Gigantsalget fortsetter!
Min side Kundeservice Bli medlem

Macbeth

«Jo Nesbø + Shakespeare = ren dynamitt!»

Stavanger Aftenblad

Når den korrupte politimesteren blir drept, håper folket på bedre tider. Men i kulissene er maktkampen i gang. Førstebetjentene Macbeth og Duff, tidligere bestevenner fra barnehjemmet de vokste opp på, kjemper om samme lederstilling i politiet. Imens legger den vakre og mektige Lady ambisiøse og morderiske planer for seg selv og elskeren sin, Macbeth. Les mer

169,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

Jo Nesbø har skrevet en moderne krimroman over Shakespeares tragedie Macbeth. I begge versjonene opplever Macbeth at han blir spådd et annet liv, på toppen av samfunnet. Det handler om maktens tinder, og når makt betyr alt, må blodet flyte.

Iblant står du og ser ut over det landskapet som er livet ditt, og gjør opp et lite regnskap: Over hva som går bra, hva som ikke går så bra. Om disse tankene gjør deg lett eller tung til sinns, har ikke minst å gjøre med hvilken rolle fantasien din spiller i hele prosessen. Hvilket annet landskap du ser for deg. Hva du tenker livet ditt kunne og burde ha vært.

Dette andre livet, med mer makt og større privilegier, blir en besettelse for Macbeth.

Makten blir en besettelse
I William Shakespeares tragedie Macbeth fra 1606 er hovedpersonen en modig hærfører som slåss for den skotske kongen. I Jo Nesbøs roman ved samme navn, en krimroman som bygger på Shakespeares skuespill, er han en dyktig politimann som går inn i de hardeste konfrontasjonene med de kriminelle i en navnløs, dysfunksjonell storby. I begge versjonene opplever Macbeth at han blir spådd et annet liv, på toppen av samfunnet, av tre mystiske kvinneskikkelser. Dette andre livet, med mer makt og større privilegier, blir en besettelse for Macbeth, og særlig for kvinnen han elsker. Det er hun som egger ham til å begå forbrytelsen som står mellom ham og makten. For når fantasien om en mer opphøyd versjon av deg selv blir for sterk, fremstår den du faktisk er, som fattigslig og utilfreds, en blass skygge av ditt egentlige potensial.

I Jo Nesbøs versjon blir Macbeth en barsk krim fra en lurvete syttitallsmetropol. Slik skriver han seg inn i den hardkokte krimtradisjonen, der både forbryterne og etterforskerne beveger seg i en verden som er som et eneste sort hull, omgitt av en gråsone. Det er umulig å bevege seg uten å bli skitten. Alle nivåer av samfunnet er preget av korrupsjon, og den som prøver å få has på én skurk, ender i allianse med en annen.

Det han gjorde for å komme seg dit, var så ekstremt at det kommer til å definere ham for all fremtid og sørge for at han alltid vil ha fiender.

Macbeths tragedie
Opprykket som Macbeth drømmer om, er umulig. Med én gang forbrytelsen er begått, med én gang han har blitt sjefen for det hele, blir livet en kamp for å beholde posisjonen. Macbeth blir mer anspent enn før fordi han hele tiden må følge med på dem som kanskje kunne komme til å gjennomskue ham, stille ham til ansvar for forbrytelsen hans, eller gjøre opprør. Han får ikke hvile på det høyeste nivået fordi det han gjorde for å komme seg dit, var så ekstremt at det kommer til å definere ham for all fremtid og sørge for at han alltid vil ha fiender. Slik blir Macbeth et blodbad. For når én moralsk grense først er tråkket over, er det lettere å tråkke over den neste. Og hvis han ikke klarer å holde seg på toppen, vil ikke det si at det forkastelige han gjorde for å komme seg dit, var forgjeves?

Macbeth er en historie om et fatalt valg og alle de uoversiktlige konsekvensene det utløser. Men det er også en historie om hva som egentlig førte til at valget ble tatt. Her får Jo Nesbø anledning til å utforske en tanke han har vært opptatt i av i mange år, om at de som gjør noe uhyrlig, oftere er drevet av kjærlighet enn av hat. Slik ender de opp med å miste det de aller helst ville beholde. Dét er tragedien.

 

 

Medlemsvurdering:
Jo Nesbø skuffer ikke. Spennende bok som ble lest meget raskt i ferien da den var vanskelig å legge fra seg.

