Meny
Over land og hav - Brit Bildøen
Over land og hav - Brit Bildøen

Over land og hav

eit år med trekkfuglar

; Per Ragnar Møkleby (Illustratør)

«Brit Bildøen har skrevet ei rikholdig bok som vekker til undring og til å se verdien av alle arter.»

, Romsdals Budstikke Terningkast 5

Brit Bildøen liker å se på fuglene, og gleder seg over deres besøk i hagen, men kan hun nok om dem? Er det for eksempel mulig å lære seg å skjelne sangen fra en fluesnapper gjennom annet kvirrevitt, og hvordan vet trekkfuglene hvor de skal? Hun gir seg selv ett år for å lære mest mulig om fuglene.

Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Brit Bildøen er fascinert av folk som går inn for å lære noe skikkelig. Selv liker hun å kikke på fuglene både hjemme i hagen i Oslo og på hjemstedet Gossen uti havgapet. Men kan hun egentlig nok om dem? Hadde det ikke vært fint å kjenne igjen fuglene på sang, utseende og atferd? Som hun sier: «Ein kan sjå ein fugl og tenke at det var ein fin fugl, men det er ei annleis oppleving å sjå fuglen og vite om det er ein sandløpar eller ein steinvendar eller ei strandsnipe.»

Hun gir seg selv ett år til undring, nysgjerrighet, begeistring og noen reiser til trekkfuglenes vinterland samt fuglestasjoner i Norge. Det har resultert i en vakker bok som handler om hvordan man blir en fuglekikker med mye kunnskap om artene, formidlet på en lun og underfundig måte. Over land og hav er en helt annerledes og praktfull bok om fugler.

Kvirrevitt?
Det er visstnok ingen arter som sier kvirrevitt, med unntak av linerla. Hvis man lager seg ord og setninger ut fra slik man oppfatter fuglesangen, er det lettere å huske og gjenkjenne den. Noen mener for eksempel at svart-hvit fluesnapper sier Din gris, din gris, din ekle gris, at tyrkerdua sier Su-do-ku og at ringdua sier My legs hurt, Betty.

Brit Bildøen blir med fuglekjennere på turer for å lære seg å skille ut ymse kvidder i en kakofoni av andre lyder. Det er ikke lett, men etter hvert blir man flinkere til å lytte. Hun finner ut at det er vanskelig å lære seg sniper, men at trostene er ganske enkle å skille, og at rødvingetrosten synger litt annerledes i Trøndelag enn i Bergen. Hvilket ikke er så rart, for fuglene har dialekt, de også.

Når høsten kommer
Forfatteren går på kurs, hun tar turen til fuglestasjoner, hun følger trekkruter og reiser på fuglekikkerturer til sydlige strøk. Det er rart å se en hjemlig art spankulere i et helt annet miljø! Hun imponeres over hvordan disse skapningene kan finne veien, og påpeker hvor viktig det er at fuglene ikke møter for mange hindringer på trekkrutene. Det kan bli litt for tøft for dem å møte høye glassbygninger, vindmøller og høyspentledninger. Men tenker folk på trekkfuglene, egentlig, når prosjekter etableres og fullføres? Hun forskrekkes over folk som ikke tar hensyn til fugler som ligger på reir, antagelig fordi mange ikke vet bedre. Folk går i land på øyene i Oslofjorden midt i hekketida og unger løper hoiene rundt. Fuglenes levesteder blir stadig mer oppdelt, en flekk her og en flekk der er ikke nok!

Men dette er likevel ikke en bok full av bekymring, selv om det er all grunn til å bli nedstemt av storspovas nestenforsvinning og vipas manglende nærvær. Forfatteren tror at flere må lære å kjenne igjen det som er i naturen. Kan vi noe om det, vil vi være mer interessert i å ta vare på det. I så måte er denne boka et nydelig bidrag for bevaring av fuglene.

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Kirsti M. Thorheim, Romsdals Budstikke

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Kagge
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Nynorsk
Sider: 179
ISBN: 9788248926092
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 15 cm
Nr: 8181691
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

BRIT BILDØEN er forfatter, og har utgitt flere romaner, barnebøker og essays. Hun har vunnt en rekke priser, blant annet P2-lytternes romanpris og Amalie Skram-prisen, og har også vært nominert til Brageprisen og International IMPAC Dublin Literary Award. Bøkene til Bildøen er oversatt til flere språk.

«Brit Bildøen har skrevet ei rikholdig bok som vekker til undring og til å se verdien av alle arter.»

, Romsdals Budstikke Terningkast 5

«Først når en kjenner ulike lerker, terner og spover, kan man savne lyden av dem, synet av vingeslagene, fluktbildet.»

, Klassekampen

«Språkgleda og forfatterens erkjennelser måned for måned berører... ei rikholdig bok som vekker til undring og til å se verdien av alle arter.» Romsdals budstikke, terningkast 5»