Min side Kundeservice Bli medlem

Livets tynne vegger

en fortelling om sommerhusets lyder og naturens språk

Lavmælt og med et sterkt bildespråk utforsker Nina Burton naturen rundt sitt nyinnkjøpte og renoveringstrengende sommerhus. Her er tusenvis av dyr og planter Nina aldri tidligere har tenkt over. Tomta yrer av liv, og hun går inn for å lære mest mulig om artene, samspillet og biologiens mysterium.

Les mer

249,-

399,- Spar: 150,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag

Bonus: Få 37 bonuskroner nå!

Bøker 3 for 2 Velg flere her

Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Møter med levende liv som gir lykke og mening

Lavmælt og med et sterkt bildespråk utforsker Nina Burton naturen rundt sitt nyinnkjøpte og renoveringstrengende sommerhus. Her er tusenvis av dyr og planter Nina aldri tidligere har tenkt over. Tomta yrer av liv, og hun går inn for å lære mest mulig om artene, samspillet og biologiens mysterium.

Ekornet betrakter henne lenge med sine mørke øyne. Det har laget seg et lunt bo oppunder taket, i gammelt isolasjonsmateriale. Det oppstår en slags kontakt mellom de to, ekornet med den myke halen og mennesket som ikke helt vet hvordan hun skal forholde seg til sin leieboer. Eller er det kanskje omvendt? Ekornet er kanskje en mer rettmessig eier av eiendommen? Dyret vet i hvert fall å si fra når deler av taket skal rives og det må finne seg et nytt sted å bo - et rasende ekorn er et høylydt og underlig skue.

Drømmestedet med yrende liv
Nina Burton har funnet sin drømmeplass. Sommerhuset skal renoveres og bli feriested for store og små. Men jo mer hun er på tomta, oppdager hun og blir interessert i alt som krafser, tasler og gror. I denne aldeles nydelige boka får vi høre om veps, bier og maur. Vi lærer om livet til rev og grevling. Nina gir oss en grundig innføring i hvordan alt henger sammen, hun viser til forskning, filosofi, litteratur og egne observasjoner. Hun lar seg fascinere av maurenes liv og at tua er som et New York i miniatyr! Hun gir oss en grundig innføring i insekters liv og syklus. Ikke minst setter hun seg inn i dyr og planters språk. At for eksempel meitemarken har samme språk som plantene. At planter kan reagere på musikk.

En liten mus som sitter og stirrer på deg … hva ser den?

Ydmyk observatør
For leseren er denne boka en deilig øyeåpner av de helt store. Burton tar for seg grupper av dyr som lever i vår umiddelbare nærhet. Og de forholder seg jo også til oss mennesker. En liten mus som sitter og stirrer på deg … hva ser den? Smarte fugler som er i stand til å lære, imponerer, og i bekken nedenfor tomta svømmer det fisk, til stor glede for sommerhusets yngste gjester. Burton er en ydmyk observatør. Vi mennesker er utstyrt med taleevne og hender og har dannet fremgangsrike sivilisasjoner, men sosiale insekter har faktisk bedrevet et organisert samfunnsliv med orden og reda millioner før vår tid. De kommuniserer, men på en annen måte. De kan gripe ting, men med kjevene. De har også et såkalt avansert samfunn.

Burton forteller om havet, om at en krillstim kan bestå av like mange individer som du har celler i kroppen. Er krillstimen egentlig en superorganisme? Den er i hvert fall jordas største sammenslutning av dyreorganismer, og en blåhval må ha fire millioner av dem hver dag!

Teksten er lett og utvunget, den tar deg med på en oppdagelsesreise i egne omgivelser og lar deg oppleve møter med levende liv som gir lykke og mening. Dette er biologiens mysterium som vi mennesker er en liten del av. Og vi skjønner at naturen er noe som er verdt å ta vare på.

Detaljer

Forlag
Res publica
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
279
ISBN
9788282262729
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Livets tunna väggar
Format
21 x 13 cm
Nr
8211922

Utdrag

Om forfatteren

Nina Burton (født 1946) er poet og essayist og skriver om blant annet filosofi, natur, biologi og miljø. Burton er medlem av det kongelige svenske vitenskapsakademi og har mottatt Den store fagbokprisen og Det svenske akademiets essaypris. Livets tynne vegger er én av flere av Burtons bøker som er nominert til August-prisen.

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Livets tynne vegger:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Rebecca
-25 %

Rebecca

Daphne Du Maurier
Paperback 
172,- 229,-
 

Tre lys

Claire Keegan
Innbundet 
272,- 299,-
 
Blomster
3 for 2

Blomster

Sarah Hambro
Innbundet 
299,- 499,-
 
Predator
3 for 2

Predator

Tom Schandy
Innbundet 
269,- 398,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv