– Denne boken er grusom og utrolig brutal på mange måter. At man kan leve under slike omstendigheter og bli behandlet sånn fordi man er født jente er vanskelig å forestille seg. Takk Sara som skrev denne boken!
Dødevaskeren
Det nyfødte pikebarnet Frmesk er uønsket av sin far fordi hun er jente. Farmoren insisterer på at Frmesk blir omskåret, men liten og svak som hun er, frykter moren at spedbarnet ikke vil overleve inngrepet. Enda mer frykter hun mannens trussel om å ta Frmesk av dage ved å begrave henne levende. Utveien blir å la barnet vokse opp hos besteforeldrene. Les mer
Logg inn for å se din bonus
Da Sara Omars bok Dødevaskeren kom ut i Danmark rett før jul i 2017, ryddet avisene forsiden for den oppsiktsvekkende debuten. Boka ble av mange utropt til årets viktigste bok, men ble ikke like godt mottatt av alle. Sara Omar har nemlig levd under politibeskyttelse siden.
Ekstremt utsatt pikeliv
Romanens handling er vekselsvis lagt til Kurdistan på 1980-tallet og til dagens Danmark. Hovedpersonen, Frmesk, blir født i Kurdistan i 1986. Hun er liten, sykelig og uønsket av faren Anwar. Han ønsket seg en sønn og viser kun forakt for det skjøre pikebarnet med den underlige, hvite hårdotten på skallen. Anwar er en voldelig og uforutsigbar mann som skaper frykt i hjemmet og sinne hos leseren.
Godhet i en ørken av ondskap
Sara Omar setter oss inn i et miljø der tolkning av Koranen legitimerer en ekstrem undertrykkelse av kvinner. Anwars kone Rubar må for eksempel stille sin kropp til rådighet selv om hun nettopp har født et barn. Hun lever i et fengsel og kan aldri unnslippe i live. Det er rystende. Og svigerforeldrene beskrives som så skadelige for vesle Frmesk at hun må bort fra sitt eget hjem. Hun blir plassert hos sin mors foreldre. Heldigvis. Det er hos dem hun vokser opp - og dermed redder livet.
En hyllest til dødevaskeren
Mormor Gawhar er midtpunktet i livet til Frmesk, sammen med morfar Darwésh. De er gode, kloke mennesker med mer vidsyn enn mange av de andre i landsbyen. Darwésh er en meget spesiell mann, ikketroende og svært kritisk til Koranen, noe som må være temmelig uvanlig i hans miljø. Begge to tar seg godt av Frmesk, som de elsker høyt, men dessverre ikke greier å beskytte mot alt. Og det blir hennes ulykke. Romanens tittel Dødevaskeren henspiller på mormor Gawhars oppgave. Hun vasker døde. Først og fremst mennesker som ingen vil ha befatning med - de som har brakt skam over sin familie. For ære betyr alt, og det er som regel en kvinne som må bøte med livet eller lemlestes. Gawhar gir dem kjærlighet og verdighet før de blir begravet.
Vil reformere islam
Sara Omar lar oss møte Frmesk igjen som ung kvinne i Danmark. Hun har forlatt hjemlandet og startet et nytt liv, men tilværelsen er tung. Frmesk ligger på sykehus og er traumatisert på grunn av sin fortid. Hun bærer på noe som framkaller frykt, og er tydelig redd for å bli innhentet av noe eller noen som ikke vil henne vel. Sara Omar har selv vært innlagt på grunn av alvorlige traumer og har kjempet seg fram til en noenlunde normal tilværelse. Det er lett å tenke at Omars eget liv har mange likhetspunkter med opplevelsene til Frmesk.
Kontroversiell og smertefull
Sara Omar har skrevet en fortelling som er inspirert av hennes egen historie - som også er utallige jenters og kvinners virkelighet. Dødevaskeren forskrekker, provoserer og ikke minst - maner til debatt. Det handler om vold og æresdrap. Det handler om menneskerettigheter, rettigheter som ikke er selvsagte for mange kvinner og jenter. De lider i taushet, men Sara Omar gir dem en stemme for at vi skal åpne øynene. Dødevaskeren er årets viktigste bok!
«utropt til årets viktigste roman i Danmark (...) grusomt og godt.»
Ingunn Økland, Aftenposten
Medlemsvurdering:
Denne boken er grusom og utrolig brutal på mange måter. At man kan leve under slike omstendigheter og bli behandlet sånn fordi man er født jente er vanskelig å forestille seg. Takk Sara som skrev denne boken!Janie
Detaljer
- Forlag
- Aschehoug
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 332
- ISBN
- 9788203373770
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2018
- Originaltittel
- Dødevaskeren
- Format
- 21 x 14 cm
- Nr
- 8125228
- Serie
-
Frmesk 1
Utdrag
Årets modigste kvinne
Årets modigste kvinne
Lesernes bokpris i Danmark gikk i fjor til Sara Omar for Dødevaskeren. Etter utgivelsen har hun levd med politibeskyttelse.
Enkelte hevder at Sara Omar bare heller bensin på fremmedfrykt-bålet. Selv er hun tydelig på at det ikke er det hun ønsker å oppnå. «Jeg er jo selv muslim,» sier hun i et intervju med Dagens Næringsliv.
På flukt
Sara Omar er født i Kurdistan og kom til Danmark for 15 år siden som politisk flyktning. Hun har selv sett og opplevd liknende grusomheter mot kvinner og barn som hun skriver om i Dødevaskeren. Likevel er ikke boka selvbiografisk. «Romanen er ikke min historie. Det er historien til millioner av kvinner og barn som lever i et samfunn, eller en familie, der Koranens mørke side vektlegges. Det er ikke vanskelig å finne fraser som kan tolkes for å legalisere vold og voldtekt. Men problemet ligger kanskje snarere i den bokstavtro tolkningen enn i selve teksten. Min personlige mening er at man må tolke den mindre bokstavelig og ta hensyn til at vi ikke lever i Arabia på slutten av 600-tallet,» sier Omar.
Mindretallets stemme?
Sara Omar er ikke redd for å generalisere. Det kan godt være at det redselsregimet kvinnene i Dødevaskeren lever under, bare gjelder et lite mindretall av verdens muslimer. Mange lever side om side med storsamfunnet, og jenter får studere og arbeide. Men det er likevel helt uakseptabelt at det i det hele tatt finnes et antall kvinner og barn som må leve under slike betingelser som Omar beskriver. «Jeg skriver utelukkende om de kvinnene som brukes som kjøkkenredskaper, sexleketøy og fødemaskiner. Og det finnes millioner av dem,» sier hun. Også i Vesten finnes det mange kvinner som lever under slike forhold. Frykt for represalier sammen med skamfølelsen gjør at dette ikke er noe som kan snakkes om i det åpne offentlige rom. Det vil Sara Omar ha en slutt på. Hennes bidrag er å snakke ut om dette, blant annet i Dødevaskeren.
Politibeskyttelse
Sara Omar har satt sitt eget liv i fare ved å skrive boka. Siden den kom ut i Danmark, har hun levd med politibeskyttelse. «Jeg fortalte ingen hva jeg jobbet med mens jeg skrev, for jeg visste at det kunne være farlig for meg. I etterkant har jeg mottatt enormt med ros og støtte, men jeg har selvfølgelig også fått sjikanerende meldinger, hatytringer og oppfordringer til å gå og henge meg.»
Det finnes tre valg hvis du blir født inn i et slikt samfunn som jente: Man kan underkaste seg og tåle undertrykkelsen, taust bak et slør. Eller man kan velge å dø, enten ved egen hånd eller bli drept av en mann. Eller man kan forsøke å bryte fri. Sara Omar valgte det siste alternativet.
Overlevelse
For to år siden var Sara Omar innlagt på psykiatrisk sykehus etter flere selvmordsforsøk. Da gikk det opp for henne at hun kunne skrive en bok og gi smerten vinger i stedet for å stenge den inne - og på den måten overleve. «Jeg har vært i Danmark i 15 år. Jeg har slitt for å lære dette språket, jeg har slitt for å få statsborgerskap, jeg har slitt for å få førerkort,» sier hun til Klassekampen. «Alt dere tar for gitt, har vært en kamp for meg.»
Kilder: Dagens Næringsliv og Klassekampen
Om forfatteren
Sara Omar (f. 1986) er kurdisk-dansk. Hun har bodd i Danmark siden 2001. Hun er født og oppvokst i Kurdistan, men måtte flykte derfra på slutten av nittitallet på grunn av krig. Omar studerer statsvitenskap og er aktiv i flere av Danmarks kvinneorganisasjoner. Hun har tidligere bidratt med dikt i antologiutgivelser. Dødevaskeren er hennes romandebut.
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herMedlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– En god bok, men mye grusomt innhold. Glemmer ikke denne med det første.