Min side Kundeservice Bli medlem

Fugler vi fôrer

Å fôre fuglene er en spennende og lærerik hobby, og det er mange arter som gjerne kommer innom. Legger du forholdene til rette, kan du få besøk av enda flere!

Les mer

345,-

379,- Spar: 34,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Vinterens fineste gjester

Småfuglene er morsomme å følge med på og en fryd å høre på. Kom enda tettere på naturopplevelsene med denne flotte håndboka. Her får du gode tips og råd til fuglebrettet. 

Trenger man egentlig å fôre fuglene? Er det ikke meningen at de skal greie å finne mat uten vår hjelp? Jo, sier forfatterne. Fuglene som overvintrer her i nord, er tilpasset kalde vintre og har en imponerende evne til å finne mat. Men vi har et mer «sterilt» samfunn nå enn tidligere, og mye næring som før fantes rundt hus og bebyggelse er borte. Det er liten tvil om at mat fra fuglebrettet hjelper dem gjennom kalde vintre og sørger for at flere overlever. Altså er det bra å fôre fuglene. Godt å vite for oss som liker besøk i hagen. Og du kan få besøk av enda flere arter hvis du vet litt om hva de ulike spiser og hvordan godbitene skal serveres.

Lag en fin restaurant og server riktig mat
Heldig er den som har en hage, særlig en eldre hage med masse busker og trær. Vegetasjon er viktig for fuglene. Har du bare en plen, vil det være lite vegetasjon å skjule seg i, og få greiner å sitte på. Meisene liker for eksempel store bartrær. Granmeisa kan bruke greiner med tett bar innved stammen som soverom hele vinteren. Der sitter den, lille tassen, og smiler for seg selv og drømmer om de deilige måltidene som du passer på å legge ut jevnlig få meter unna. Mange fugler har dessuten granfrø som en viktig del av kosten. Har du hage uten bartrær, så bør du vurdere å plante noen. Har du bjørk, kan du få besøk av arter som stillits, bjørkefink og gråsisik. Mange arter vil også ha bær fra einer og rogn, så tenk på fuglene når du planter ut busker og trær. Og la det gro litt vilt! Tenk mer på fuglene enn på naboen. 

Fôringsautomat av plast? Nei, det er vel litt trist, selv om det er enkelt å kjøpe ferdig utstyr. Lag heller noen fine brett og automater selv. La fuglene få innta sine måltider med stil. Kanskje med vindfang og under tak. På nettet finner du mange gode ideer til originale og fine fôringsplasser som både pynter hagen og gleder de fjærkledte. Boka forteller inngående om hva de ulike arter kan serveres. Og når du serverer rett meny, blir det gøy å følge med på om du virkelig greier å lokke til deg en gjest av det mer uvanlige slaget – som attpåtil blir en stund. Husk at du kan lage en del av maten selv, og det fins smarte triks for at ikke ekorn og skjære spiser opp alt, selv om de skal få sitt, de også.

Hvem skal du invitere?
Gjestelista er lang, og en rekke arter beskrives inngående. Derfor fungerer boka veldig bra som en oppslagsbok der du kan lese mye mer om fuglene enn i vanlige fugleguider. Les for eksempel om hvordan mange fugler hamstrer, og om hvor mye av den bortgjemte maten som de gjenfinner. Interessant. Boka beskriver ikke kun arter som lokkes av ditt fuglebrett, men også dem som jakter på gjestene dine, nemlig rovfuglene. Og husk at også trekkfuglene, som stær, svarttrost og rødstrupe, trenger litt hjelp i overgangen mellom vår og vinter. De kommer gjerne til et godt matfat og feter seg før hekking. Bor du utenfor bysentrum med litt luft og plass og i nærheten av skog, er potensialet for besøk av flere arter større enn i byene. Bysentrum er mindre egnet for fuglene, men noen arter lever også her, og de fortjener selvfølgelig en fin fôringsplass på en terrasse eller utenfor kjøkkenvinduet. Fuglene har vært med oss lenge, la oss hjelpe dem over vinterkneika!

 

LES BLANT ANNET OM:
• Er fôring nødvendig? • Hamstring • Når skal vi fôre? • Bystrøk • Hager • Trær og busker i hagen som fuglene liker • Hva spiser fuglene? • Lag maten selv • Fôringsbrett og automater • Beskrivelse av fugleartene

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
239
ISBN
9788205527911
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
25 x 18 cm
Nr
8166633

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Karl H. Brox (f. 1946) er journalist og har virket i både NRK og Adresseavisen, særlig med temaer som har med natur, miljø og friluftsliv å gjøre. Han har oversatt og redigert mer enn 30 bøker innen samme temaer, i tillegg til sakprosa innen flere emner. Brox har hatt en rekke verv, blant annet i Trondhjems Turistforening og innen Forsvaret. 

Medlemmers vurdering

P
Per Hugo Johannesen – 07.03.2023

– Fugler vi forer

K
Kirsten Paulsberg – 11.01.2022

– Fugler vi forer.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Fugler vi fôrer:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Rebell

Pénélope Bagieu
Innbundet 
262,- 299,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv