Min side Kundeservice Bli medlem

Sjøfuglens skrik

liv og lidenskap blant lundefugler, havsuler og andre sjøfarere

«An extraordinary book, nothing less than a masterpiece»

Atlantiske sjøfugler hekker på de barskeste og mest brutale steder. De har eleganse, kraft og kyndighet, og er de eneste virveldyra som behersker hav, luft og land. I denne boka kan du lese om dem samt truslene de er utsatt for. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Innbundet
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Sjøfuglene har en magnetisk tiltrekning på forfatteren Adam Nicolson. Med sine særegne levesett og kroppslige tilpasninger behersker de både hav, luft og land. Stormfuglene for eksempel, kaller han historiens helter. De har et langt liv, reiser milevis og elsker storm og svære bølger. Sjøfuglenes skrik lar deg blir kjent med havhest, lundefugl, krykkje, lomvi, måke, havlire, albatross, skarv, havsule og alke.

Spesielle tilpasninger
Sjøfuglene legger få egg og kan leve lenge. De er også svært sårbare. Adam Nicolson er fuglekjenner, forfatter, journalist … og baron, og en sann beundrer av disse fascinerende fuglene som viser helt spesielle egenskaper. Noen tilbakelegger ekstreme avstander for å finne næring til seg og avkom, men dykker kun rett under overflata, mens andre jakter nærmere hekkeplass og kan dykke langt ned. En havhest kan tilbakelegge en reise på 6500 kilometer i løpet av et par uker, og det er ikke tilfeldig hvor den flyr. En lomvi kan dykke 180 meter og bli under vann i flere minutter. Krykkja derimot, beiter kun i overflaten.

Havets barometer
Sjøfuglens skrik kan leses som en kunnskapsrik presentasjon av de ulike sjøfuglartene som lever i Atlanterhavsområdet, men den handler også om menneskenes bruk og utnyttelse av enkelte arter. Sjøfugl og egg har i lang tid vært kilde til fett, proteiner, klær, isolasjon og brensel til lykter og lamper i tradisjonelle kystsamfunn. Puter og madrasser har vært stoppet med dem, hatter og klær har vært pyntet med dem, de har vært en stor del av kostholdet og kjøkkenhager har vært gjødslet med dem...

Boken er også skrevet som et varsku. For sjøfuglene, med unntak av noen få arter, har opplevd en enorm tilbakegang. I løpet av 60 år har antall sjøfugler blitt redusert med to tredjedeler. De tumler altså mot en katastrofe. Sjøfuglene er i større fare enn noen annen klasse med virveldyr. Årsakene er global oppvarming som endrer havstrøm og næringsgrunnlag, menneskenes jakt og fiske med for eksempel garn som fuglene setter seg fast i, innføring av rotter, katter og andre dyr på hekkeplassene, utbygging og forurensning med plast, metaller og olje. Sju av de ti artene som er beskrevet i denne boka, har opplevd en sterk reduksjon i antall individer. Havsula har imidlertid greid seg bra hittil, skriver Nicolson. Den kan fly lange distanser og er allsidig i matveien.

Sjøfuglens skrik er en viktig bok, men den er også en nydelig bok, full av poetiske vendinger, kjærlighet til og bekymring for denne gruppen fugler som står i fare for å forsvinne før vi rekker å forhindre det.

Detaljer

Forlag
Gursli Berg forl.
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
458
ISBN
9788293311638
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
The seabird's cry
Format
22 x 14 cm
Nr
8148147

Om forfatteren

Adam Nicolson er en av vår tids dyktigste naturskribenter og den femte baronen av Carnock, England. Han er en allsidig, Cambridge-utdannet journalist og forfatter, og har skrevet flere anerkjente bøker som Sea Room, om øylivet, og Sissinghurst, om familieeiendommen i Kent, England. I 2018 vant han Wainwright-prisen for Sjøfuglens skrik, som The Guardian i 2017 kåret til en av årets beste naturbøker. Nicolson er gift og har fem barn. Med Sjøfuglens skrik ønsker han å oppfordre til vern av skjøre økosystemer.

Utdrag

Medlemsblad

Anmeldelser

«An extraordinary book, nothing less than a masterpiece»

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Sjøfuglens skrik:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv