Midt i flokken

; Frid Kvalpskarmo Hansen

Et kamera ble festet på ni utvalgte simler. Resultatet er unike bilder og en svært spesiell og vakker bok om villrein i den norske fjellheimen – en bok som gir deg en følelse av å være midt i flokken. Les mer
Vår pris: 318,-
Spar: 31,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

  Kjøp NÅ - få 16 bonuskroner!

Om boka

Norge er det eneste land i Europa med villreinstammer i fjellet, og disse fantastiske dyra fortjener en bok, tenkte villreinforsker Olav Strand. Ni simler fra ulike villreinområder i Norge ble utstyrt med kamera som styres av et dataprogram og aktiveres med én til tre timers mellomrom. Totalt har Olav Strand (eller rettere sagt simlene) tatt 140 000 bilder, og de mest spektakulære og vakreste bildene kan du se i boka ledsaget av hans fine tekst om de opplevelser han har når han observerer dyra. Du kan lese om villreinens biologi, utfordringer og framtid. Du kan lese om simlene, kalvene, bukkene og om hvordan de overlever vinteren og livet på sommerbeite.

Litt av noen bilder
Det er for eksempel bilder av reinsdyr så nediset at øynene er svarte hull i en maske av snø og is, nyfødte kalver som stabler seg på beina og kongeørn som sveiper over flokken. Og alt sett fra reinsdyrets posisjon. Det gir bilder som føles tett på. Det gir deg en følelse av å være en del av flokken. Og teksten til villreinforskeren er vakker og full av respekt og omsorg for dyra. Han er «nesten alltid» i fjellet, og følger med på reinens liv hele året. Drektige simler og kalving, dyr på sommerbeite og nedsnødd om vinteren, jakttid og brunst. Naturen går sin gang og kan være brutal. Det gjør vondt å observere kalven som har mistet mora si utfor et stup. Villreinforskeren vet at kalven er for ung til å klare seg uten mora, og de andre simlene har nok med eget avkom. Men slik er det, og naturen plukker ut de sterkeste som gir best overlevelse for videre generasjoner og luker ut de svakeste.

Vår egen historie
Forfatteren av boka er opptatt av at villreinen i Norge forteller noe om oss selv og vår egen historie:
Poenget er at villreinen ikke bare er et dyr med grå pels, fire bein og et nevrotisk forhold til veier - det er en art som bærer med seg fortellingen om oss mennesker. Fortellingen om hvordan vi først kom til denne delen av verden, og om hvordan vi overlevde her. Det er derfor vi må ta vare på disse dyra. Det handler ikke om at gamle karer som meg selv skal få lov til å gå på jakt for å kurere dårlig humør. Det handler om å ta vare på et vindu inn i vår egen fortid. Gjennom kjennskap til villreinen lærer vi også om menneskenes utviklingshistorie. Jeg tror det kan bidra til å gi oss røtter. Røtter som kan holde oss fast og gi oss en mer stødig kurs når vi går framtidens utfordringer i møte.

Dette er villreinens bok, en unik bok du ikke har sett maken til.

Fakta