord’, eller finnes det en helt annen forklaring? Var det rett og slett en skrivefeil som ble opphavet til navnet Norge? Les hele historien om Norge-navnet og mange flere i boka.

Pussige stedsnavn
For har du hørt om Setersetersetra i Hemne, eller Der bikkja beit mannen i Risør? Og undret deg over hvorfor de heter akkurat det? Av og til må man ta et skritt tilbake for å se det artige i et stedsnavn, ofte tar vi dem bare for gitt. Er du lokalkjent så vet du kanskje at Seter en gang ble egen gård med egen seter som fikk navnet Setersetra. Men da Setersetra siden fikk egen seter, ble den naturlig nok hetende Setersetersetra.

Tragedier foreviget i navn
Sigridfallet (Meldal), Forklevatnet (Vågsøy) og Knivstikkersmauet (Kragerø) forteller alle om tragedier fra stedet. Sigrid styrtet seg ut for et stup i full brudestas på vei til sitt eget bryllup fordi hun skulle tvangsgiftes, men elsket en annen. En gutt som forsøkte å redde ei jente fra å drukne, tok tak i en flik av et klesplagg og ble stående med et forkle i hendene mens jenta forsvant i dypet. Bak Knivstikkersmauet i Kragerø ligger det en dramatisk historie om postmesteren i Kragerø, som kom til landet som slavegutt fra England og slo seg opp i tjeneste hos stattholder Gyldenløve. Han gjorde suksess ved hoffet både i Christiania og København, og ungkaren var svært populær hos damene. Det skal ha vært et trekantdrama som ble hans endelikt en augustnatt i 1694 – i gata som siden ble kjent som Knivstikkersmauet.

Nytt navn? nei takk.
Vi tar det meget personlig hvis noen prøver å endre på innarbeidede stedsnavn, enten det er gården eller gata der du vokste opp eller hovedstaden i Norge. Navnene er en del av identiteten vår, historien vår. Og vi føler at noe går tapt med navnet hvis det endres. Diskusjonene har til alle tider gått høyt og kan bli svært så opphetet når det er navneendringer på gang. Omdøpingen av Christiania til Oslo, Trondhjem til Nidaros, Fredrikshald til Halden og Fredriksvern til Stavern skapte så mye rabalder at man rett og slett lot være å døpe om Bergen og Kristiansund til Bjørgvin og Fosna.

Underholdende lesning
Nomino er breddfull av morsomme, alvorlige, interessante og gode historier, samtidig som de tar oss med rundt til alt det flotte, rare og historiske landet vårt har å by på.

Visste du at ...

  • Navnet Norge kan ha blitt til på grunn av en skrivefeil?
  • Hamburg, Lübeck og Preussen var husmannsplasser på Rudshøgda i Ringsaker, og at det er derfra Alf Prøysen har etternavnet sitt?
  • Narvik lenge var Norges mest kjente by i utlandet og har gitt navn til mange steder i Frankrike, Polen, England, Nederland og Tyskland?
  • Dasslokket, torget ved Stortinget i Oslo, egentlig heter Stortings plass?
  • Makrellbekken er resultatet av danske embetsmenn skulle kartlegge norske stedsnavn og totalt misforstod Markskjellbekken (bekken som skiller markene) – uttalt Markskjælbekkn?
  • Lillehammer holdt på å bli hetende Veslehamar?
  • Homo og Homse betyr ‘høg mo’ og ‘sjøen i den vesle dalen’ og var helt vanlige stedsnavn før i tiden?
  • Alle -anger-navnene (Hardanger, Høyanger, Varanger m.fl.) har sin opprinnelse i at -anger var et gammelt navn for fjord?

Detaljer

Forlag
Spartacus
Innbinding
Innbundet
Språk
Nynorsk
Sider
327
ISBN
9788243011090
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
Nomino
Format
23 x 18 cm
Nr
8137536

Om forfatteren

Gøril Grov Sørdal (f. 1974) er radio- og TV-journalist i NRK . Hun laget programmer om navn og stedsnavn i Norgesglasset på P1 og Språkteigen på P2, og skapte og ledet TVserien Nomino (NRK 1, 2015 og 2016). Grov Sørdal har studert historie, medievitenskap, folkloristikk og arabisk ved Universitetet i Bergen.

Medlemsblad

 

Anmeldelser

«Dette handler dypest sett om vår felles kulturarv, om våre historier om oss selv og hvor vi kommer fra. Det er alvor, dette. Stort sett. Noen kommer tross alt fra Homse og fra Pisseholet. Vi kan gjerne le av det, men det finnes hardt arbeid i Skrukkefylla og ekte kjærlighet på Ronketorpet. Dessuten har selveste Gro Harlem Brundtland holdt sin beskyttende hånd over Myggfitta, så noe godt må det være å si om det stedet også.»

Klassekampen

«... ei eineståande bok som spreier leselyst og leseglede.»

Johs B. Thune, Sogn Avis , Sandefjords Blad

«Gøril Grov Sørdal har etter mine vurderingar skrive ei eineståande bok som spreier leselyst og leseglede, og som gjev leselys. Og ikkje minst: Ny innsikt, ny kunnskap, sprudlande formidling, men også med eit innhald som eggjar til nokre motførestillingar. Alt ei god bok skal ha, med andre ord.»

Johs B. Thune, Sogn Avis

Medlemmers vurdering

L
Leif Berger – 04.04.2019

– nomino

Oppdag mer

Bøker som ligner på Nomino:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Norge

Reidar Müller
Innbundet 
449,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv