Trærnes hemmelige liv

; Cecilie Horge Walle (Oversetter)

Trærnes hemmelige liv er et verk fylt av en livgivende strøm av observasjoner og betraktninger. Bøker som dette utvider vår daglige opplevelse av verden.

, Dagbladet Terningkast 5
Visste du at trærne danner familie, har venner og fiender, teller dager og kan huske en varm sommer? I Trærnes hemmelige liv har skogforvalteren Peter Wohlleben samlet alt forskerne vet om trærnes mangfoldige og rike liv. Les mer
Vår pris
345,-
Spar
34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Vår pris: 345,-
Spar: 34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Om boka

Presentert av redaksjonen

Enkelte ganger er det bøker om naturens undere, små eller store, som slår ned som et lyn og ikke minst slår rot, hos oss. I fjor handlet det om bier, i år kan vi bli kjent med trærne. Og for alle som liker skog, er dette herlig lesning som skaper undring, gir spennende kunnskap og underholder. For det er med en lett tilgjengelig penn Peter Wohlleben gir oss en innføring i trærnes hemmelige liv, et liv vi ikke visste stort om fra før, men som vi skjønner er mye mer innholdsrikt enn antatt. Et tre står der ikke bare og svaier i vinden, selv om det nettopp er det det gjør... Og en ting er trærne slik vi ser dem over bakken, men hva med alt som skjer i jorda – under bakken? Her er et mylder av røtter, sopphyfer, jordbunnsdyr og mikrober. Det fins flere levende organismer i en håndfull skogsjord enn det er mennesker på kloden!

Han tar deg med inn i en verden du ikke trodde fantes og som vil forandre skogsturene dine for alltid!

Trærnes familieliv
Små trær vil gjerne vokse fort, kan vi lese i Wohllebens bok. Men det får de ikke alltid lov til. Langsom vekst gir en sterkere stamme som ikke knekker så lett i sterk vind. Ved å hindre at mye lys slipper ned til småtassene, holder modertrærne etterkommerne i ørene. Gjennom trekronen slipper de større trærne ned bare akkurat tilstrekkelig med lys til at avkommet får nok til å bedrive fotosyntese. Trærne er forbundet via røttene, og de små får nødvendig sukker fra «mødrene», slik at de lettere kan holde koken. Wohlleben sammenligner det med amming. Og eldgamle stubber som ser døde ut ved første øyekast, kan vise seg å ha litt liv likevel. Trærne rundt støtter den gamle med tilførsel av sukkerløsning via de innfiltrede røttene og sopphyfer. Og når et gammelt og morkent tre omsider gir etter for vind og går ned for telling, er det om å gjøre å agere for dem som tålmodig har ventet i skyggen av den gamle. Nå blir det sollys nok til å få fart på fotosyntese og vekst oppover. Førstemann vinner. Wohlleben skriver om naturskog, altså ikke en plantet homogen skog. I naturskogen vokser trær altså mye saktere enn man skulle tro, og trærne bevarer samfunnet sitt som best de kan for å stå sterkt sammen.

«Wood Wide Web»
En naturlig skog har sitt eget kommunikasjonssystem, forklarer forfatteren. En liten skje med jord kan inneholde flere kilometer med sopphyfer. Og sopphyfene er forbundet med trærnes røtter. Sopp og planter lever i symbiose. Trærne får lettere tilgang til mineraler og vann, og soppene, som ikke har klorofyll og dermed ikke kan produsere sukker selv, får næring fra trærne. Wohlleben og andre naturforskere snakker om planters og sopps Wood Wide Web. Soppens hyfer fungerer som ledningsnett og sender signalstoffer til trærne om for eksempel insektangrep eller tørke. Fascinerende.

Uberørt skog?
Vi syns luften i skogen er friskere enn andre steder. Det er velvære og helse i dype drag som lukter av barnåler og skogbunn. Og luften er faktisk renere ute i skogen, fordi trærne virker som kjempestore filtreringsanlegg. Trær tilfører også sine egne duftbudskap og forsvarsstoffer. Derfor skiller skogene seg fra hverandre, alt etter hvilke tresorter som finnes der. Barskoger senker for eksempel nivåene av bakterier og sporer i luften betydelig og er rett sted for en allergiker. Vår lengsel etter det uberørte blir stadig større. Men fins det lenger helt uberørte skoger? Wohlleben svarer nei, men det er håp så lenge man freder skogarealer. De burde imidlertid være mye større. Holder vi bare fingrene av fatet, kan vi se endringer i løpet av få år. Vi må nemlig tørre å satse på naturen og la store skogsarealer få stå i fred.

... nå har jeg lest en bok som har forandret mitt syn på trær for alltid. Ole Mathismoen, Aftenposten

Les dette! Du vil bli fascinert, og det vil ikke bare være dine turer i skogen som blir annerledes. Die Presse

En fascinerende bok ... Die Welt

 

 

Fakta

Om forfatteren

Foto: cappelendamm.no Peter Wohlleben (f. 1964) er en tysk forfatter av flere bøker om skog. Han har studert og arbeidet med skogbruk i mange år og er blitt mer og mer opptatt av økologi. I 2015 utkom Trærnes hemmelige liv ut på tysk og ble raskt en bestselger.

Bla i boka

Medlemsblad

Bla i boka