Min side Kundeservice Bli medlem

Stengd gitar

roman

Liv er 20 år og bur i ei toromsleilegheit med sin eittårige son. Ho skal berre kaste boset, men døra smekkar att bak henne, og inne i leilegheita er den vesle sonen hennar heilt åleine. Den unge mora er hjelpelaus, mentalt forvirra og ute av stand til å løyse vansken med den stengde døra. Les mer

249,-
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Liv er 20 år og bur i ei toromsleilegheit med sin eittårige son. Ho skal berre kaste boset, men døra smekkar att bak henne, og inne i leilegheita er den vesle sonen hennar heilt åleine. Den unge mora er hjelpelaus, mentalt forvirra og ute av stand til å løyse vansken med den stengde døra. Tanken på ungen, ungen som skrik, ungen som søv, ungen åleine i senga, kvernar i hovudet hennar. Samstundes med denne marerittaktige historia rullar historia om fortida hennar opp. Stengd gitar er Jon Fosse sin andre roman og kom for første gong ut i 1985. Romanen er seinare omarbeidd for teateret.

Frå grunngjevinga til Svenska Akademien for tildelinga av Nobels litteraturpris 2023 til Jon Fosse:
«Nobelpriset i litteratur år 2023 tilldelas den norska författaren Jon Fosse, 'för hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara'.»

«Det finns en djup värme och naiv blottställdhet i hans avskalade bilder av mänsklig erfarenhet.»
Anders Olsson, leiar i Nobelkomiteen i Svenska Akademien.

Om "Stengd gitar":

"Jon Fosse er en av de få som med talent og hell prøver å gjøre noe mer ut av romanformen. Stengd gitar er ikke først og fremst en historie, en fortelling, men en skildring, en gjengivelse av en tilstand." Eiliv Eide, Bergens Tidende

«Nettopp fordi form og innhald her er eitt, fordi desperasjonen og den manglande
sosiale kontakten speglar seg i handling, ordval og språkrytme, opplever eg Stengd
gitar som eit medrykkande og godt gjennomført litterært eksperiment»
Steinar Sivertsen, Rogalands Avis

Jon Fosse (f. 1959) blir rekna som ein av vår tids viktigaste forfattarar. Tekstane hans er omsette til over 40 språk, og skodespela er sette opp over tusen gonger i heile verda. Fosse har motteke ei rekkje prisar i inn- og utland, og mottok Nobels litteraturpris 2023.

Medlemsvurdering:
"Stengd gitar" er nok min favoritt Fosse-roman. Det er hans andre, og var den som gav ham et litt ordentlig gjennombrudd etter at den først hadde blitt populær blant litterater i Sverige. De som tror Fosse bare handler om mennesker som bor i naust på vestlandskysten og tenker på bølger og døden bør sjekke ut denne: Alenemoren Liv stenger seg selv ute fra leiligheten sin hvor hennes unge ligger, og forsvinner lenger og lenger vekk fra døra ettersom hun blir distrahert av alt mulig rart. Mye hardrock, banneord og kroppsvesker. Supervakkert likevel. Hvis Fosses senere forfatterskap føles musikalsk, så føles denne malerisk; som om den males med pensel, penselsstrøk etter penselsstrøk.

gaf

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Samlaget
Innbinding
Paperback
Språk
Nynorsk
Sider
253
ISBN
9788234012990
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
20 x 13 cm
Serie
Nobel-serien

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

g
gaf – 10.09.2008

– "Stengd gitar" er nok min favoritt Fosse-roman. Det er hans andre, og var den som gav ham et litt ordentlig gjennombrudd etter at den først hadde blitt populær blant litterater i Sverige. De som tror Fosse bare handler om mennesker som bor i naust på vestlandskysten og tenker på bølger og døden bør sjekke ut denne: Alenemoren Liv stenger seg selv ute fra leiligheten sin hvor hennes unge ligger, og forsvinner lenger og lenger vekk fra døra ettersom hun blir distrahert av alt mulig rart. Mye hardrock, banneord og kroppsvesker. Supervakkert likevel. Hvis Fosses senere forfatterskap føles musikalsk, så føles denne malerisk; som om den males med pensel, penselsstrøk etter penselsstrøk.

L
LarsLi – 12.11.2004

– "Stengd gitar" begynner med den unge moren Liv som går ut fra blokkleligheten i byen, hun skal ut på gangen - i bossjakta og kvitte seg med bossposen med dei blodige binda. Det er desember og på tross av at det snart er jul er Liv og ungen ganske alene i verden. Døra slår seg i lås bak henne og det er da Fosse begynner sin tette og intense historie med noen lange tankemonologer med Fosse-repetisjoner og mange tette dialoger hvor Liv vikler seg stadig lenger inn i nødløgner ettersom alt går ut på å skjule det faktum at barnet ligger alene i leiligheten. I tillegg er vi innimellom tilbake i tiden hvor Liv tenker tilbake på skolen og sitt hjelpeløse forhold til barnefaren - en festeglad gitarist som helst bare vil spille gitar (og det er - som kjent - ikke mye å leve av). Fosse gir en flott, men trist beskrivelse av ung ensomhet i en verden full av mennesker og minner oss om at alenemor-tilværelsen ikke takles av alle familier. Dialogene mellom Liv og moren er tragikomiske, men dessverre høyst realistiske. "Stengd gitar" er Fosse som ung og småsint mann, jeg mener dette er Fosse på sitt beste.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Stengd gitar:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv