Min side Kundeservice Bli medlem

Uten fugler blir ikke livet det samme

hvorfor fuglene forsvinner, og hva vi kan gjøre for å hjelpe dem

Det blir stadig mer stille i hager, skog og langs kysten. Fuglelivet er ikke som det var, men hva skyldes det og hva kan vi gjøre? Martin Eggen gir oss en beskrivelse av tilstanden og noen svar i denne veldig viktige boka.

Les mer

375,-

429,- Spar: 54,-

Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Endringer skjer gradvis, og mange av dem merker vi ikke over tid. Men tap av fuglelivet er noe vi garantert registrerer. Fuglene er nær oss. Det er ofte dem vi observerer når vi er ute i naturen. Det er et tragisk faktum at antall fugler er dramatisk redusert. Vipa er for eksempel sjelden å se. Faktisk er det hele 96 % færre av dem nå enn for 30 år siden. Årsakene er knytta til endringer av jordbrukslandskapet. 


Noen arter klarer seg bra


Nedgangen i antall fugler ses sterkest hos sjøfuglartene, men noen arter klarer seg bedre enn andre. Eksempel på det er havørn og havsule. Sulene er, i motsetning til alkefuglene, en art som forfytter seg etter næringsressursene. Barentshavet blir surere og varmere, og fisk forflytter seg nordover til arktiske områder. Nå kan man oppleve hekkende suler på Bjørnøya!


Martin Eggen har skrevet en bred og veldig bra fremstilling av situasjonen for våre fuglearter og konsekvensene av fortsatt arealutnyttelse i skogbruk og landbruk, klimaendringer og tap av natur som for eksempel gammel skog. Et eksempel: Mange av våre fuglearter er knytta til løvskog. Løvskog ligger ofte lavt, i daler, der det passer oss mennesker godt å anlegge veiene våre. Dyrelivet taper. Men skal vi redde oss selv, må naturen reddes først. Akkurat det er enkel logikk! Men vanskelig å gjennomføre.


Er fuglene viktige?


Fugler har sin rolle i det økologiske samspillet. Forfatteren trekker fram historien om Maos «Drep en spurv-kampanje». Under effektivisering av kornproduksjonen (1958 -1962) ble hopetall av spurver drept siden de spiste av kornet. Resultatet var at insektene fikk fritt spillerom og spiste opp avlingene. 30 millioner mennesker døde av sult.


Fuglene rydder opp i dødt organisk materiale, de spiser insekter, de sprer nøtter og frø og bidrar dermed til å forme landskapet. Og de er vakre å se på og bidrar til naturopplevelser for menneskene. De er intelligente og imponerende. Mange arter trekker enorme distanser og bringer håp når de kommer tilbake hver vår. 


Fuglenes historie er vår historie, sier forfatteren. Fuglenes tilbakegang er et tegn på en natur i sterk ubalanse. Verden slik vi har kjent den, er i ferd med å gå i oppløsning.


Fuglene er alarmklokker det er verdt å lytte til.

Se alle vurderinger

Vi anbefaler

— Lettlest og bredt om en natur i endring og hvordan det påvirker fuglelivet.

Bente Einan Eriksen

Detaljer

Forlag
Kagge
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
239
ISBN
9788248932901
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
22 x 14 cm
Nr
8218927

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Bla i boka

Medlemmers vurdering

E
Elin Fagereng – 19.09.2023

– Jeg er kjempefornøyd med produktet (Boken)

E
Elin Fagereng – 19.09.2023

– Jeg er kjempefornøyd med produktet (Boken) ..

E
Elin Fagereng – 19.09.2023

– Jeg er kjempefornøyd med produktet (Boken) ..

Oppdag mer

Bøker som ligner på Uten fugler blir ikke livet det samme:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
 

Poe

Complete Tales and Poems
Paperback 
248,-
 

Logg inn

Handlekurv