Iselin VK

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Lydbokforlaget
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788242166807
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Serie
Hogarths Shakespeare-serie

Nesbø på hjemmebane

Jo Nesbø på hjemmebane

Jo Nesbø fikk selv velge hvilket Shakespeare-stykke han ville ta utgangspunkt i for sin nyskrevne roman.

«Det er mitt favorittstykke av Shakespeare, det har et kort og konsist plott jeg kunne bygge min egen historie rundt,» sier Nesbø om valget av Macbeth. «Det handler om moralske valg, og jeg liker å leke meg med karakterer som manipulerer leserne til å sympatisere med dem eller forakte dem - og skifte mellom dem.»

Han var heldig og var en av forfatterne som fikk velge tidlig i prosessen, forteller han, og regner med at Macbeth ellers ville blitt tatt av noen andre. «Macbeth ligger mitt hjerte nært fordi det omhandler emner jeg har hatt befatning med helt siden jeg begynte å skrive, sier Nesbø til BBC. «Det er en maktthriller i en krim noir-setting om et mørkt og paranoid menneskesinn.» 

Jo Nesbø er verdenskjent for bøkene om Harry Hole og føler seg på hjemmebane i den skakkjørte byen som danner rammen i Macbeth: «En hovedperson som har en moralkodeks og et  korrumpert sinn, personlig styrke og emosjonell svakhet, ambisjoner og tvil som går begge veier ... Nei, det føles ikke veldig ukjent.»

Jo Nesbøs Macbeth
Den korrupte politimesteren som har styrt industribyen ned i en hengemyr av korrupsjon, kriminalitet og kaos, er endelig død. Med dette er folkets håp tent, og maktkampen i gang. 

Førstebetjentene Macbeth og Duff, tidligere bestevenner fra barnehjemmet de vokste opp på, har begge markert seg i kampen mot byens to rivaliserende narkotikabander. Nå slåss de om samme høyere stilling i politiet. Imens legger Lady, byens mektige kasinoeier, ambisiøse og morderiske planer for seg selv og elskeren sin, Macbeth. 

 

I godt selskap

Jo Nesbø ble, sammen med en rekke kjente forfattere som Margaret Atwood og Anne Tyler, utvalgt av verdens største engelskspråklige forlag, Random House, til å være med i prosjektet Hogarth Shakespeare, som markerer Shakespeare-året 2016. 

Jo Nesbø valgte sitt favorittstykke, Macbeth. Den blodige tragedien ble skrevet i 1606, er Shakespeares korteste og et av hans mest populære skuespill. 

 

Utdrag

 

Medlemsblad

 

Ta Nesbø-quizen

Har du alle?
Flere bøker av Jo Nesbø:


Lytt til utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Jo Nesbø + Shakespeare = ren dynamitt!»

Stavanger Aftenblad

«Macbeth er skrivekunst i verdsklasse»

Fædrelandsvennen

«Forrykende ... uansett hvem han har hentet inspirasjon fra, så viser denne boken at Nesbø på sitt beste har evnen til å skape dramatiske scener på linje med, ja - dere skjønner hvem.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Mesterlig og feberhet versjon ... høyst vellykket. Nesbø har gjort mer enn å utføre sitt oppdrag. Han har samtidig skrevet ny potensiell bestselger på verdensbasis - uten å nevne Harry Hole med et ord.»

Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Nesbø lykkes nærmest i oppsiktsvekkende grad i Macbeth.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Jo Nesbø gjør Shakespeares 400 år gamle skuespill Macbeth til hardkokt politiroman med evig aktuelle trekk.»

Geir Rakvaag, Dagsavisen

Medlemmers vurdering

N
Niko E. – 05.08.2020

– Utmerket!

L
Larsen – 03.03.2020

– Herlig

A
Aslaug – 10.12.2019

– Litt spesiel. Leste hele ok synes den var ok. Minn mann gadd ikke mer enn ca 50 sider.

B
Berit Svarva – 13.11.2019

– Midlertidig vurdering - har ikke lest boka

T
Trine – 15.10.2019

– Skuffer aldri.

M
Merete Jæger Hansen – 17.09.2019

– Ingen bok for meg

E
Elise – 20.08.2019

– Deprimerende!!! For all del, Jo Nesbø kan det å skrive bøker. Men denne boka er den første jeg har ønsket å legge fra meg uten å lese den helt ut. Den er brutal og full av kynisme. Når du tror at det ikke kan bli verre, er det akkurat det det gjør. Sikkert ei bok som kan diskuteres og analyseres. Men jeg fikk absolutt ikke noe igjen av å lese den.

