Meny
 

Bieffekten

alt du vil vite om bienes forunderlige verden

Biene har summet rundt oss i uminnelige tider, og vi finner dem både i kunsten, historien, forskningen, maten, medisinen og religionen – i tillegg til i naturen, så klart. Bli med på reisen i bienes blomstrende historie! Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

«Vi ville ikke vært de vi er uten biene – og i denne boken har jeg samlet alle grunnene jeg kunne finne, for at du skal bry deg om den lille pelsete skapningen som summer i blomstene dine,» sier forfatter og journalist Sarah Hambro. Hun har skrevet den morsomme og kunnskapsrike boka om alt fra bienes historie, kulturpåvirkning, biologi, honningens gode egenskaper og mye mer. Det er lett å ta både biene, honningen og alt de bidrar til i økosystemet rundt oss for gitt. I denne underholdende boka blir vi samtidig mer bevisst på deres betydning for oss og omgivelsene våre.

Den gyldne historien
Hvordan er livet i bikuben egentlig? Hvordan arter tilværelsen seg for en bidronning? Hun styrer hele kuben og blir stelt for og passet på av dronene og arbeiderne sine, men hva skjer når nye dronningemner er klare? Siden tidlige tider har menneskene studert biene og deres effektivitet, jaktet på honning og fundert på fenomenet med den eneherskende bidronningen.

Dronningmoren
Det falt mange av tidligere tiders store tenkere tungt for hjertet at et hunnbie – og en mor – var den store lederen som ble forpleid og hegnet om av kuben. Det forundret også at alle arbeiderbiene er hunnkjønn, med våpen (brodden), mens hannene i kuben kun bidrar til forplantningen. Her får vi bli med inn i kubens sosiale liv og organisering, følge bidronningens elleville bryllupsflukt og får forklaring på den mystiske biedansen.

Myter og fakta
Hambro tar for seg myter og fakta, anekdoter og forskning slik at vi kan gjøre oss mer kjent med de summende skapningene. I tilllegg til bienes historie ser hun på vår egen kulturhistorie sett gjennom biene og gir tips til hvordan vi selv kan summe oss og bidra til mer bievennlige omgivelser. Boka er delt inn i kapitler som tar for seg biene i kunst, historie, religion, politikk, medisin, forskning og mye mye mer, illustrert med vakre fargebilder.

Visste du …

… at det finnes 20 000 biearter i verden?
… at det er funnet en bie kapslet i rav som er minst 80 millioner år gammel?
… at biene «danser» veibeskrivelser på hverandres rygger når de finner nektar eller en egnet plass for en ny kube?
… at biene regulerer temperaturen i kuben ved å vibrere med vingene?
… at bier – i motsetning til vepser – er vegetarianere?
… at du ikke skal spise banan i nærheten av en bikube fordi bananduften er til forveksling lik stoffet biene skiller ut ved fare og som maner til angrep?
… at honning beviselig har medisinske egenskaper?
… at bien var et viktig symbol i det gamle Egypt?
… at en norrøn myte forteller at selveste diktermjøden ble brygget på blod og honning?
… at bier ikke kan se rødfarge?
… at hannbiene, hvis de er så heldige å treffe en fruktbar dronning, går en brå død i møte straks de har paret seg med henne?
… at biene, til tross for sin bittelille hjerne, har et intellekt på høyde med en rekke pattedyr?

Dette og veldig mye mer kan du lese om i Bieffekten!

Fakta

Utdrag

Medlemsblad

Om forfatteren

Sarah Hambro (f. 1970) er journalist i Dagens Næringsliv og magasinet D2. Hun har i mange år skrevet om miljø, livsstil og litteratur. Bieffekten er hennes første bok.