Når jeg drikker

«Når jeg drikker er i det hele tatt en uvanlig diktsamling. Ikke bare uvanlig godt diktet. Først og fremst er dette en sjeldenhet i kraft av at den vil noe mer enn å speile sin opphavsmann.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

Elleve år gamle Henrik strekker seg ut på badegulvet etter å ha drukket vodka. Han ler, han gråter, han oppdager at han har en begavelse for ekstase. Når han som ung mann begynner på siviløkonomstudiet, har foreldrene til Henrik prøvd å få bukt med alkoholproblemet hans i årevis. Les mer

272,-

299,- Spar: 27,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Elleve år gamle Henrik strekker seg ut på badegulvet etter å ha drukket vodka. Han ler, han gråter, han oppdager at han har en begavelse for ekstase. Når han som ung mann begynner på siviløkonomstudiet, har foreldrene til Henrik prøvd å få bukt med alkoholproblemet hans i årevis. Han har vært innom avrusing og hos en rekke fagkyndige. Henrik klarer å la være å drikke en stund. Problemet er at han alltid begynner igjen. 

Som student treffer Henrik Sofie. Henrik liker at Sofie har sans for tall og kompliserte regnestykker og at hun har peiling på Mozarts pianokonserter. Han elsker at hun drikker like raskt som ham. Men da Henrik og Sofie flytter sammen, endrer Sofie personlighet. Hun slutter å drikke. 

Når jeg drikker er en diktsamling som tegner et portrett av en alkoholiker gjennom nedslag som er triste, euforiske, vonde, håpefulle, absurde og patetiske. Henrik blir like syk når han ikke drikker som når han drikker. Et presist, konkret og til tider lekent poetisk språk fører oss tett på alkoholikerens annerledeshet og smerten ved å reagere både mentalt og fysisk annerledes på et stoff - alkohol - som de fleste har et forhold til. 

Inspirert av prosadiktene til Charles Baudelaire og slentrende, narrative poeter som Frank O'Hara begynte forfatteren å skrive dikt etter at han selv hadde vært innlagt til avrusing. Han har ikke drukket på åtte år. 

 

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
126
ISBN
9788202611873
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
Når jeg drikker
Format
21 x 14 cm
Nr
8140839
Priser
Saabye-stipendet 2020

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Når jeg drikker er i det hele tatt en uvanlig diktsamling. Ikke bare uvanlig godt diktet. Først og fremst er dette en sjeldenhet i kraft av at den vil noe mer enn å speile sin opphavsmann.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

«Resultatet er helstøpt. Det går lang tid mellom hver gang det utgis en diktdebut av dette kaliberet på norsk.»

Endre Ruset, Dagbladet

«En diktsamling jeg anbefaler på det aller sterkeste!»

Beathe Solberg, Beathesbibliotek

«På trikken hjem leser jeg de korte, konsise og helst minimalistiske diktene, og merker at jeg blir både grepet og berørt. Dette er sjelden vare. Kraftig kost som kryper en stille under huden.»

Anders Neraal, BOK365

«Det var en sterk leseopplevelse som rørte ved hele mitt følelsesregister. En meget god skriveprestasjon fra en sterk debutant.»

Shantelle-Lee Knaplund Høgmoen, Hadeland

«Enkelt, rått og effektivt om å vere avhengig av alkohol»

Sindre Ekrheim, Dag og Tid

«Lik ein Pentti Saarikoski stupar Martin Svedman inn i den litterære offentlegheita med ei utgiving som tematisk dunstar av sprit.»

Margunn Vikingstad, Morgenbladet

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Når jeg drikker:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Jobb

Anders N. Kvammen
Paperback 
348,-
 

Beviset

Agota Kristof
Innbundet 
308,- 339,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv