Meny

Den nye fisken

; Kjetil Stensvik Østli

«Ypperlig kritisk journalistikk i passe giftig tone. [...] Bit for bit blir det retoriske byggverket som omslutter oppdrettsindustrien gjennomgått og løgner avdekket.»

, Dagbladet Terningkast 5

Vi temmet laksen, men forutså ikke alle konsekvensene. Denne boka er interessant lesning om en næring som mistet kontrollen og alt som skjer i kjølvannet av eventyret.

Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Lakseoppdrett ble sett på som den nye olja. Men denne næringen, som har skapt syk fisk og nye milliardærer, gjør oss forbrukere usikre. Bør vi spise laksen? Hva skjer i kulissene av hemmelighold, løgner og næringsstyrt forskning? Denne kontroversielle boka engasjerer og gir deg historien fra de første spede forsøk med temming av laksen til en gigantindustri som forurenser og produserer et produkt som kanskje ikke er helt det det gir seg ut for å være.

Lettlest, skarp ... og sjokkerende
Kjetil Østli og Simen Sætre har skrevet en tekst som engasjerer og sjokkerer. Har du først kommet noen sider inn i boka, vil du pokker ikke ut igjen. Laksenæringens omdømme er ikke akkurat prima, men her får vi historiene som ikke akkurat gjør mye for økt tillit. Du kan lese om utallige fiskehelseproblemer som må løses, med antibiotika og vaksiner. Om lakselusa som får en lett match i merdene der laksene står tett, og formerere seg som tusan. Om laks som får sår som ikke gror, om tonnevis med avfall som hoper seg opp under og rundt merdene, om laks som rømmer, om manipulering av laks til såkalt triploid (tre utgaver av alle kromosomer, mens det vanlige er to) og steril. Smart siden den ikke kan forplante seg med vill laks når den rømmer, men denne triploide tilstanden resulterer i dyr som ikke har det godt. Hos mennesker er denne tilstanden uforenlig med liv. Hvor blir det av dyrevelferden når det dreier seg om fisk, kan vi spørre oss?

Løgner og hemmelighold
Mennesker har temmet andre dyr, så hvorfor ikke fisk? Boka starter med å trekke opp et bilde av mennesket som en gudelignende art som temmer husdyr og ender med å drive et industrielt dyrehold. Kjemi brukes for å løse problemer som skadedyr, men viser seg å være skadelige både for naturen og oss selv i et omfang man ikke oppdager før det er for sent. Laksenæringen er ganske ny og har vokst fort og ukontrollert. Penga rår. Og siden dette er et så viktig eksportprodukt, fins det forskning som er betalt av næringa, mens uavhengig forskning som kan sette industrien i et dårlig lys, blir dysset ned og hemmeligholdt. Oppdretterne er rike og mektige. De møter kritikk med advokater og og PR-rådgivere. Forfatterne stiller spørsmålet om denne industrien har blitt en av Norges mest miljøforurensende, naturødeleggende og dyreplagende industri. Men forfatterne trekker også fram positive endringer i utlandet der oppdrettere renser fôret, sørger for reduksjon av skadelige stoffer, gir fisken bedre plass og sørger for bedre dyrevelferd. Forhåpentlig kan vi komme dit, også i sjømatnasjonen Norge!

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Jon Rognlien, Dagbladet
Terningkast 5 Anna Serafima S. Kvam, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Spartacus
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk
Sider: 426
ISBN: 9788243012363
Utgave: 1. utg.
Format: 23 x 15 cm
Nr: 8196095
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Ypperlig kritisk journalistikk i passe giftig tone. [...] Bit for bit blir det retoriske byggverket som omslutter oppdrettsindustrien gjennomgått og løgner avdekket.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Historien om «den nye fisken» er nødvendig, leseverdig og vil provosere langt inn i maktens korridorer.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«årets viktigste bok»

«Underholdende innblikk i et industrieventyr, men dessverre like nedslående som å miste en storlaks»

«Jeg er vilt begeistret. Denne boken vil bli lagt merke til.»