Jeg er fortsatt her inne i mørket

«Slik er litteraturens kraft. Og slik virker Annie Ernaux' korte, usentimentale opptegnelser fra da hun så moras forvirrede ansikt i heissprekken når hun forlot henne etter besøkene på sykehuset. Jeg er fortsatt her inne i mørket vekker minner som trenger seg ned i fingertuppene når jeg skriver denne anmeldelsen, og konklusjonen er uunngåelig: "Du må skrive mer, Annie Ernaux."»

Mia Bull-Gundersen, Bok365

«Det er ikke mitt liv jeg skriver om. Det er livet», sier nobelprisvinneren Annie Ernaux. I sin nye roman skildrer hun en av vår tids mest ubarmhjertige og skambelagte sykdommer, demens.

Les mer

199,-

379,- Spar: 180,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Lesesommer - romaner fra 79,- Velg flere her

Runhild

Skrevet av: Runhild, Redaktør

Sjokkerende ærlig

Annie Ernaux deler opplevelsen som pårørende da moren fikk demens. «Det er ikke mitt liv jeg skriver om. Det er livet», sier nobelprisvinneren.

Når sykdom rammer nært – alvorlig, uhelbredelig sykdom – kommer sorgen sammen med alt det uforutsette som skjer og som skal mestres og håndteres. I skarp og ufiltrert prosa skildrer Annie Ernaux en av vår tids mest ubarmhjertige og skambelagte sykdommer, demens. Hun viser hvor vondt det kan være å miste en mor, selv som voksen. «Aldri vil en kvinne stå meg så nær, så nær at det er som om hun er i meg,» skriver hun.

Levningene av en sorg
«Mor: 'Du kjeder deg ikke hjemme, da?' Når hun snakker om meg, er det henne det dreier seg om. Hun må kjede seg sånn! Eller gir ikke det ordet mening for henne lenger? Hva husker hun fra livet sitt nå? Hva er livet hennes for henne?»
     Forfatterens små notater – besøksdagboken, kaller hun dem – er minner, refleksjoner, rare drømmer og opplevelsene i møtene med den stadig sykere moren, om hverandre. Hun deler de fine, og de såre, vonde, flaue, ubehagelige. Hun er brutalt ærlig. Hun føler at rollene er byttet om, at moren må håndteres som et barn.

Mamma, det er meg!
Den voksne datteren veksler mellom kjærlig omsorg og følelse av vemmelse, fornektelse og aksept. Hun holder det litt på avstand, må leve sitt liv også, men kjenner en inderlig nærhet til kvinnnen som har vært – som er – så viktig i hennes eget liv, og føler på trangen til å ta henne med hjem og passe på henne. Men hun vet det blir helt umulig.

«Jeg skildrer mors barndom, ungdom, jeg 'ser' henne inni hodet mitt, styrken, skjønnheten, varmen. Og så ser jeg henne slik hun var i dag, sovende med åpen munn, radmager. Jeg har behov for å rope: 'Mamma, det er meg!' De to bildene vil ikke stemme overens.»

 

Et ruvende forfatterskap
Annie Ernaux' forfatterskap ruver i den europeiske samtidslitteraturen. Hovedverket Årene ble hennes gjennombrudd, også i Norge. Da hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur i fjor uttalte Svenska Akademien i sin begrunnelse at at prisen gikk til Ernaux «for at hun med mot og klinisk skarphet avdekker det personlige minnets røtter, fremmedgjøring og kollektive rammer».
    Hun skriver personlig, presist og nært, hun skriver på en måte som trekker meg som leser inn. Teksten berører og vekker til live mine egne minner og refleksjoner. Jeg kjenner at denne leseopplevelsen kommer til å være med meg lenge, den har flettet seg inn i tankene mine.

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
102
ISBN
9788252593686
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
"Je ne suis pas sortie de ma nuit"
Format
21 x 14 cm
Nr
8214786

Medlemsblad

Om forfatteren

Annie Ernaux (f. 1940) er en av Frankrikes viktigste forfattere og mottok Nobelprisen i litteratur i 2022. Hun fikk gjennombrudd med erindringsromanen Årene (Bokklubben 2022). Forfatterskapet utmerker seg med selvbiografiske romaner der Ernaux utforsker temaer som familierelasjoner, seksualitet, lidenskap og skriving. Hun er hyllet av kritikere og lesere verden over.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Slik er litteraturens kraft. Og slik virker Annie Ernaux' korte, usentimentale opptegnelser fra da hun så moras forvirrede ansikt i heissprekken når hun forlot henne etter besøkene på sykehuset. Jeg er fortsatt her inne i mørket vekker minner som trenger seg ned i fingertuppene når jeg skriver denne anmeldelsen, og konklusjonen er uunngåelig: "Du må skrive mer, Annie Ernaux."»

Mia Bull-Gundersen, Bok365

«... en ærlig bok om avsky, kjærlighet, fortvilelse og sorg.»

Anne Cathrine Straume, NRK

«... utfyller bildet av en forfatter med unik evne til å dokumentere hverdagsliv ... Bokas litterære form tvinger leseren til å se i øynene det som er, ta det inn i form av lukt, hva som skjer med kroppen mot slutten av et liv ... Annie Ernaux' dagbok minner om noe som mangler i offentlig debatt om helsepolitikk - og som manglet i min familie: Aksept av menneskets sårbarhet, dets utsatthet for sykdom og død som grunnleggende sider ved tilværelsen.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

«... bidrar til å nedfelle en unikt kvinnelig erfaring i skrift ... Jeg er fortsatt her inne i mørket fremstår kompromissløs, men nyanserer den unike erindringsalléen som verkene til Annie Ernaux er. Samtidig farges boka av Ernaux sitt credo, som gjennomsyrer hennes glitrende minneverk: 'et ønske om å bevare, forstå, men først og fremst bevare.' Også de vonde sidene hører med.»

Astrid Fosvold, Vårt Land

«... rå og umiddelbar ... Samtidig som dagboknotatene i Jeg er fortsatt her inne i mørket har en mer akutt valør enn mange av Ernaux' utgivelser, søker også disse notatene seg mot hennes nøytrale litterære form, mot det kontante som kjennetegner hennes skrivemåte ... Hennes samlede forfatterskap insisterer på viktigheten av å alltid se på nytt, alltid tegne på nytt.»

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

«Mellom linjene i Annie Ernauxs direkte og ofte følelseskalde observasjoner, leser man hennes egen angst for alderdommen.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«[teksten] greip så til dei grader tak i meg, at eg òg måtte grine ... Det er berre å gi seg over. Annie Ernaux er vår tids meister i røyndomslitteratur. Ingen over, ingen ved sida av.»

Hilde Vesaas, Dag og Tid

«Med utgangspunkt i morens Alzheimers sykdom, utforsker den franske Nobelprisvinneren Annie Ernaux grunnleggende temaer som alderdom, den kvinnelige erfaringen og sorg. Resultatet er lammende og rystende.»

Linn-Aurora Wengen, Minerva

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Jeg er fortsatt her inne i mørket:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv