Å elske et insekt
Erik Tunstad har alltid elsket insekter, og særlig den spektakulære arten eikehjort, Europas største bille, som han var så heldig å påtreffe i en skog i Tyskland som ung mann. Dette møtet kaller han et lykketreff. Også fordi han gikk tett omslynget med en attraktiv kvinne … Billen var svær, i øvre vektklasse, og møtet var en drøm fra guttedagene som ble oppfylt.
Les merLogg inn for å se din bonus

Skrevet av: Bente, Redaktør
Insektene har lang fartstid. De har eksistert i 400 millioner år og overlevd den ene katastrofen etter den andre. Nå blir de stadig færre, og nedgangen går raskt. Det er vanskelig å si noe om omfanget, men vi vet at det er alvorlig, både for dem, andre dyr og oss. Insektene er viktig for menneskenes overlevelse.
Denne boka er en kjærlighetserklæring til insektene. Tunstad forteller insektenes historie og det vi vet om hva som forårsaker at de er i nedgang. Tunstads favoritt, eikehjort, eksisterer fremdeles og er registrert spredt over sentral-Europa, men det er blitt færre av også denne arten de siste femti åra, og den regnes som «nær truet».
Tunstad er forsiktig optimist, for det er ting vi kan gjøre for å redde insektene. Skog kan repareres. Jungel kan plantes. Landbruk kan endres. Med menneskene utryddes arter, men vi rydder også plass for andre. Områder der mennesker forsvinner, blir overtatt av dyr og planter. Forlatte industriområder kan huse sjeldne arter. I etterlatte askehauger langs Themsen har man funnet unike orkideer samt biller som sist ble sett i 1920, skriver Tunstad (les forresten om «ny natur» i boka Forlatte steder av Cal Flynn).
Tunstad er opptatt av å definere mennesker som en del av naturen. Og at det kan være såkalt villmark selv om mennesker har bedrevet aktivitet der. Hva er urørt natur? I dag er kun i underkant av 3 % upåvirket av menneskelig aktivitet. Forskere mener at så mye som 20 % av naturen kan føres tilbake til førindustriell tilstand. Hvis det er det vi vil.
Naturen har en fremtid, men den er nok ikke like frodig som i tidligere tider, og det er mye vi som enkeltpersoner kan gjøre. Det er en god idé å starte med seg selv. Å elske et insekt er herlig lesning for alle oss som elsker insekter. Her er gode historier og mye kunnskap.
Detaljer
- Forlag
- Humanist forlag
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 380
- ISBN
- 9788282822640
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2024
- Originaltittel
- Å elske et insekt
- Format
- 22 x 15 cm
- Nr
- 8224269
Om forfatteren
Erik Tunstad (f. 1954) er utdannet biolog og har vært fagredaktør i forskning.no, programleder i Verdt å vite på NRK P2, undervist ved Høyskolen i Vestfold, og har skrevet flere bøker, blant andre Darwins teori (2009) og Juks (2011), Evolusjon (2015) og Neandertal og Folket som forsvant (2020) sammen med Vibeke Riiser-Larsen. I 2012 ble han tildelt Språkrådet språkpris, i klassen «fremragende bokmål». I 2015 fikk han Bonnevieprisen av Norsk biologforening.