Ø
Ørnulf – 25.07.2019

– Macbeth

R
Ragnhild – 23.07.2019

– Bra

O
Ole – 12.10.2018

– Dette var dårlig. Jeg elsker alt av jo Nesbø. En av verdens beste forfattere. Uten tvil. Men denne var dårlig. Jeg gadd ikke å fullføre den engang.

S
Stina L – 02.10.2018

– Folk flest er ikke så altfor godt kjent med Shakespeare, i alle fall ikke nordmenn. Boken er til tider spennende å følge, men kjenner at dramaet, i tillegg til Nesbøs skrivemåte (kan ikke si den fenger meg personlig, sorry!), gjør at man sitter og føler at boka er ganske masete. Derfor kræsj for min del, og orket ikke fullføre den helt.

I
Ina Dølerud – 20.08.2018

– Macbeth

I
Iselin VK – 25.07.2018

– Litt vel mye som skjer og en mindre troverdig hovedkarakter. Men måten Nesbø skriver på er veldig bra, og boken var lest på 2dager. Anbefales.

I
Iselin VK – 18.07.2018

– Jo Nesbø skuffer ikke. Spennende bok som ble lest meget raskt i ferien da den var vanskelig å legge fra seg.

V
Vigdis Brennhaug – 09.07.2018

– For brutal

A
Arvid Nordvik – 22.06.2018

– Jeg synes ikke dette var av samme kvalitet som for Harry Hole bøkene. Jeg synes plottet og personkarakterene ikke var helt etter det mine subjektive sannsynlighetsoppfattelser. Dermed datt jeg av lasset, og fullførte ikke lesningen

L
Liss R. Laan – 03.06.2018

– Her ble det mye skyting og rå hodekapping. Sliter litt med denne historien. Ikke min stil, selv om jeg har lest mange bøker av jo Nesbø tidligere

P
Per Magnussen – 02.06.2018

– Etter tohundre sider ga jeg opp denne oppskrytte boka. Dette syns jeg er bare en orgie i drap, korrupsjon og maktmisbruk. I tillegg til lite troverdige karakterer.

K
KM – 31.05.2018

– Råskap og uforståelighet, orket ikke lese boken ferdig.

A
Audun Krog Eftedal – 30.05.2018

– Dristig anslag, stor sett godt gjennomført. Men heilt knirkefritt gikk det ikke overføre Shakespeare til dagens Glasgow (?), det var nå heller ikke vente. Alt i alt god underholdning.

K
Kari Aase – 30.05.2018

– Macbeth

B
Birger Caspersen – 30.05.2018

– Den glir ikke like lett hele tiden. Føler at det er noe som ikke er helt med. Men bevares, meget godt lesbar.

R
Robert – 30.05.2018

– Gledet meg til denne fordi jeg har lest samtlige bøker av Nesbø og den hadde fått så gode kritikker. Det var jo nedtur å lese boka da..

I
IE – 30.05.2018

– Synes forfatter beveger seg bort fra krim og over til fiksjon med underverden som tema - ligner mye på Kepplers Playground som også ble noe på siden av vanlig god krim

N
NN – 30.05.2018

– Ikke så fornøyd med denne boken, som alle andre jeg har lest av Jo Nesbø! Dessverre.

O
Orbix – 30.05.2018

– Boken treffer ikke. Utrolig tørr og kjedelig. Underlige typer.

i
i – 26.03.2018

– Spenning fra start til slutt

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 09.02.2018

– Jeg har lest Jo Nesbøs nye versjon av Shakespeares 400 år gamle skuespill med en evigvarende tematikk. Makt, død og kjærlighet. Hadde jeg ikke vært kjent med forhistorien hadde jeg lest det utelukkende som en ny Nesbø-krim for det er det det er. Miljøet, typene, tematikken alt er til å kjenne igjen fra et typisk Nesbø-univers. Jo Nesbø har lenge vært opptatt av at de som utfører grusomme handlinger oftere er drevet av kjærlighet enn av hat, etter å ha lest Macbeth innser jeg at akkurat det ikke er noen ny tanke, snarere et evigvarende motiv. Her er det bare å rette en stor takk til Nesbø, ikke bare har han gjort meg kjent med en klassiker. Han har også skapt en ny klassiker til glede for alle oss som elsker Nesbø.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Macbeth:

Kniv

Jo Nesbø
Innbundet 
349,- 399,-

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv