Meny
Ingen kan hjelpe meg - Ingvar Ambjørnsen
Ingen kan hjelpe meg - Ingvar Ambjørnsen

Ingen kan hjelpe meg

; Elisabeth Vold Bjone (Illustratør)

Serie: Elling 6

«'Ingen kan hjelpe meg' er velskrevet og framstår som gjennomarbeidet, i tillegg til å være innmari sjarmerende og underholdende.»

, Dagbladet Terningkast 5
Fjorårets Elling-comeback ble en kjempesuksess. Vårens hyggeligste overraskelse er derfor det Ingvar Ambjørnsen selv omtaler som en bonusbok til leserne. Og for en bonus det er blitt! Les mer
Vår pris
288,-
Spar
41,-

Veil. pris: 329,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 288,-
Spar: 41,-

Veil. pris: 329,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Lesesirkel med Elling

I en tid der mange av oss finner tilflukt i bøkenes verden, er det minneverdig å få ta del i Ellings opplevelse som romanleser. Ingvar Ambjørnsen byr på Ellings litterære reise til Lanzarote. 

Enhver leser kjenner igjen opplevelsen ved å lese. Vi tar inn over oss det vi leser, og vi identifiserer oss med eller vi tar avstand fra de litterære figurene, handlingene og væremåten deres. Så også med Elling. I Ingen kan hjelpe meg blir leserne invitert med på Ellings lesning av den franske forfatteren Michel Houellebecqs roman Lanzarote

Personlig har jeg ikke selv noe forhold til Houellebecqs romaner, men det tenkte jeg ikke på et sekund under lesingen. Jeg har nemlig et forhold til det å lese bøker, og det er akkurat dét dette handler om. Vi kjenner oss igjen i situasjonene som oppstår, og vi blir invitert med på en herlig leseopplevelse sammen med Elling. 

Elling-komikk
Gjennom bøkene om Elling har vi opplevd at han er et menneske som svært mange av oss kjenner oss igjen i innerst inne, selv om vi i utgangspunktet ikke trodde vi hadde så mye til felles med denne merkelige figuren. Som sist, treffer vi ham hjemme i sokkelleiligheten i huset hos enkefru Annelore Frimann-Clausen på Grefsen i Oslo. Men denne gangen er det ikke dagliglivet ute i samfunnet som opptar ham, men boka han er i gang med å lese og erkjennelsen hans av at han ikke er alene i verden. 

«Forfatteren må ha kost seg fælt under skrivingen. 'Ingen kan hjelpe meg' er en overskuddsbok og en sann svir.»

Hans Petter Sjøli, VG, terningkast 5

Svært gjenkjennelig
I boka opplever han nemlig en hovedperson som ser mørkt på tilværelsen og savner planer for fremtiden generelt og spesielt for den nært forestående nyttårsaften – en situasjon Elling selv kan kjenne seg igjen i. Når bokas hovedperson ender med å dra på ferietur til Lanzarote, er Elling raskt en interessert tilskuer til ferieturen. Elling har jo selv vært på sydentur, riktignok for en god del år tilbake. Men gjenkjennelsene er der fra første side, og leseren tar seg i å le, ikke av, men med, Elling. 

Vi anbefaler en utflukt med Elling – bli med fra sokkelleiligheten på Grefsen til hete Lanzarote!

 

Boklånet
Oppstemt av romanens åpning ankommer Elling sin husvert på deres månedlige søndagsmiddag. Han er såpass begeistret at han nevner boka for Frimann-Clausen, det burde han kanskje ikke ha gjort. Hun har nemlig varme minner fra Lanzarote selv, en øy hun i sin tid ferierte på sammen med sin avdøde mann. Om hun kan få låne boka når Elling er ferdig? Selvsagt kan hun det. Men var nå det en god idé, tenker Elling når han får det hele på avstand, han minnes enkelte eksplisitte scener fra boka, og etter hvert som han leser videre, åpenbarer det seg enda mer. Skal han blottstille seg for Annelore og innvie henne i hva slags litteratur han leser? Han kan heller ikke fri seg fra å se for seg Annelore Frimann-Clausen og ektemannen Sigurd i tilsvarende scener på deres Lanzarote-ferie, og lesingen tar fra nå av vel så mye form av hvordan han kan unngå å gi boka videre til Annelore etter endt lesing.

For oss som er vitne til det hele, er det stor komikk etter hvert som Elling leser videre. 

