Se våre julesider for gaveideer!
Min side Kundeservice Bli medlem

Oktoberbarn

roman

«Linda Boström Knausgård har en billedskapende evne som løfter hennes nye roman 'Oktoberbarn' opp til et enestående kunstnerisk nivå ... til tross for alt mørket, og de få lysglimtene: 'Oktoberbarn' er så lysende og vakker prosa at det føles som om den gjennomstrømmer leseren»

VG

Mellom 2013 og 2017 er forfatteren i perioder tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling, også kalt «fabrikken». Der utsettes hun for serier med ECT-behandlinger, det som tidligere ble kalt elektrosjokk, hvor pasienten gis en dose elektrisitet som fremkaller en slags epileptisk krampe. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Mellom 2013 og 2017 er forfatteren i perioder tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling, også kalt «fabrikken». Der utsettes hun for serier med ECT-behandlinger, det som tidligere ble kalt elektrosjokk, hvor pasienten gis en dose elektrisitet som fremkaller en slags epileptisk krampe. Behandlingsformen er vanlig, men mange forskere er uenige om dens effekter og bieffekter. For forfatteren begynte liv og minner å forsvinne allerede mens behandlingene på fabrikken foregikk.

Linda Boström Knausgårds tredje roman er både et rasende oppgjør med psykiatrien og et desperat minnearbeid. Her føres en ujevn kamp mot dører som stenges - en kamp der barndom, ungdom, ekteskap, foreldreskap og skilsmisse flimrer forbi. "Oktoberbarn" er en fortvilet, overveldende og dypt menneskelig bok helt uten forsvar.

Medlemsvurdering:
Lysende roman om å være psykiatrisk pasient samtidig som fortelleren skal være ektefelle og, ikke minst, mor for tre, etter hvert fire barn. En umulig kombinasjon. Hennes sykdomsbilde virker temmelig fastlåst over lengre tid, likevel glimter teksten til i lys og håp. Humor og selvironi er det også plass til. Det er flott gjort!

Harald K

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
165
ISBN
9788249523351
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
Oktoberbarn
Format
19 x 12 cm

Anmeldelser

«Linda Boström Knausgård har en billedskapende evne som løfter hennes nye roman 'Oktoberbarn' opp til et enestående kunstnerisk nivå ... til tross for alt mørket, og de få lysglimtene: 'Oktoberbarn' er så lysende og vakker prosa at det føles som om den gjennomstrømmer leseren»

Sindre Hovdenakk, VG

«Den fandenivoldske blottstillelsen, i kombinasjon med fakta i psykiatrihistorien ... høyner den litterære fremstillingen i et språk som lyser sterkt over et mørke ... Mektig!»

Stein Roll, Adresseavisen

«Linda Boström Knausgård skriver uvanlig godt, med korte, poengterte setninger i et rytmisk språk, hvor ingenting virker overflødig ... en naken og direkte skildring av hvordan livet arter seg med mani og depresjon som følgesvenner ... hvis minnene forsvinner, hvem er man da?»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«'Oktoberbarn' er en begavet og sterk roman, sorgfull og sint»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«Varsom roman om brudd og behandling»

Vidar Kvalshaug, BOK365

«Det syder og koker i Linda Boström Knausgårds nye roman. Det gnistrer i setninger, der det allmenngyldige og gjenkjennelige står side om side med det private.»

Knut Hoem, nrk.no

«Dette er stor romankunst, språklig og emosjonelt. Hun tar oss med på innsiden av sin egen depressive erfaring. Tenk om døden ikke er siste slutt.»

Finn Skårderud, Aftenposten

«Linda Boström Knausgård skriver innsiktsfullt og dypt medrivende om livets store utfordringer ... en bok som ble unisont hyllet i hjemlandet da den utkom i fjor, og som viser hvorfor forfatteren er en av de beste Sverige har å by på i dag – kanskje den beste. ... Hovedpersonens oppvekst, sykdomsforløp og skilsmisseprosess skildres i et helt særegent poetisk språk, med enkle setninger – noen er som knyttnever i magen, andre som små, lysende kunstverk. Og hun er morsom og lun også, glimter til med lys og varme i det mørke.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

Medlemmers vurdering

H
Harald K – 28.04.2020

– Lysende roman om å være psykiatrisk pasient samtidig som fortelleren skal være ektefelle og, ikke minst, mor for tre, etter hvert fire barn. En umulig kombinasjon. Hennes sykdomsbilde virker temmelig fastlåst over lengre tid, likevel glimter teksten til i lys og håp. Humor og selvironi er det også plass til. Det er flott gjort!

M
Maria Linde – 01.03.2020

– Denne er bare helt suveren, så drivende og følsom, så dyp og lett på samme tid. Om sjelen, om følelsen og tåken rundt det vanskelige. Bostrøm er en stor forfatter.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Oktoberbarn:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

London

Nazneen Khan-Østrem
Innbundet 
390,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv