Meny
 
Den nye fisken - Simen Sætre
Den nye fisken - Simen Sætre

Den nye fisken

om temmingen av laksen og alt det forunderlige som fulgte

; Kjetil Stensvik Østli

«Historien om 'den nye fisken' er nødvendig, leseverdig og vil provosere langt inn i maktens korridorer.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

Hva er den egentlige historien om oppdrettslaksen? Her får du svar på alt, fra fiskeoppdrettets spede begynnelse til dagens storindustri – «den nye oljen».

Les mer
Aktuell
Fisker
Debatt
Natur
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Fra laksesprett til oppdrett

Hva er den egentlige historien om oppdrettslaksen? Her får du svar på alt, fra fiskeoppdrettets spede begynnelse til dagens storindustri – «den nye oljen».

Hvorfor ikke temme fisk når menneskene har gjort husdyr av ville dyrearter i tusenvis av år med stor suksess? Fiskeoppdrett er en stor og viktig næring i Norge, men i kjølvannet av oppdrettslaksen vaker en rekke underlige, provoserende, oppsiktsvekkende, mektige og tragiske følger.

Hva skjer når fisken temmes?
Forfatterne av Den nye fisken går oppdrettsnæringen grundig etter i sømmene og serverer fakta. Oppdrettsnæringen ga Kyst-Norge nytt liv, det ble skapt mange arbeidsplasser og noen milliardærer. Laksen er en så ettertraktet eksportvare at den omtales som «den nye oljen» og serveres over store deler av verden. Men det er vel lov å stille kritiske spørsmål ved industrieventyret?

Fra luksus til hverdagsmat
Selv de beste intensjoner kan få uopprettelige følger. Den gjeveste av alle fiskeartene er ikke lenger et luksusgode for noen få, laksen er blitt hverdagsmat. Men en fisk som har vokst opp i bur, er ikke det samme som en villfisk, så hva er det egentlig vi serverer rundt om i de tusen hjem?

Kunsten å stille spørsmål
Man plukker jo opp litt skriverier her og der om oppdrettslaksen, og noen lurer kanskje på om vi bør spise den. Er den egentlig sunn? Er dyrevelferden ivaretatt? Hvor ryddig er denne bransjen? Kjetil Østli og Simen Sætre har undersøkt, og svarene finner du i denne engasjerende boka. For hva skjer når man plasserer et nytt dyr i fjorden? Hvordan påvirker det de andre fiskene og artene, fjordene og elvene? Hva skjer med forskerne som roper varsku, med dyrevelferden, føre var-prinsippet og skattepolitikken, når myndighetene ønsker vekst? Og kan Norge ha noe å lære av andre land som driver med oppdrett? Les, les, les!

Visste du ...
... at laksen vi kjøper i butikken, egentlig er en ny fiskeart?
... at lakseoppdrett er Norges nest største eksportnæring etter energi og olje?
... at Norge kan takke japanske husmødre for at sushi med laks nå spises over hele verden?
... at oppdrettsnæringens store hodepine, lakselusa, egentlig er et lite krepsdyr?
... at en lakseoppdretter ikke må betale grunnrente til staten for å drive næring på havbunnen, slik oljeselskapene må?

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Anna Serafina S. Kvam, Stavanger Aftenblad
Terningkast 5 Jon Rognlien, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Spartacus
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk
Sider: 426
ISBN: 9788243012363
Utgave: 1. utg.
Format: 23 x 15 cm
Nr: 8196095
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

SIMEN SÆTRE er forfatter med bakgrunn som journalist i blant annet Morgenbladet og Aftenposten. Han har skrevet flere kritikerroste sakprosabøker, blitt tildelt Vis-prisen for god forskningsjournalistikk sammen med Kjetil Østli, og blitt nominert til Brageprisen for boka Hugo.

KJETIL ØSTLI er journalist og forfatter. Han er en av driverne bak nettmagasinet Harvest. I 2002 ble han tildelt Arne Hestenes' journalistpris, i 2007 NTBs språkpris. Østli vant i 2009 Brageprisen for sakprosaboka Politi og røver.

«Historien om 'den nye fisken' er nødvendig, leseverdig og vil provosere langt inn i maktens korridorer.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«Ypperlig kritisk journalistikk i passe giftig tone. [...] Bit for bit blir det retoriske byggverket som omslutter oppdrettsindustrien gjennomgått og løgner avdekket.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Underholdende innblikk i et industrieventyr, men dessverre like nedslående som å miste en storlaks»

«Jeg er vilt begeistret. Denne boken vil bli lagt merke til.»

«årets viktigste bok»