Bli med Elling på utflukt!
Men foruten de mer pinlige sekvensene i boka han leser, er det Ellings egne refleksjoner rundt hovedpersonen og likhetene med Ellings eget liv som står igjen etter endt lesing. Vi er mange som kjenner igjen følelsen av å se seg selv gjennom beskrivelsen av en litterær figur, så også Elling, der han selv leser fra boka:

«Stort sett sitter folk mest hjemme hos seg selv og er glade for at telefonen aldri ringer, og når den ringer lar de svareren gå. Ingen nyheter er gode nyheter. Stort sett er det slik folk er, jeg også.» 

Jeg leste det om igjen: «Stort sett sitter folk mest hjemme hos seg selv og er glade for at telefonen aldri ringer ...» 

Igjen denne voldsomme, nesten brutale gjenkjennelsen av egen situasjon og liv. Det er tankevekkende. Kanskje kan vi lære noe av Elling når det gjelder å være mer bevisst til stede i eget liv. Vi anbefaler en utflukt med Elling – bli med fra sokkelleiligheten på Grefsen til hete Lanzarote! Det finnes vel knapt noen tryggere måte å reise på i våre dager. 

 

«Ingen kan hjelpe meg er å betrakte som en liten bonusbok til Ellings mange venner mens jeg skriver på oppfølgeren til Ekko av en venn.» 

Ingvar Ambjørnsen

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Katrine Judit Urke, Dagbladet
Terningkast 5 Hans Petter Sjøli, VG
Terningkast 5 Vidar Kvalshaug, BOK365
Terningkast 5 Finn Stenstad, Tønsberg Blad Pluss

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 155
ISBN: 9788252591071
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 13 cm
Nr: 8162395
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Ingvar Ambjørnsen er født i 1956, debuterte i 1981, og har utgitt bøker i flere sjangre – romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Hans store gjennombrudd kom med romanen Hvite niggere (1986). Med bøkene om Elling ble Ambjørnsen en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at serien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess, og innbrakte ham Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. 

«'Ingen kan hjelpe meg' er velskrevet og framstår som gjennomarbeidet, i tillegg til å være innmari sjarmerende og underholdende.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Forfatteren må ha kost seg fælt under skrivingen. 'Ingen kan hjelpe meg' er en overskuddsbok og en sann svir.»

, VG Terningkast 5

«Bøker som dette virker morsomme å skrive. Ja, for å vase det inn i floskelland, et overskuddsprosjekt

, BOK365 Terningkast 5

«... en kjærlighetserklæring til romankunsten. (...) Ingvar Ambjørnsen gir Elling en litterær styrkedrikk.»

, Dagsavisen

«Jeg har lest mange analyser av Michel Houellebecq, men ingen har vært like morsomme som denne. Det er nærmest et samliv med en roman Ambjørnsen skildrer. Slik blir Ingen kan hjelpe meg en gripende bok om litteraturens kraft.»

, Aftenposten

«Ingvar Ambjørnsen bruker sin kjente og kjære romanfigur for å reflektere over hvorfor vi leser, ved å vise oss hvordan han selv leser litteratur. Det er et tema som engasjerer mange av oss. Det er rett og slett en god idé.»

, nrk.no

«Ingen kan hjelpe meg» er original i den forstand at den har flere handlingsnivåer. «(...) nok til å gi Elling-fansen nye gleder.»

, Tønsberg Blad Pluss Terningkast 5

«Ingvar Ambjønsen har skrevet en Ellling-roman mest for spesielt interesserte. Heldigvis for ham er det ganske mange av oss.»

, Adresseavisen

«Ingvar Ambjørnsen viser igjen hvor usedvanlig god han er til å skape fortettet drama i hverdagens små utfordringer.» «Elling-romanene rommer dype, treffende samfunnsbetraktninger, balanserende mellom det humoristiske og det såre.» «Man blir blank i blikket av å lese en Elling-bok.» «Ambjørnsen er også usedvanlig god til å skape fortettet drama i hverdagens små utfordringer.»

, Dagens Næringsliv

«Med «Ingen kan hjelpe meg» har Ingvar Ambjørnsen tatt med Elling - og oss - på ei sjelden lesereise.» «(...) nok et bevis på at Ingvar Ambjørnsens forfatterskap hører hjemme helt der oppe i norsk litteraturhistorie. Det er enkelt og greit enn sann svir å tilbringe kvalitetstid sammen med radarparet Elling og Ingvar Ambjørnsen. Sånn er det med den saken.»

, Nettavisen